×

Yoors


Inloggen
×

YoorsGoed en liefdevol voor mezelf zorgen

Goed en liefdevol voor mezelf zorgen


Eén van mijn grootste struggles van de afgelopen 22 jaar is mijn overgewicht. Ik heb in deze periode, welke meer dan de helft van mijn leven beslaat, ondenkbaar veel pogingen ondernomen om af te vallen. Op heel veel verschillende manieren ook; zoals met behulp van  diëtisten, voedingsdeskundigen, maaltijdrepen, maaltijdshakes, een koolhydraatvrij dieet, Sonja Bakker, montignac... De meeste keren viel ik best wat af, om daarna heel snel weer aan te komen. Plus een aantal extra kilo's erbij en weer een illusie armer. Op de een of andere manier lukt het me tot op heden maar niet om blijvend af te vallen, iedere poging voelde als een strijd, een gevecht, met mijzelf als uiteindelijke Grote Verliezer.


Sinds enkele maanden ben ik in therapie voor mijn burn out, bij een HSP begeleider, en hij heeft mijn ogen geopend. Hij heeft me op een hele andere manier naar mezelf leren kijken. Hij heeft me doen inzien dat ik al jaren 'buitenstebinnen' leefde; hoe ik altijd mijn focus heb gehad op anderen en dat ik nooit goed geleerd heb om mijn éigen gevoelens te voelen en te uiten. Sommige mensen gebruiken drugs of alcohol om niet te hoeven voelen, voor mij werkt voedsel als troost en als een (tijdelijk) 'feelgood-middel'. Mijn therapeut heeft me geleerd om 'thuis' te zijn, bij mezelf. De focus op mezelf te leggen in plaats van altijd alleen op anderen. Ik heb geleerd dat mijn gedachten vaak met me aan de haal gaan, dat ze me wegtrekken uit het 'hier en nu' en zorgen voor een heleboel vervelende gevoelens. Meestal hebben gedachten namelijk te maken met gebeurtenissen uit het verleden (schuldgevoelens, schaamte), toekomst (angst- of paniek) of andere mensen (onzekerheid). Gedachten poppen op in je hoofd en als je er aandacht aan besteedt, worden ze steeds groter en gaan ze een eigen leven leiden. Tenslotte: alles wat aandacht krijgt, groeit. Maar als je er geen aandacht aan besteedt, drijven ze vanzelf weer over. Als wolken aan de lucht.


Inmiddels gaat het wat beter met me. En nu denk ik dat ik toe ben aan een volgende stap: 'goed en liefdevol voor mezelf zorgen'. Ik schrijf bewust niet 'afvallen', al hoop ik dat, onder andere, er wel mee te gaan bereiken. Ik ben nu op dit moment namelijk zwaarder dan ik ooit ben geweest. Ik ga geen getallen noemen, dat vind ik veel te confronterend, maar laten we het er op houden dat 'Sonja telt voor twee'. Letterlijk. Mijn lichaam begint ook op verschillende manieren aan te geven dat het te lijden heeft onder al het extra gewicht. Ik heb regelmatig zere stijve spieren en gewrichten, mijn cholesterolwaarde was laatst ineens niet goed meer, mijn conditie en uithoudingsvermogen zijn ronduit slecht. Ik voel me slecht in mijn vel. Ik wil dit niet langer, ik wil me niet meer een 40-jarige in het lichaam van een 80-jarige voelen. Ik wil me niet meer belemmerd voelen als we iets gaan ondernemen met de kinderen, omdat mijn lijf me dan in de weg zit. 


Dus nu ben ik aan de beurt. Ik ga me echter niet meer in een nieuw dieet storten. Diëten werken niet voor mij. Ik ga 'goed en liefdevol voor mezelf zorgen'. Op alle mogelijke gebieden, zowel fysiek, mentaal en spiritueel. Ik wil eindelijk de Sonja weer worden die ik al 40 jaar ben, maar die al jarenlang verstopt zit. Ik wil mezelf zijn.


Toen ik met mijn therapie begon, wist ik al dat dit de juiste stap was, dat dit was waar ik al jaren naar op zoek was. Eindelijk herkenning en het gevoel dat ik begrepen word. Met het starten van deze therapie en begeleiding ben ik een nieuwe weg ingeslagen. En zo zie ik de volgende stap ook: als een onderdeel van deze nieuwe weg. De weg die ik voetje voor voetje, stapje voor stapje en in mijn eigen tempo bewandel: de weg naar een ander, liefdevol, blij, warm, vitaal, gezonder, vrij leven.