×

Yoors


exit_to_app Inloggen

480
camera_alt
Afbeelding toevoegen
60
Ontspullen (1): de zolder

Ontspullen (1): de zolder


De afgelopen maanden ben ik meer en meer geïnteresseerd geraakt in het principe van minimalisme en ontspullen. Terwijl ik er meer over las, merkte ik dat ik mij ook meer ben gaan ergeren aan de hoeveelheid spullen in mijn eigen huisje. Ik merk dat mijn huis me nu geen rust bied, maar juist een opgejaagd gevoel geeft. Ik voel me onrustig doordat ik de oppervlakken niet netjes en leeg kan houden (de kastjes zitten immers al vol met spullen) waardoor ik constant het gevoel heb dat ik op moet ruimen. Ik ben deze maand al bezig om in ieder geval geen nieuwe spullen het huis in te slepen, September is mijn No-Spend Maand.

Ik vind het idee van 'ontspullen en opruimen' nog best eng, maar ik denk dat het me uiteindelijk meer rust en tijd geeft. En ik denk dat ik het verdien om uit te kunnen rusten na een week werken. Ik heb me ook zeker al verdiept in opruim strategien, lees hier meer daarover.

Nu niet meer uitstellen: daar gaan we!

Ruimte één: de zolder

Ik wil graag beginnen met de zolder. "Huh?' hoor ik je denken, "De zolder? maar dat is toch juist een plaats waar je geen last van hebt en heel veel emotionele dingen liggen?" Dat klopt. Echter wil ik onze zolder anders gaan gebruiken. Niet als een opslagplaats van spullen die we niet meer gebruiken (oude knutselwerkjes, platgeknuffelde teddyberen, schoolschriftjes van vroeger), maar als een tijdelijke 'uitrust' plaats voor spullen die we niet dagelijks gebruiken, maar enkel bij bepaalde gelegenheden (kerstspullen bijvoorbeeld, of wintersport uitrusting). We hebben voldoende ruimte achter onze zolderschotten, maar als we ook alle dingen uit het verleden willen houden is het niet meer overzichtelijk. Verder wil ik af en toe de kleuren van onze decoratie in de woonkamer wisselen, maar nu kan dat simpelweg niet omdat ik geen ruimte heb om de decoratiestukken die ik nu even niet gebruik weg te zetten. Dus om onze leefruimtes in te richten zoals ik ze graag zie, moet ik eerst ruimte maken op zolder!

"Herinneringen bewaar je in je hart en niet op zolder."

Conny Darwinkel

Plan van Aanpak

Wat het belangrijkste is, is dat ik voor ogen moet houden hoe ik mijn ruimte wil gebruiken. Onze zolder is een grote zolderkamer met schotten en een kleine vliering. De kamer gebruik ik als waskamer, echter staan daar nu ook heel veel dozen. Mijn doel is om gewoon een schone waskamer te hebben zonder dozen en overige spullen. Achter de schotten wil ik spullen bewaren die we werkelijk gebruiken, afhankelijk van het seizoen.

Ik mag van mezelf 2 dozen bewaren met spullen die emotionele waarde hebben. Ik heb daar echter meer spullen van, dus zou ik daar foto's van kunnen maken, zodat de herinnering blijft, maar de spullen  geen plekje in mijn huis nodig hebben. Er zullen ook veel spullen staan waarvan ik het bestaan niet meer afweet. Deze kunnen direct vertrekken, ik zal ze immers niet missen. 

Doos voor doos, tas voor tas zal ik langzaam maar zeker mijn spullen en herinneringen uit gaan zoeken. Ik hoop dat ik gemotiveerd blijf om de taak te volbrengen en een volgende leefruimte aan te pakken. We gaan het zien!

Declutter with me; wie doet er mee?

Zijn er meer mensen die zich ergeren aan de spullen in hun huis? Wie is er verder al bezig met flink opruimen of staat op het punt dit te gaan doen? Laat het me vooral weten, misschien kunnen we elkaar motiveren en inspireren!
Topper
Ik heb ook net de zolder gedaan. Voor 90%. Ben heel tevreden want het oogt veel beter. Ik heb wel een bijzondere zolder want ik heb er ook twee slaapkamers zitten. Succes! Ik schrijf zelf ook veel over opruimen, ontspullen, huishouden en minimaliseren.
24-04-2018 19:47
24-04-2018 19:47
MereltjevanBrabant
Goed blog, mooi dat je zelf een doel hebt geformuleerd wat je wilt bereiken. Succes daarmee. Ik heb vorig jaar ook een flinke opruiming gehouden op zolder en dat gaf een goed gevoel. Een aantal spullen konden naar de kringloop, zodat iemand anders er weer plezier van kan hebben, dat vond ik ook motiverend. Nu is er inmiddels weer vanuit de andere verdiepingen veel op zolder terecht gekomen, dus misschien moet ik nog maar eens aan de slag ;-) Foto's maken van dierbare knutselwerkjes en tekeningen is een super idee ;-)
22-09-2017 08:46
22-09-2017 08:46
GMVDMinimalism
Ik ben al volledig ontspuld, maar doe nu een challenge waarbij ik ruim 400 spullen weg doe in een maand tijd. Succes!
18-09-2017 13:22
18-09-2017 13:22
Albert van den Berg
Het is altijd wennen, probeer een plan te maken en kijken wat je zeker nooit gebruikt.
18-09-2017 00:44
18-09-2017 00:44
christel_michele
Ben bij mij vriend ingetrokken. Dan moet je wel dingen wegdoen om het passend te kunnen maken. Maar ik ben wel gehecht aan spullen. Zie altijd overal wel een doel in
17-09-2017 22:57
17-09-2017 22:57
Hans van Gemert
Elk jaar staat het opruimen op het programma :-)
17-09-2017 22:47
17-09-2017 22:47
Blogs van Linda
Ik ruim geregeld wat spullen op. Moet eigenlijk heel de zolder en kleinste slaapkamer uitzoeken en veel wegdoen (schuur is voor mijn man). Gaat niet zo snel dat ruimen, maar iedere keer een beetje. Meestal zet ik de spullen op een weggeef hoek op FB, voor ik het eventueel weggooi
17-09-2017 21:10
17-09-2017 21:10
Jolijn
Hmmm tja ik moet wel weer eens wat weg doen, maar zoveel is het bij ook weer niet. Ik heb immers geen eigen huis, alleen maar een kamer :)
17-09-2017 20:57
17-09-2017 20:57
TigerLily
Ik hoop ook dat je goed gemotiveerd blijft. Je verdient het zeker met een gerust gevoel thuis te kunnen zijn. :)
17-09-2017 19:22
17-09-2017 19:22
s.gysens
Ik ben alvast begonnen met mijn kleding.
17-09-2017 19:02
17-09-2017 19:02