×

Yoors


Inloggen
×

Yoors
#

0 volgers
notifications_noneadd
Laat je BFF's weten hoe fantastisch ze zijn

Laat je BFF's weten hoe fantastisch ze zijn


Afgelopen weekend vertelde ik jullie in deel 1 over mijn complimentenexperiment bij Project Wolf, en deze keer benader ik het vanuit een andere invalshoek: mijn beste vriendinnen een kaartje sturen met de post, speciaal om te vertellen wat ik zo geweldig aan ze vind.

Het lijkt misschien onnozel, maar dit idee zit al een tijdje in mijn hoofd, en dus vond ik dat het een plaats op de wishlist verdiende. Twee jaar geleden volgde ik de zeer inspirerende (en gratis!) online cursus van professor Raj, een Indiër die zich verdiept heeft in geluk en nu cursisten van over de hele wereld leert hoe ze gelukkig(er) kunnen zijn. Aanvankelijk was het vooral bezigheidstherapie, maar die cursus bleek een enorme verrijking voor mijn leven – zowel Stadsvibesals dit project zouden er helemaal anders uitgezien hebben zonder prof. Raj.

Veel meer dan verwacht
Een van de vele lessen die ik eruit getrokken heb is dat je weinig nodig hebt om jezelf en je omgeving gelukkig(er) te maken. Complimentjes zijn bijvoorbeeld een geweldige tool, maar enkel als je oprecht bent natuurlijk. Iemand een compliment geven maakt je gelukkig, en je krijgt er vaak veel meer dan verwacht voor in ruil. Deel 1 van dit artikel heeft me bijvoorbeeld in één dag tijd vele tientallen mooie complimenten opgeleverd, wat ik totaal niet verwacht had!

“Ik was achteraf verbaasd over wat een krachtige emoties een dergelijk eenvoudig initiatief kan opwekken.”

De cursusopdracht die me het meest is bijgebleven: schrijf een brief aan een van je ouders en vertel daarin wat je zo gewaardeerd hebt aan hem/haar en aan je opvoeding. In plaats van de brief te versturen, moet je hem persoonlijk voorlezen om de reactie van je mama of papa te kunnen zien en je eigen reactie daarop te kunnen voelen. Mijn brief ging naar mijn moeder, een schat van een mens. Toen ik haar die brief voorlas zijn we allebei in tranen uitgebarsten en hebben we elkaar een dikke knuffel gegeven. Ik was achteraf verbaasd over wat een krachtige emoties een dergelijk eenvoudig initiatief kan opwekken bij de ontvanger ervan. Vandaar dat ik ook eens zoiets voor mijn beste vriendinnen wil doen, want ik heb veel aan hen te danken.

Zorgvuldig kaarten zoeken
Toen ik enkele dagen geleden de wishlist nog eens bekeek, besefte ik dat het nu misschien wel het ideale moment is om dat voornemen eindelijk waar te maken. Elk van de BFF’s kan nu wel een hart onder de riem gebruiken, omdat ze een burn-out of andere ziekte met zich meedragen, omdat ze van job veranderd zijn of moeten veranderen, omdat ze nog niet zo lang mama zijn (of net terug mama worden) …en omdat eigenlijk eender welk moment een goed moment is om je dierbaren te zeggen hoe geweldig ze zijn en hoezeer je ze waardeert.

En dus ben ik deze week naar het leukste wenskaartenhuisje van Mechelen gewandeld, waar ik een uur lang rondgeneusd heb in de kaartjescollecties. Voor elk van de vriendinnen heb ik een kaart uitgekozen die me aan haar doet denken of waarvan ik vind dat ze mooi bij haar past. Alleen daar heb ik me al fantastisch mee geamuseerd. Een uur lijkt misschien lang, maar het is niet zo eenvoudig om zeven vrolijke, passende kaarten te vinden waar niet al ‘gelukkige verjaardag’, ‘proficiat met jullie huwelijk’ of iets dergelijks op gedrukt is. Complimentenkaartjes, een nog aan te boren markt voor de Hallmarks van deze wereld?

18527486_10211771923186565_698403366111431030_o

Zij vullen mij aan
Die boodschappen neerpennen, dat maakte echt indruk op me. Ik heb bij elk kaartje de tijd genomen om mooie herinneringen op te halen en om terug te denken aan onze gesprekken voordat ik ben beginnen schrijven. Door terug te denken aan hoe lief ze zijn, hoe ze er altijd staan, wat voor straffe madammen het stuk voor stuk zijn… dat deed me toch wel iets. Het deed me beseffen dat al die vrouwen elk op hun eigen, positieve manier mijn persoon en mijn leven aanvullen. Zo is Bo degene die me toen ik een 13-tal jaar was met de trein heeft leren reizen. Intussen is ze nog altijd zoveel beter in reizen dan ik en leer ik nog altijd veel van haar bij, bijvoorbeeld online inchecken in het hotel.

“Terwijl ik dat op het kaartje neerpende, schoten de tranen in mijn ogen.”

Al terugdenkende aan wat Bo en ik allemaal beleefd hebben sinds we elkaar in 2000 leerden kennen op het kinder- en jeugdtoneel, besefte ik dat zij eigenlijk de grote zus is die ik nooit gehad heb – en terwijl ik dat op haar kaartje neerpende schoten de tranen in mijn ogen. Blijkbaar is het wederzijds, want gisterenavond liet ze weten dat ze ook een traantje weggepinkt heeft door mijn kaartje. Ze er een foto van getrokken en die als omslagfoto ingesteld op Facebook, lief hé! Ze was niet de enige hoor. Rosalien liet weten dat mijn ‘met complimenten gestrooi’ bij haar hard aankwam en ook van een paar andere BFF’s heb ik intussen zowel emotionele als enthousiaste bedankberichtjes ontvangen.

En wat heeft dat me gekost? De moeite om naar de kaartjeswinkel te wandelen, 15 euro voor de kaartjes, 8 euro voor een pakje postzegels waar ik er maar een paar van gebruikt heb en de moeite om de kaartjes te posten. Daar kan je het niet voor laten, toch?

Lees meer op mijn blog Ongewone weken.