×

Yoors


Inloggen
Registreren
×

Yoors


Stijf erin slap eruit

Stijf erin slap eruit


Ik herinner mij tijdens mijn mentale training, inmiddels alweer zo'n 7 jaar geleden, nog heel goed dat ik mijn coach Roy heel raar vond. "Stijf erin, slap eruit met een wit druppeltje eraan" is wat hij zei tijdens een trainingsavond.Oh my God.  Ik dacht eerst dat ik het niet goed verstaan had. Hij herhaalde het en vroeg me wat ik dacht bij het horen ervan. Rode kop en ik was een beetje aan het giechelen samen met de anderen en wilde het niet hardop zeggen. Ik dacht dat het een strikvraag was of een test. De anderen in de groep werden ook melig en giechelig. Wat een gekke man. Het klonk wel een beetje vulgair voor een serieuze training. "Dat zegt een docent toch niet?"

Dit ene kleine zinnetje heeft mij zoveel geleerd. Hier werd ik direct geconfronteerd met mijn eigen beoordeling en interpretatie en mijn reactie en gedrag wat daaruit voortvloeide. Ik werd mij bewust dat ik aan het zoeken was naar het antwoord wat mijn coach wilde horen, of liever gezegd waarvan ik dacht dat de meester het wilde horen. Zo ging dat vroeger op school. Ik wilde het goede antwoord geven, maar ja wat is dan weer goed? Is er eigenlijk wel een goed of een fout? Ik wilde graag het goede antwoord geven, want ik was altijd een streber en moest van mezelf de beste zijn van de klas. "Wat wil die man precies van mij? Hopelijk niet stijf erin en slap eruit", dacht ik bij mijzelf. Ik voelde me ongemakkelijk en giechelde het weg en hoopte dat de aandacht naar één van de anderen zou gaan. Ik ging op de melige toer, want dat was mijn vertrouwde mechanisme, weglachen en grapjes maken. Terugkijkend had ik een bepaalde verwachting van hoe een docent zou moeten zijn of zou moeten spreken. Allemaal vooraf ingevulde verwachtingen en dit bleek helemaal anders te lopen. Ik ging er automatisch vanuit dat wat ik dacht ook hetzelfde was als wat mijn coach bedoelde. Het regende inzichten, niet op dat moment, maar veel later. Zelfs als ik nu opnieuw bij dat moment stilsta, krijg ik weer extra inzichten. Dat is erg bijzonder. Zo krachtig.

Quote

Hoe ik de dingen zie, interpreteer hoeft niet hetzelfde te zijn als hoe de ander dat doet.  Het is slechts mijn werkelijkheid en zo heeft de ander ook zijn werkelijkheid. 

Soulwhispers

Roy heeft de mentale training briljant opgezet. Elke keer wanneer ik deze opnieuw doe of mag assisteren in een nieuwe groep of deelneem aan de maandelijkse open avonden leer ik weer meer over mezelf. De handvatjes die ik in deze training kreeg, pas ik nog steeds dagelijks toe in mijn werk of in mijn privéleven. Uiteindelijk werd mij duidelijk dat ik het onderwerp was van mijn training. Ik leerde hoe ik om kan gaan met mezelf onder onder iedere omstandigheid. Ik leerde hoe ik informatie verwerk en communiceer en reageer. Waar reageer ik op en hoe komt het dat ik zo reageer zijn vragen die ik continu 'naar binnen' stelde en waar ik antwoorden op vond. Ik leerde dat anderen anders zijn, anders denken. Ik leerde dat niet alles is wat het lijkt of wat ik denk dat het is. Hoe ik de dingen zie, interpreteer hoeft niet hetzelfde te zijn als hoe de ander dat doet.  Het is slechts mijn werkelijkheid en zo heeft de ander ook zijn werkelijkheid. 

Moraal van het verhaal is dat Roy het uiteindelijk had over een soepstengel gedoopt in een glas melk! Wauw, zat ik er even naast. Wat ik dacht zegt vooral heel veel over hoe ik denk, associeer, invul en filter, maar weinig over Roy. De beoordeling die ik uiteindelijk heb is van mij. Roy en ik hadden het duidelijk niet over hetzelfde. Dit was een eyeopener omdat ik op dat moment leerde dat er meer manieren en vormen bestaan dan alleen hetgeen wat ik kende. Dat was ook een optie, die ik blijkbaar had uitgesloten. Ik leerde hoe ik filter, selecteer en kies. In iedere vorm van communicatie spelen deze filters mee en dat is prima, maar er bewust van zijn en beseffen dat de ander waarmee je communiceert dit ook doet is echt geweldig. Ik weet nu dat ik moet verifiëren en toetsen of ik en mijn gesprekspartner het over hetzelfde hebben i.p.v. vrolijk langs elkaar heen praten en denken dat we het over hetzelfde te praten. Het geeft zoveel meer rust en vergaderingen of gesprekken worden zuiverder en effectiever. Simpele vragen als 'Wat bedoel je precies? Wat versta je daaronder?  Wat verwacht jij? Wat betekent het voor jou? 'kunnen heel snel de ruis wegnemen.  Ik probeer zo min mogelijk aannames te doen en zelf in te vullen. 

Ik zie dagelijks en overal heel vaak gevalletjes 'Stijf erin, slap eruit'. Hoe vaak heb jij het over die soepstengel gehad en die ander over wat anders?  Miscommunicatie kan vrij eenvoudig voorkomen worden. Ik merk wel dat wanneer ik verifieer of teruggeef wat ik begrepen heb en vraag of ik het juist heb begrepen de reacties heel divers zijn. Regelmatig roept dit zelfs irritaties op bij mensen, omdat ze denken dat ik niet geluisterd heb en in plaats van te bevestigen dingen roepen als "Ja dat heb ik net verteld, moet ik het nu nog een keer vertellen!". Dit is best humor. Ik denk dan soms; "Tja wat heb je liever, dat ik met mijn beoordeling aan de gang ga van wat ik denk dat jij bedoeld heb, of moet ik het dan maar weer zelf gaan invullen en aannames doen?".
expand_less

Meest gestemde postsexpand_less

Recente postsexpand_less

Volgersexpand_less

Collecties