Vijf voordelige effecten van lezen

Vijf voordelige effecten van lezen


settings
  • Instellingen
  • Positie

    Automatische scrolling

Lezen is iets wat je moet liggen, je vind het leuk of je vind het niet leuk. Toch?

Ik ben echter een van die mensen die dan keihard roept: 'Fout!'. Want lezen IS leuk, alleen hebben sommige mensen gewoon het juiste boek nog niet opgepakt. Want ondanks dat ik lezen heel erg leuk vindt, hoef je me echt nooit meer 'Het gouden ei' of 'De laatkomer' voor te schotelen. Nee de verplichte literatuur op middelbare scholen is zeker niet behulpzaam bij het mensen aan het lezen krijgen op de langere termijn. Gelukkig voor mij vond ik lezen lang voor die tijd al leuk....én het heeft ook nog een aantal gezondheid voordelen, die misschien ook jou overtuigen om het toch nog eens te proberen!


Aaargh!

Zes minuten lezen per dag vermindert stress tot wel 67%, onderzoek vannuit de universiteit van Ussex toonde in 2009 aan dat het zelfs ontspannender werkt dan een stukje wandelen of naar rustgevende muziek luisteren. Dit komt omdat je je moet focussen op het lezen, waardoor je spieren zich automatisch ontspannen en je hartslag daalt.


Waar was ik ook al weer gebleven?

Door lezen verbeter je concentratievermogen aanzienlijk, waardoor je ook andere taken meer geconcentreerd kunt uitvoeren. Hou je aan het eind van de dag misschien toch nog tijd over om die leuke serie te kijken....win-win!;)


Hé weer de melk vergeten!

Lezen kan helpen om je geheugen te trainen, ook op hogere leeftijd. Hierdoor zal je makkelijker dingen onthouden...zoals wat je nou uit de supermarkt moest halen!;) Zie het als sporten: dit houd je lichaam in shape en na een tijdje gaat het makkelijker en ben je ook met het doen van huishoudelijke taken minder snel moe. Als je gaat lezen 'sporten' je hersenen en na een tijdje worden verschillende taken een stuk eenvoudiger! Daarnaast blijft je geest langer helder naarmate je ouder word.


Rot toch....eeh.....hallo buurvrouw!

Volgens wetenschappelijk onderzoek is het mogelijk: doormiddel van lezen je sociale vaardigheden verbeteren. Helaas moet je hiervoor wel de zwaardere boeken lezen...dit geldt dus niet voor populaire fictie boeken, helaas! Wel heeft het al direct effect, direct na het lezen van een hoofdstuk zou je je al beter kunnen inleven in andere personen. Het onderzoek heeft uitgewezen dat je het ook niet per definitie interessant hoeft te vinden, zolang je maar met aandacht leest.....toch maar eens proberen


Ik hou van rood haar en een getinte huid!

Het is algemeen bekend dat sommige groepen mensen vaker gediscrimineerd worden dan andere, maar onderzoek heeft uitgewezen dat mensen die fictie lezen veel toleranter zijn dan mensen die dit niet doen! Zo heeft onderzoek uitgewezen dat lezer van Harry Potter vaak minder vooroordelen hebben jegens minderheidsgroeperingen. Door je in te leven in de personages, waar je het misschien niet mee eens bent, open je je hersenen voor nieuwe ideeën en wereldbeelden. Het vermindert daarnaast de behoefte aan vaste waarden en zekerheid, waardoor je dus beter om kunt gaan met onzekerheid..


Kortom: Lezen is leuk én gezond! Iedereen kan het en je kunt het overal doen, een boek zal je nooit opnieuw hoeven op te laden. ;) Ga jij na het lezen van dit artikel vaker een boekje op pakken? Of las jij al regelmatig én merk je iets van deze voordelen? Laat het me hieronder weten!Beoordeel

Reviews en Reacties:

