Vakantiegevoel in eigen land, gedurdende het hele jaar.


Het ultieme vakantiegevoel zal voor iedereen anders zijn, maar allicht zullen we enkele gemeenschappelijke delers hebben zoals het weer en het uitzicht in combinatie met zwem-, wandel-, fiets- en of skimogelijkheden.

Als ik er wat verder over nadenk kom ik tot de constatatie dat dit niet de enige factoren zijn voor mij die er toe leiden dat ik dat vredig vakantiegevoel beleef. Aan bovenstaande factoren kan ikzelf niet veel veranderen, maar er zijn wel dingen in mijn dagelijks leven die ik zodanig kan aanpassen dat ik toch gedeeltelijk en gedurende het hele jaar door een beetje dat vakantiegevoel kan behouden.

Wanneer ik op reis ga, neem ik uiteraard alleen het hoogstnodige mee, één koffer én één handbagage en daarmee moet ik het stellen gedurende de volgende 10 of 14 dagen. Loop ik er dan alle dagen hetzelfde bij, nee. Je neemt spullen mee die je perfect kan combineren, waardoor je er alle dagen anders bijloopt. Om deze trend thuis voort te kunnen zetten, koop ik meer te combineren stukken én heb ik in principe minder nodig. Een goed georganiseerde kleerkast, zorgt ook voor rust in het hoofd én bovendien vind je sneller iets om aan te trekken.

Dan loop ik mijn hotelkamer binnen en die straalt één en al 'rust' uit, vooral omdat deze niet overvol staat, maar voorzien van enkele noodzakelijkheden én dan spreken we zeker niet altijd van 'designmeubelen', maar meestal over gezellig en eenvoudig. Hetzelfde met het huren van een vakantiewoning. Thuis wil ik dus ook niet teveel tierlantijntjes, postuurtjes of uitgestalde boeken, dvd's, enz... maar zo strak als mogelijk. Veel ruimte en licht.

Ok, in een hotel moet je zelf niet koken, maar als je een vakantiewoning huurt, ga je toch lekker zelf koken. Als je daar de keukenkasten opentrekt, staat ook daar meestal niet veel in, maar het weinige materiaal zorgt er wel voor dat je elke maaltijd perfect kan bereiden. De weinige inhoud van de kasten, stralen op zich weer rust uit. Dus ik ben nog volop bezig om ook thuis de inhoud van mijn kasten op zijn minst te halveren. Overvolle kasten brengen niet bepaald rust.

Op vakantie ga ik gemakkelijk wandelen, niet altijd geplande uitstapjes, maar soms niet wetend naar waar. Opvallend voor mij is dan telkens weer, dat ik vele meer aandacht besteed aan de omgeving, natuur, gebouwen, uitstraling van de straten en winkels, terwijl ik me thuis merendeels verplaatste van punt A naar B én alles wat dat daar tussen lag had ik meestal nog niet in de gaten. Een uitstap op vakantie bracht meer rust als een uitstap in eigen land, raar maar waar. Nu pak ik dat anders aan, ik doe of ik op vakantie ben in eigen land én dat helpt. De plant, het gebouw of het dier dat ik op vakantie zo kon bewonderen, kan ik nu ook in eigen land als ik het tegenkom. U weet wel, op vakantie gaan we dingen bewonderen en fotograferen, waar we dan in eigen land meestal nog geen oog voor hebben.

Op vakantie volg ik vele minder het journaal, ik blijf daar meestal oppervlakkig op de hoogte, terwijl ik thuis zowat elke nieuwszending volg en alle online kranten wel eens doorneem, nog maar te zwijgen over wat ik op politiek vlak allemaal volg. Die dingen blijven hangen en je wordt er niet bepaald vrolijk van. Dus ook hier probeer ik thuis wat op in te krimpen tot het noodzakelijke. Onbewust blijven zulke dingen op een dikwijls negatieve manier hangen én belemmert dat tevens je eigen geluk.

Natuurlijk blijven onze verplichtingen en verantwoordelijkheden doorlopen, ook als we op vakantie zijn, maar dan staan we daar minder bij stil. We moeten onze rekeningen blijven betalen, maar de meeste kan je domiciliëren zodanig dat deze automatisch in orde blijven én geen extra stress met zich meebrengen. De misschien jaarlijkse grote rekeningen (grondlasten, autoverzekering, enz...) die je hebt, deel je door 12 én zet maandelijks het bedrag opzij, zodanig dat je die meteen kan betalen als ze in de brievenbus vallen. De financiële druk kan jezelf beperken én ook dat creëert weer rust.

Om onze rekeningen te kunnen betalen, moeten we gaan werken, maar als je nu kiest voor een job die misschien iets minder geld in 't schuifje brengt, maar waar dat je dagelijks met plezier naar toe gaat, vermijd je weer onnodige stress.

Ik werk alle dagen aan het opbouwen van dat vakantiegevoel in eigen land, gedurende heel het jaar door. Het is niet alleen de zon en de zee die mij dat kunnen bezorgen, maar het zit verborgen in zoveel andere zaken, waar ikzelf wel iets aan kan doen. Bovenstaand enkele puntjes beschreven, maar het zijn er vele meer dan dat.