×

Yoors


Inloggen
×

Yoors


#

0 volgers
notifications_noneadd
Natuurlijk paarden houden

Natuurlijk paarden houden


Jarenlang heb ik deel uitgemaakt van de paardenwereld. Mijn leren over paarden begon zoals bij vele op een manege. Paarden staan daar het grootste deel van hun dag op stal te staan totdat ze mogen lopen in een les met iemand op hun rug. Soms nam je een paard van iemand over in de bak maar soms moest je zelf het paard nog poetsen en zadelen om de les te kunnen rijden. Na de les hoorde je van de instructie of je paard wel of niet naar stal mocht of nog een les door moest met iemand anders.

Ik vond het geweldig dat paardrijden en nam mij dan ook voor ooit zelf een paard te kopen als dat kon. Nadat een vriend ALS kreeg en overleed was dat voor mij de trigger om mijn wens te vervullen.Het paard  werd gekocht en op een pensionstal gezet. Elke dag ging ik er naar toe.Ik haalde hem van stal,poetste hem en reed een uur in de bak of ging met anderen mee naar buiten.De hele winter van begin oktober tot eind april stond mijn paard te staan in die stal om er dagelijks zo'n 3 uur vanaf te komen. Ik wist niet beter.

Uiteindelijk merk je dat je paard sjaggerijnig word op stal en door het dolle is als hij er vanaf mag om te lopen. Vaak scheurde hij de bak rond met hier en daar een vreugdebok en ik erop mij stevig vast klemmend want het was best spannend zo'n maf uit zijn dak gaand paard.

Dan ga je je je inlezen.Je verdiept je in je paard en je leest dingen die je tot nadenken stemmen. Nou ben ik ook nog eens een enorme dierenvriend en ik wilde het best voor mijn paard. Ik kwam er al gauw achter dat wat ik hem bood nou niet echt het beste was. Mijn paard was niet gelukkig met op stal staan en niet zijn benen kunnen strekken. In de natuur trekken paarden rond op zoek naar smakelijk gras en hapjes. Ze lopen werkelijk kilometers en ik ...domme doos...beperkte mijn paard tot een kleine ruimte waarin hij net zijn kont kon draaien en kon liggen.

Al snel gig ik zoeken naar de oplossing .Ik wilde geen stal meer met opsluiting maar ik wilde bewegingsvrijheid. Je komt er al snel achter dat veel pensionstal

houders dat niet willen bieden want tsja in de wintermaanden lopen ze de wei kapot.Naarmate mijn kennis groter werd wist ik ook wel dat zo'n wei met 4-6 weken rust in het voorjaar volledig hersteld en dat er dus eigenlijk gewoon geen probleem is.

In mijn omgeving willen ze grof geld verdienen aan de paardenhouderij maar als eigenaar heb je je te schikken in hetgeen er geboden word .Je betaald ontzettend veel geld voor je stalling maar je hebt totaal geen inspraak in wat je wenst voor je paard. Daar was ik op een gegeven moment wel klaar mee en zo kwam ik op een gehuurde wei terecht. Voor mij was er geen luxe maar voor mijn paard was het de hemel.Hij kon gaan en staan waar hij wilde wat een zaligheid.Helaas mocht ik van onze gemeente geen schuilmogelijkheid maken. Het is natuurlijk fijn als je paard bij bar weer even ergens droog wat hooi kan knabbelen. Vaak zie je ze daarna weer lekker de wei op trekken om te genieten van het grazen en rond lopen.

Mijn paard is in die periode 100% veranderd.Hij was rustig en relaxed met rijden geworden. Hij had nooit geen bokpartijen meer en uiteindelijk reed ik hem bitloos. Zo zie je maar wat een verschil het maakt in hoe je paard is als je naar hem kijkt en hem de mogelijkheid bied om gewoon paard te zijn.

Ik zeg altijd tegen mensen "Hoe zou jij het vinden als je 24/7 op de wc word opgesloten en er elke dag 3 uurtjes af mag" Dit is wat veel mensen ook nu nog steeds hun paard aandoen zonder daar over na te denken en eigenlijk is het zo logisch. Een paard is een kudde dier en moet kunnen spelen,bewegen en contact kunnen hebben met soortgenoten op de wei. Een paard word veel te  veel vermenselijkt.Hij voelt zich happy met koude temperaturen en vrijheid in bewegen.

Hieronder kunnen je vrienden zich aanmelden. Jullie krijgen beiden gelijk een beloning van 125 Yp. Je kunt het helemaal bewerken en op maat maken.Weghalen is ook heel eenvoudig met het rode kruisje als je er met je muis op gaat staan.

Word lid en beloon de maker en jezelf!

roycosop
Deze tekst was zeer informatief
10-02-2018 17:13
10-02-2018 17:13 • Reageer
elsschillemans
Ik krijg er ook iets van dat sommige mensen hun paard dag in dag uit op stal zetten. En dan maar zeuren dat je stalondeugden krijgt. Goeie blog!
06-02-2018 13:54
06-02-2018 13:54 • Reageer
Lifewithlou
Goed stuk! Helemaal mee eens!
13-01-2018 18:29
13-01-2018 18:29 • Reageer
GMVDMinimalism
Goed dat je dit kenbaar maakt!
08-01-2018 19:17
08-01-2018 19:17 • Reageer
DidI'Ms world
Leuk, ik dacht even dat jij je paard had ondergebracht bij een vriendin van mij die zo haar manege heeft ingericht. Ik ben zelf niet zo van de paarden maar ik vind het wel heel goed zoals zij het doet en dat steeds meer mensen hier oog voor krijgen.
05-01-2018 16:32
05-01-2018 16:32 • Reageer
BlueEyeRoses
helemaal met je eens! Ik vind al wel dat meer mensen beginnen na te denken. Er zijn natuurlijk wel nog steeds van die stand vaste mensen, maar we mogen ook niet te snel te veel verwachten natuurlijk haha! Goed stuk!
05-01-2018 13:49
05-01-2018 13:49 • Reageer
wakeupkitty
Goed stuk. Ik zie hier een paard dat groot aantal maanden in een stalletje staat waar het de kont niet eens kan keren. Zo zielig. En er is weiland zat. Zij staat daar nu al minstens 2 maanden...
05-01-2018 09:29
05-01-2018 09:29 • Reageer
Hans van Gemert
Dat heb je mooi geschreven. Inderdaad, laat een paard vooral ook paard zijn.
04-01-2018 19:48
04-01-2018 19:48 • Reageer
Millieballon
Mijn paard woont al weer 4 jaar voornamelijk buiten op de veluwe. Zij is daar helemaal happy. Als je het leuk vindt dan kan je een virtueel ritje met haar maken: https://y.is/STNcI
04-01-2018 19:45
04-01-2018 19:45 • Reageer
Schorelaar
Welkom op Yoors, ik zie dat je hier Nieuwjaarsdag bent gestart.
04-01-2018 19:38
04-01-2018 19:38 • Reageer
Schorelaar
Fijn dat je je in je paard hebt verdiept.
04-01-2018 19:36
04-01-2018 19:36 • Reageer