4.9 / 5 (29 reviews)
expand_more
Verberg reacties
Leuk lijstje!
Die laatste was nieuw voor mij, nooit zo bij stil gestaan, maar denk dat het zeker waar is!
| 12:45 |
Ander voordeel van lezen is dat je in dit geval de Nederlandse taal goed leert schrijven en spreken. Door veel te lezen ga je woorden herkennen zoals een foto en heb je minder moeite met schrijven. Je kent het vast wel de tekst zonder medeklinkers, j knt ht vst wl d tkst zndr mdklnkrs omdat je hersens de woorden herkennen.
| 02:25 |
Ben altijd al een fervente lezer geweest. Soms eens wat minder, wegens te druk, maar nooit opgehouden. Heb tal van auteurs die ik volg en leer er nog altijd nieuwe kennen.
| 10:38 |
Ja dat herken ik wel, lekker hé die boekjes?:)
| 16:23 |
Natuurlijk heeft lezen zijn voordelen en leuk om er zo een aantal te noemen.
| 22:44 |
Zeker weten!:)
| 23:00 |
Leuk om nou eens te zien wat nou eigenlijk de voordelen van lezen zijn, dit wist ik nog niet. Ik lees elke dag nog steevast voor het slapen gaan. Ik vind het vooral leuk dat je eigenlijk in een hele andere wereld terechtkomt als je aan het lezen bent.
| 12:01 |
Ja, ik ook! Je vergeet echt alles om je heen op dat moment :)
| 13:05 |
Heel leuk geschreven :)
| 18:53 |
Wat leuk geschreven! Ik ga steeds meer lezen. Vroeger had ik er minder tijd voor door fulltime baan enz. Vind het nu heerlijk om voor het slapen gaan nog 30-90 min. te lezen.
| 14:22 |
Super blog! Ik hou alleen niet van boeken lezen. Sommige tijdschriften of blogs vind ik leuk maar meer ook niet.
| 13:52 |
Leuk artikel! Ik lees graag :)
| 11:00 |
Omg dit is echt een fantastisch blog!!
| 09:16 |
Wat een leuke blog! En nog maar eens een bewijs hoe leuk en goed lezen wel niet is c:
| 20:42 |
Ik lees ook heel graag. Jammer dat er steeds huishoudelijke taken roet in het eten komen gooien ....
| 19:30 |
super leuk blog! Met plezier GELEZEN! hihihi
| 17:16 |
wat leuk om te horen :)
| 17:20 |
;)
| 17:21 |
Lezen is heerlijk...ik zou er meer tijd voor moeten nemen..
| 23:20 |
ik kan me er helaas niet toe lenen om te gaan zitten met een boek.
| 20:00 |
Ik hou enorm veel van lezen! Al van kleinsafaan. En ja het zit bij ons goed in de familie: Vader, zus en tante. Ik moet elke dag minimum een paar hoofdstukken lezen of mijn dag is niet goed!!
| 16:57 |
Ja ik hou ook van lezen..brengt je geest inderdaad tot rust
| 13:55 |
Goed om te lezen. Daarom lees ik en hoop ik dat anderen ook mijn boeken lezen!
| 21:44 |
Ik lees ook heel graag
| 20:29 |
Is ook heel leuk om te doen :)
| 20:30 |
Goed geschreven blog!! Moest erg lachen om rot toch.... oh hallo buurvrouw, heel herkenbaar!
| 19:46 |
Bedankt voor het compliment :D En ja...wat humor op zijn tijd moet kunnen toch ;)
| 19:48 |
Zeker!! Ik lees veel op de eindpunten en als het dan donker is en iemand tikt ineens op mijn raam....... vliegt er wel eens iets uit mijn mond ;-)
| 19:50 |
Hahaha, foutje bedankt!;)
| 19:58 |
en zo is het ook, zelf vind ik lezen heerlijk en doe t heel graag een dik uurtje in een heet bad...per dag dus he minimaal
| 17:37 |
Oooh lekker hoor :)
Ik lees niet elke dag, maar als ik eenmaal een boek heb dan lees ik uren achter elkaar en dat een paar dagen...tot ik het uit heb! :)
| 17:39 |
Zo deed ik dat vroeger ook ja, lezen via de pc wissel ik het nu mee af.
snel lezen leerde ik ooit en probeer dat dus wat minder te doen
er gaat steeds weer met het omslaan van de bladen, een andere wereld voor je open, fijn
| 17:40 |
Interessante blog!
Ik lees sowieso al heel veel, omdat ik recensent ben, maar ik doe het ook gewoon heel erg graag! Een dag niet gelezen, is een dag niet geleefd ;)
| 16:31 |
Helemaal mee eens! Lets read ;D
| 16:34 |
Deze dingen wist ik niet of lezen. Ik lees wel vaak, maar niet heel regelmatig. Misschien moet ik dat toch maar doen.
| 15:18 |
Het kan je alleen maar helpen :D
| 15:27 |
Ik lees veel epub
| 15:10 |
Ha, geld dat laatste ook voor schrijvers van fictieve (korte) verhalen, dan ben ik namelijk ook tolerant LOL Interessant artikel trouwens :-)
| 14:50 |
Hmmm....misshcien wel ;)
| 14:54 |
Hahahaha ;-)
| 14:56 |
Ah yas, ik ben het echt helemaal eens met deze blog! Whoopwhoop! Ik mis echt de 'favorieten' knop op Yoors :c ik zou deze echt aan m'n favorieten toevoegen namelijk.
| 14:31 |
Oooh, wat leuk!8D Dankjewel :3
| 14:48 |
Lezen is gewoon geweldig!!
| 14:24 |
Helemaal mee eens!:)
| 14:25 |
Haha, ik ben gisteren door een andere blog weer geinspireerd om weer te gaat lezen, kan nu niet meer ophouden. Deze feitjes zijn leuke bijkomstigheden! :)
| 13:58 |
Extra steuntje in de rug haha ;) Ga ervoor!:)
| 14:06 |
Vanavond maar eens de boeken uit de doos halen. :D
| 13:49 |
Klinkt als een plan!:)
| 13:50 |

Persoonlijk kanaal
Arbowetten bestonden toen nog niet
Gezondheid & Geest
mentale fysiotherapie
mentale fysiotherapie
Muziek, Kunst & Cultuur
Portret tekenen
 
×

Yoors


exit_to_app Inloggen