Zorger,zorgen,bezorgd

Zorger,zorgen,bezorgd


settings
  • Instellingen
  • Positie

    Automatische scrolling

Vandaag is er een klein vergadering ivm mijn zus.

Ik heb een oudere zus met zowel psychische als fysische beperking. Ze heeft een laag IQ en vermoedelijk ook autisme en ze heeft een lichamelijke ziekte,de ziekte van "von Recklinghausen". Ze heeft inwendig en uitwendige knobbeltjes,daardoor wordt ze lichamelijker steeds wat zwakker,ze hoort al minder,ze stapt slechter doordat er een knobbel aan haar nekwervel zit,enz. Ze heeft soms wel veel spierpijnen door deze ziekte

Ze is nu 55 jaar,nog niet zo oud maar ze vertoont toch al wel wat meer ouderdomskwaaltjes,ze wordt steeds onhebbelijker,rigide enz.

Ik heb 17 jaar geleden beslist om mijn huis te laten verbouwen tot een kangoeroewoning zodat ze dichter bij haar familie zou wonen. Dat is een goede beslissing geweest want de afgelopen jaren zijn er wel wat zware emotionele gebeurtenissen geweest in onze familie en dan moest ik haar opvangen.

Ik ben haar mantelzorger,een statuut dat zwaar wordt ondergewaardeerd en onbezoldigd hier in België! Zeker nu dat er een nieuw systeem is voor mensen die eerst werden begeleid door begeleid wonen. Nu krijgt ze een bepaald bedrag dat ze "zelf" mag besteden. Inderdaad "zelf" wat op zich zou kunnen bij bepaalde mensen maar je moet elke euro dat je besteedt,met facturen kunnen verantwoorden. Kort samengevat is het een ingewikkeld systeem,zelfs voor mij en mijn broer die niet van de lompste is.

Dus mijn zus kan nu "vrij" bepalen wie ze gaat betalen om haar te begeleiden MAAR ze mag mij niet betalen ondanks ik heel veel tijd aan haar besteed. Maar familie mag je er niet mee betalen want waar ligt de grens tussen zorger en zus zijnde.

Het klinkt misschien cru maar 85 % van de tijd dat ik aan haar besteed is als zorger ziijnde. Ik ben op de eerste plaats haar zus maar met de jaren is ze moeilijker geworden en ben ik meer en meer haar zorger geworden. Een gesprek met haar wordt steeds moeilijker omdat ze enorm egocentrischer is geworden,het is eerder een monoloog van haar kant uit.

Het zorgen voor haar valt me steeds zwaarder omdat ik zelf ook wel voor mezelf moet "leren" zorgen. De afgelopen 10 jaar is er veel gebeurt in mijn leven,heb heel veel gezorgd voor familieleden .

Nu moet ik leren ook goed voor mezelf te zorgen! Wat niet zo evident is want dat betekent ook dat ik minder tijd heb om aandacht te geven aan mijn zus.

Maar als ik niet goed voor mezelf zorg,kan ik ook niet meer goed voor mijn zus zorgen.

Een vicieus cirkeltje wat me zorgen geeft.


Versta me niet verkeerd,ik ben niet op geld uit maar aan de andere kant geeft het wel dat je statuut van mantelzorger gewardeerd wordt!Beoordeel

Reviews en Reacties:

5.0 / 5 (7 reviews)
expand_more
Verberg reacties
Ik begrijp het, Sofie, dat zou toch niet mogen zijn, jij hebt toch ook kosten die je doet als mantelzorger, die moeten toch ook financieel ondersteunt worden. :-)
| 20:22 |
Ben op een gegeven moment parttime gaan,deels om wat meer tijd te hebben voor haar
| 20:44 |
heel fijn van je :-)
| 11:49 |
Wat een idiote regel dat jij geen geld mag ontvangen voor de zorg!
Maar daarnaast: ik begrijp je zorgen en ben het met je eens dat er meer aandacht en zorg voor de mantelzorgers moet komen!
| 22:31 |
Erg he
| 22:36 |
Family kan juist de beste zorg geven, want die weet het beste de voorkeuren van de Client. Er mag best wat meer financiele vergoeding voor overstaan
| 17:02 |
Mantelzorgers zijn niet vanzelfsprekend. Daar mag wel wat meer aandacht naar toe.
| 09:52 |
Vind ik ook,weer heel zwaar onderschat,zelfs door enkele broers van mij,vandaag door mijn andere broer beaamd dat twee van ons broers het echt niet snappen en nooit zullen snappen,moet wel erbij zeggen dat er een vermoeden van asperger is bij beide en ik vermoed al mijn broers (ik heb 4 broers) want enkele kinderen ervan zijn al gediagnostiseerd.
Bij mij uit dat zich dat ik over empathisch ben,ook niet altijd gemakkelijk om ermee om te gaan
| 12:02 |
Je zit echt in een spagaat. Ik dacht dat Nederland het land was van kromme regels. Maar in België dus ook. Zo kom je voor keuzen te staan die je niet wilt. Sterkte.
| 09:36 |
Ik zorg nu voor mezelf door regelmatig mij terig te trekken in mijn flatje aan zee. Dan neem ik letterlijk en figuurlijk even afstand van haar,ook deels op aanraden van onze gemeenschappelijke huisarts
| 12:03 |
Verstandig. Gelukkig kan je bij de huisarts terecht.
| 12:24 |
Ja zij kent mij van kindsafaan,zij kent ook min of meer mijn achtergrond(vader was alcoholieker) en zij kent mijn zus ook heel goed
| 12:55 |
Zo te lezen heb je weinig rust gekend in je leven. Zo'n huisarts is goud waard.
| 13:40 |
Idd
| 15:19 |
Respect voor mantelzorgers!
| 09:34 |
Dank je
| 12:02 |
Ja vreemd allemaal je helpt je zus en (moet)zorgen voor haar ipv naar een verpleeg tehuis te laten gaan wat de zorg instellingen zwaar veel geld zou kosten maar een kleine tegemoet koming van wege het fijt dat u haar verzorgd willen ze i niet geven in wat voor maatschapij leven we toch ik vind het schandelijk gedrag van die gemeente
| 09:26 |
Op een bepaald moment ben ik met een klein hartje gaan horen bij de huisarts of er geen mogelijkheid was om mijn zus in een home te plaatsen maar daar is een heeeel lange wachtlijst voor! Maar aan de andere kant,zou ze misschien daar wegkwijnen want zij kan niet leven zonder een poes.
| 12:07 |
Dat is ook naar
| 12:09 |
Idd ! Ik zit steeds in en tweestrijd! Daarom dat ik regelmatig vlucht uit de werkelijkheid door veel aan zee te zijn en veel bezig te zijn met creatieve dingen
| 12:24 |
Dat is te begrijpen
| 12:51 |

private lease goedkoop
private lease goedkoop
Fun & Entertainment
prEiffeltoren
prEiffeltoren
Fashion & Lifestyle
Onderzoeken
Food & Drinks
Mosselen sofrito
Mosselen sofrito
Gezondheid & Geest
Vegan haren wassen
Vegan haren wassen
 
×

Yoors


exit_to_app Inloggen