×

Yoors


exit_to_app Inloggen

camera_alt
Afbeelding toevoegen
Goed en liefdevol voor mezelf zorgen

Goed en liefdevol voor mezelf zorgen


Eén van mijn grootste struggles van de afgelopen 22 jaar is mijn overgewicht. Ik heb in deze periode, welke meer dan de helft van mijn leven beslaat, ondenkbaar veel pogingen ondernomen om af te vallen. Op heel veel verschillende manieren ook; zoals met behulp van  diëtisten, voedingsdeskundigen, maaltijdrepen, maaltijdshakes, een koolhydraatvrij dieet, Sonja Bakker, montignac... De meeste keren viel ik best wat af, om daarna heel snel weer aan te komen. Plus een aantal extra kilo's erbij en weer een illusie armer. Op de een of andere manier lukt het me tot op heden maar niet om blijvend af te vallen, iedere poging voelde als een strijd, een gevecht, met mijzelf als uiteindelijke Grote Verliezer.


Sinds enkele maanden ben ik in therapie voor mijn burn out, bij een HSP begeleider, en hij heeft mijn ogen geopend. Hij heeft me op een hele andere manier naar mezelf leren kijken. Hij heeft me doen inzien dat ik al jaren 'buitenstebinnen' leefde; hoe ik altijd mijn focus heb gehad op anderen en dat ik nooit goed geleerd heb om mijn éigen gevoelens te voelen en te uiten. Sommige mensen gebruiken drugs of alcohol om niet te hoeven voelen, voor mij werkt voedsel als troost en als een (tijdelijk) 'feelgood-middel'. Mijn therapeut heeft me geleerd om 'thuis' te zijn, bij mezelf. De focus op mezelf te leggen in plaats van altijd alleen op anderen. Ik heb geleerd dat mijn gedachten vaak met me aan de haal gaan, dat ze me wegtrekken uit het 'hier en nu' en zorgen voor een heleboel vervelende gevoelens. Meestal hebben gedachten namelijk te maken met gebeurtenissen uit het verleden (schuldgevoelens, schaamte), toekomst (angst- of paniek) of andere mensen (onzekerheid). Gedachten poppen op in je hoofd en als je er aandacht aan besteedt, worden ze steeds groter en gaan ze een eigen leven leiden. Tenslotte: alles wat aandacht krijgt, groeit. Maar als je er geen aandacht aan besteedt, drijven ze vanzelf weer over. Als wolken aan de lucht.


Inmiddels gaat het wat beter met me. En nu denk ik dat ik toe ben aan een volgende stap: 'goed en liefdevol voor mezelf zorgen'. Ik schrijf bewust niet 'afvallen', al hoop ik dat, onder andere, er wel mee te gaan bereiken. Ik ben nu op dit moment namelijk zwaarder dan ik ooit ben geweest. Ik ga geen getallen noemen, dat vind ik veel te confronterend, maar laten we het er op houden dat 'Sonja telt voor twee'. Letterlijk. Mijn lichaam begint ook op verschillende manieren aan te geven dat het te lijden heeft onder al het extra gewicht. Ik heb regelmatig zere stijve spieren en gewrichten, mijn cholesterolwaarde was laatst ineens niet goed meer, mijn conditie en uithoudingsvermogen zijn ronduit slecht. Ik voel me slecht in mijn vel. Ik wil dit niet langer, ik wil me niet meer een 40-jarige in het lichaam van een 80-jarige voelen. Ik wil me niet meer belemmerd voelen als we iets gaan ondernemen met de kinderen, omdat mijn lijf me dan in de weg zit. 


Dus nu ben ik aan de beurt. Ik ga me echter niet meer in een nieuw dieet storten. Diëten werken niet voor mij. Ik ga 'goed en liefdevol voor mezelf zorgen'. Op alle mogelijke gebieden, zowel fysiek, mentaal en spiritueel. Ik wil eindelijk de Sonja weer worden die ik al 40 jaar ben, maar die al jarenlang verstopt zit. Ik wil mezelf zijn.


