×

Yoors


Inloggen
×

YoorsKrijg jij ook zo'n ´jeuk'en rode vlekken van discussies?

Krijg jij ook zo'n ´jeuk'en rode vlekken van discussies?


Quote

Een discussie voeren met iemand die aan het debatteren is, is onmogelijk. In dit geval heb ik nog steeds zin om weg te lopen, omdat er geen gezamenlijk doel lijkt te zijn.

Soulwhispers

"Ik ga niet in discussie!" is een veel gehoorde uitspraak die ik om mij heen hoor. Ik kom dit tegen op het werk, in groepsgesprekken, op televisie, thuis, op straat of in verhalen die gaan over gesprekken of communicatie. Het woord discussie lijkt voor velen negatieve gevoelens op te roepen, weerstand, rode  vlekken, kriebels en allergische reacties zoals 'jeuk'. Hoe komt dat eigenlijk? Jij kent deze reactie vast ook wel van anderen of misschien wel van jezelf.  Ik herinner mij vele situaties waarbij ik zelf een discussie stopte of misschien zelfs wegliep uit een discussie. Vooral van verhitte discussies moest ik niets hebben. Ik herinner me ook genoeg situaties waarbij ik anderen allergisch heb zien reageren

Tijdens de mentale trainingen die ik volgde bij mijn coach & trainer, leerde ik na te denken over mezelf en bewust te worden van mijn communicatie. Ik leerde stil te staan bij de woorden en begrippen die ik gebruikte in mijn communicatie met anderen in het dagelijks leven. Ik kreeg inzicht in hoe begrippen op mij inwerken en hoe en waarop ik reageer. Reageer ik op wat er gezegd wordt of op de beoordeling van wat ik denk dat er gezegd wordt? De NLP trainingen hebben ook bijgedragen aan deze bewustwording. De filters die ik gevormd heb in mijn leven door ervaringen, opvoeding en omgeving spelen ook een grote rol. Informatie gaat razendsnel door mijn filters en wordt daarom 'gekleurd'.

Zo werd mij duidelijk dat mijn ervaringen en associaties met het begrip discussie van mij zijn. Ik leerde ook dat anderen weer andere belevingen en associaties hadden bij het begrip discussie. Toen ik het begrip vrij maakte van mijn associaties,  interpretatie en filters ging ik terug naar de kern en het wezen van het begrip discussie. Ik kwam tot de ontdekking dat ik het begrip verkeerd gebruikte. 

In wezen is discussie UITWISSELING van informatie over een bepaald onderwerp. Vanuit verschillende invalshoeken of vanuit verschillende achtergronden kennis en informatie uitwisselen en open staan om extra informatie toe te voegen en meer te weten te komen over een bepaald onderwerp. In een discussie wordt er met elkaar en tot elkaar gesproken. Bij een discussie is er een SAMENSPEL en vullen deelnemers elkaar aan.  Klinkt best simpel, maar waarom is het dan toch soms zo moeilijk?

Het wordt moeilijk als het begrip discussie onterecht wordt gebruikt, als in de uitvoer blijkt dat het een DEBAT is.  Veel mensen debatteren in plaat van te discussiëren.  Bij een debat draait het om VERDEDIGEN of BESTRIJDEN van een standpunt of stelling waarbij vooral TEGEN elkaar gesproken wordt. Dan lijkt het meer te gaan over GELIJK of ONGELIJK hebben of het EENS zijn of ONEENS.  Zulke 'discussies' kunnen eeuwig duren, want de discussiërende partijen blijven VASTHOUDEN aan hun standpunt. Het wordt een strijd. Alsof er gekozen moet worden tussen het één of het ander, ZWART of WIT. Bij een debat zijn er alleen TEGENSTANDERS en VOORSTANDERS

Het begrip discussie heeft nu een andere lading gekregen voor mij en hele andere associaties. Ik weet nu ook wanneer ik daadwerkelijk in een discussie ben beland of in een debat. Van een debat krijg ik nog steeds 'jeuk', vooral als het als 'discussie' wordt gezien of bestempeld. Een discussie voeren met iemand die aan het debatteren is, is onmogelijk. In dit geval heb ik nog steeds zin om weg te lopen, omdat er geen gezamenlijk doel lijkt te zijn. Het wordt een welles nietes spelletje waar ik persoonlijk weinig mee kan. Als ik had willen debatteren was ik wel de politiek in gegaan. 

Ik was vroeger bang voor discussie. Ik associeerde het met onenigheid, ruzie en onrust. Ik wilde discussies daarom graag vermijden. Ik werd er onrustig van. Ik dacht vroeger dat een meningsverschil ook discussie was. Niets is minder waar. Verschil van mening over een bepaald onderwerp heeft niets met de discussie te maken. Een mening hebben over de mening van de ander heeft ook niets met een discussie te maken. Zodra meningen getoetst worden dan is men afgedwaald van het daadwerkelijke onderwerp. Zodra men alleen nog maar bezig is het wel of niet eens te zijn met de mening van de ander of een mening te hebben over de mening van de ander, dan staat het onderwerp niet meer centraal. 

Gelukkig leef ik in een vrij land en mag ik mijn mening uiten. Hoe mooi! Wat nog veel mooier is, is dat iedereen die vrijheid heeft. Meningen mogen naast elkaar bestaan en iedereen mag zijn of haar eigen mening hebben. Hoe ik iets beleef of wat ik vind is van mij en geldt voor mij. Het gaat pas mis wanneer mijn mening of die van een ander de enige waarheid lijkt te worden.

Wie ben ik om mijn mening een ander op te dringen. Waarom? Waarom zou een ander hetzelfde moeten vinden? Die ander is mij niet. Wat voor mij geldt hoeft niet te gelden voor een ander. Hoe kan ik het oneens zijn met de mening van een ander? Het is immers het idee, het beeld en de beleving van die ander. Door dit te bestrijden ben ik in strijd met mezelf. Als iedereen dezelfde mening moet delen dan zou ik iedereen als mezelf zien in plaats van unieke individuen. Helemaal geen zin in kopietjes van mezelf!

Een discussie is tegenwoordig voor mij een leuke interessante uitwisseling. Samen leren en kennis opdoen. Samen tot meer informatie en mogelijkheden komen. Een discussie kan ook heel relaxed verlopen, want alle informatie en invalshoeken en visies zijn welkom! Er hoeft helemaal geen strijd te zijn, wanneer alle deelnemers daadwerkelijk DEELNEMEN aan de discussie. Door OPEN te staan voor informatie uitwisseling wordt je ook wijzer heb ik ondervonden. Het enige wat ik kan doen is teruggaan naar het onderwerp als ik of de ander afdwaalt. Neemt niet weg dat ik nog steeds weleens allergie voel opkomen, maar ik weet nu waardoor het komt en hoe het werkt bij mezelf en anderen. Ik begrijp mezelf beter en kan de ander beter begrijpen. 

Beloon de maker en jezelf

Word gratis lid.