×

Yoors


Inloggen
×

YoorsOntspullen (1): de zolder

Ontspullen (1): de zolder


De afgelopen maanden ben ik meer en meer geïnteresseerd geraakt in het principe van minimalisme en ontspullen. Terwijl ik er meer over las, merkte ik dat ik mij ook meer ben gaan ergeren aan de hoeveelheid spullen in mijn eigen huisje. Ik merk dat mijn huis me nu geen rust bied, maar juist een opgejaagd gevoel geeft. Ik voel me onrustig doordat ik de oppervlakken niet netjes en leeg kan houden (de kastjes zitten immers al vol met spullen) waardoor ik constant het gevoel heb dat ik op moet ruimen. Ik ben deze maand al bezig om in ieder geval geen nieuwe spullen het huis in te slepen, September is mijn No-Spend Maand.

Ik vind het idee van 'ontspullen en opruimen' nog best eng, maar ik denk dat het me uiteindelijk meer rust en tijd geeft. En ik denk dat ik het verdien om uit te kunnen rusten na een week werken. Ik heb me ook zeker al verdiept in opruim strategien, lees hier meer daarover.

Nu niet meer uitstellen: daar gaan we!

Ruimte één: de zolder

Ik wil graag beginnen met de zolder. "Huh?' hoor ik je denken, "De zolder? maar dat is toch juist een plaats waar je geen last van hebt en heel veel emotionele dingen liggen?" Dat klopt. Echter wil ik onze zolder anders gaan gebruiken. Niet als een opslagplaats van spullen die we niet meer gebruiken (oude knutselwerkjes, platgeknuffelde teddyberen, schoolschriftjes van vroeger), maar als een tijdelijke 'uitrust' plaats voor spullen die we niet dagelijks gebruiken, maar enkel bij bepaalde gelegenheden (kerstspullen bijvoorbeeld, of wintersport uitrusting). We hebben voldoende ruimte achter onze zolderschotten, maar als we ook alle dingen uit het verleden willen houden is het niet meer overzichtelijk. Verder wil ik af en toe de kleuren van onze decoratie in de woonkamer wisselen, maar nu kan dat simpelweg niet omdat ik geen ruimte heb om de decoratiestukken die ik nu even niet gebruik weg te zetten. Dus om onze leefruimtes in te richten zoals ik ze graag zie, moet ik eerst ruimte maken op zolder!

"Herinneringen bewaar je in je hart en niet op zolder."

Conny Darwinkel

Plan van Aanpak

Wat het belangrijkste is, is dat ik voor ogen moet houden hoe ik mijn ruimte wil gebruiken. Onze zolder is een grote zolderkamer met schotten en een kleine vliering. De kamer gebruik ik als waskamer, echter staan daar nu ook heel veel dozen. Mijn doel is om gewoon een schone waskamer te hebben zonder dozen en overige spullen. Achter de schotten wil ik spullen bewaren die we werkelijk gebruiken, afhankelijk van het seizoen.

Ik mag van mezelf 2 dozen bewaren met spullen die emotionele waarde hebben. Ik heb daar echter meer spullen van, dus zou ik daar foto's van kunnen maken, zodat de herinnering blijft, maar de spullen  geen plekje in mijn huis nodig hebben. Er zullen ook veel spullen staan waarvan ik het bestaan niet meer afweet. Deze kunnen direct vertrekken, ik zal ze immers niet missen. 

Doos voor doos, tas voor tas zal ik langzaam maar zeker mijn spullen en herinneringen uit gaan zoeken. Ik hoop dat ik gemotiveerd blijf om de taak te volbrengen en een volgende leefruimte aan te pakken. We gaan het zien!

Declutter with me; wie doet er mee?

Zijn er meer mensen die zich ergeren aan de spullen in hun huis? Wie is er verder al bezig met flink opruimen of staat op het punt dit te gaan doen? Laat het me vooral weten, misschien kunnen we elkaar motiveren en inspireren!