Toen ik met mijn therapie begon, wist ik al dat dit de juiste stap was, dat dit was waar ik al jaren naar op zoek was. Eindelijk herkenning en het gevoel dat ik begrepen word. Met het starten van deze therapie en begeleiding ben ik een nieuwe weg ingeslagen. En zo zie ik de volgende stap ook: als een onderdeel van deze nieuwe weg. De weg die ik voetje voor voetje, stapje voor stapje en in mijn eigen tempo bewandel: de weg naar een ander, liefdevol, blij, warm, vitaal, gezonder, vrij leven.

Max Trans LGBTQ
Fijn dat de therapie werkt!! Zelf kamp ik hier ook mee, sinds 10 jaar toen ik ziek werd (nu weer beter, maar krijg t er maar niet af) Ben sindskort weer opnieuw begonnen met voor mezelf te zorgen (staat ook op mijn weekplanner bij ''Notes'': ''Wees Creatief. Lees een Boek. Wees Opgeruimd. Zorg goed voor Jezelf.'' ) Voorheen lunchte ik uitgebreid (eerder had ik geen honger) en at ik mijn avondeten. Ik ben geen snoeper, dus dat scheelt... maar zo at ik wel in kortere tijd veel meer dan nodig... Nu ben ik actief bezig (nog niet echt sport, maar dat komt als ik definitief mijn uitkering rond heb wel erbij) mede door thuis YOGA te volgen via DVD programma, dit helpt me 1 leniger te worden en 2 te focussen op mijn ademhaling en daardoor op mijzelf en mijn eigen ik. Hierdoor kom ik op HSP vlak veel meer tot rust. En ik ontbijt normaal, lunch normaal, eet fruit tussendoor en eet maar een klein beetje als avondeten. Toch zit ik onder de calorieën van voorheen, want ik eet kleine porties, en heb ik de hele dag energie voor activiteit. Ik begin mij eindelijk goed te voelen. Ik vermijd zoveel mogelijk koolhydraten, maar ik weiger om ze compleet te laten staan want je hebt ze ook nodig, als ik ze toevoeg zit ik wel veel sneller vol dan voorheen en doe het ook puur als extraatje, vlees en groenten vind ik namelijk ook heerlijk en zit er vol genoeg van, heb er niks extra bij nodig, soms eet ik vega en alleen groenten... Ik ga wel een paar boeken volgen die op mijn lijstje staan, maar voor nu voel ik mij hierbij heel erg goed. Ik hoop dat jij je weg ook weet te vinden nu. Het belangrijkste is dat je je als persoon goed voelt. De rest is van secundair belang, getalletjes zeggen niets, behalve dat ze je een beeld geven van je gezondheid misschien (laag hb= bloedarmoede, hoog bloedsuiker is ook niet goed) die zijn wel belangrijk, maar leeftijd, gewicht, lengte zijn onbelangrijk als JIJ je als persoon goed weet te voelen in je lijf. Je moet alles voor jezelf doen, niet voor een ander of andermans mening, dan komt de rest vanzelf wel. (wat je voelt straal je uit)
19-04-2017 22:02
19-04-2017 22:02 • 1 reactie • Reageer
Sonjaas
Bedankt voor je uitgebreide reactie! Fijn dat dit voor jou (ook) steeds beter gaat! Succes!
19-04-2017 22:09
19-04-2017 22:09 • 1 reactie • Reageer
Hans van Gemert
'Goed en liefdevol voor mezelf zorgen'. Mooi gezegd, uitstekend uitgangspunt!
19-04-2017 18:46
19-04-2017 18:46 • 1 reactie • Reageer
Sonjaas
Dank je wel Hans
19-04-2017 19:32
19-04-2017 19:32 • Reageer