×

Yoors


exit_to_app Inloggen

camera_alt
Afbeelding toevoegen
EEN DAG, UIT 'T LEVEN VAN...................... MEZELF... MET LYME !

EEN DAG, UIT 'T LEVEN VAN...................... MEZELF... MET LYME !


Dit verhaal heb ik 'n drietal weken geschreven... toen Lyme weer es heel heftig uit de hoek kwam...:


Ik begin dit verhaal, in alweer 'n heel slechte periode, te danken aan de rot-ziekte Lyme.

Ik zal dit waarschijnlijk in ontelbare stukjes typen, daar ik momenteel nog slechts met moeite 'n minuut kan zitten, en ook m'n vingers ni echt meewerken...

Werkelijk ALLES doet pijn !!! Van m'n voetzolen... tot en met m'n schedel.

Deze alweer slechtere periode, startte in eerste instantie met vooral maanden slechte slaap. De slaap niet kunnen vatten... of, bij 't minste terug klaar-wakker... elk kwartier van de nacht letterlijk "zien" passeren... Na deze periode van amper slapen... doodop... doch ook dàn niet kunnen slapen, door de opkomende pijnen.

Eerst enorm pijnlijke voeten... alsof ik 7 marathons na mekaar had gelopen... Na dagen trokken de pijnen verder, in m'n kuiten, m'n benen,... en nadien m'n bekken. Bekken-pijnen (ik noem ze vaak eierstokken-pijnen, omdat 't net op die plaatsen is) vind ik 't meest ondraaglijk.

Ik ben verre van kleinzerig, ben enorm goed in 't verbergen van ongemak en ben 'n krak in 't opzetten van 'n masker... maar in zo'n periode dat Lyme me grondig aanvalt, is 't echt HUILEN VAN DE PIJNEN !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Dagen / nachten na mekaar... 24/7 !!! 't Uitschreeuwen !!! En niemand die iets kan doen...

Pijnstillers zijn dan m'n beste vrienden... Verzachten de pijn iéts... Pijnstillers geven me terug de mogelijkheid om te zitten, te liggen, te gaan en te staan. Voor even toch... tot ze uitgewerkt zijn... en dan moét je gewoon wéér gaan "slikken".

De pijnen breidden verder uit... naar rug, schouders, sleutelbenen, kaakgewrichten,.......................... en koppijn... veel koppijn...

Ganse lichaam onder de pijnen !!!! Zelfs m'n ingewanden ! Misselijk ook... Symptomen als bij 'n zware griep... maar dan 100 keer erger.

Opgezwollen, pijnlijke gewrichten horen ook bij Lyme (bij mij vooral aan m'n handen/vingers (zie foto van opgezwollen, ontstoken duimgewricht) en aan m'n enkels). Een functie hebben ze dan nog nauwelijks...

Tijdens zo'n helse periodes, kan ik enkel maar hopen dat de Lyme zich vlug terug in rust-stand zet... zodat ik kan bekomen, en ik 't leven terug rooskleurig kan inzien.

Ik schrijf dit alles neer... niét om compassie op te wekken... maar om 't iedereen beknopt uit te leggen, wat o.a. de gevolgen zijn van Lyme !

Ik zeg wel degelijk "beknopt" en ik zeg heel bewust “onder andere”... want mijn beschrijving hierboven is slechts 'n deeltje van wat ik vaak doormaak. Lyme-borreliose is ‘n multi-systeem-ziekte. Het kan leiden tot o.a. neurologische (zenuwstelsel/hersenen), dermatologische (huid), reumatologische (spieren en gewrichten), cardiologische (hart), opthalmologische (ogen) en psychiatrische klachten.

Gelukkig ken ik ook nog betere momenten. Betere weken zelfs ! Ik prijs me nog gelukkig. Mede-lotgenoten zijn er jammer-genoeg vaak nog erger aan toe.

Dus iedereen : Wees waakzaam aub !!! Vooral tijdens de lente- / zomer-periode !!! Vooral buiten, in 't groen, de bossen, 't gras, 't struikgewas,....................... Zelfs bij stralend warm zomerweer : Kleed je goed ! Bij 't wandelen in 't groen : bvb sokken over de broekspijpen, want de engerds die je leven kapot maken zijn minuscuul klein, en zitten zó in je vel ! Check je grondig, bij thuiskomst !!!

Niet élke teek draagt de ziekte... niet élke beet geeft je de ziekte... maar als je toch zo'n rotbeest opgemerkt hebt op je vel : Ga metéén naar de arts !!! Je bent er dan op tijd bij... en dan kàn antibiotica de ziekte tegenhouden, moést je gebeten geweest zijn, door zo'n besmet ondier.

Beter voorkomen dan.................................................................. genezen ??? Wat ONMOGELIJK wordt, als 't 'n chronisch “late stage Lyme-”stadium heeft bereikt.

Laat 't dus aub niet zo ver komen... en denk niet en vooral nooit "mij overkomt dit niet".

Lyme pakt je leven af ! Je werk ! Zelfs je vrienden ! En je levenslust !!!

Je wordt nooit meer..................................... zoals voorheen !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Het is (gelukkig) een poos geleden... dat ik nog zo’n zware Lyme-aanval als deze heb gehad... Meestal is ‘t tussendoor in veel lichtere vorm...

Maar de rot-bacterie zit in m’n lijfke, is van plan er te blijven, en slaat genadeloos fel toe, wanneer “het” het beslist !


BEHOED JULLIE AUB !!!!!!!!!!


En voorkom ‘n leven ??? als ‘t mijne !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


 LenaH
Heftig, maar goed dat je er aandacht aan besteedt door erover te schrijven. Ik heb geen idee hoe ik zou zijn als het mij ooit zou overkomen.
13-04-2016 13:27
13-04-2016 13:27 • 1 reactie • Reageer
Tashico
Bedankt... en tja... ik heb geen andere keuze, hè...
14-04-2016 11:30
14-04-2016 11:30 • Reageer
Soberana
Ja dat is idd een veelheid aan symptomen. Mijn vriendin die het dus ook heeft, had het in NL, waar ze lang heeft gewoond, ook voortdurend koud: haar man stookte de verwarming tot 27 graden (hijzelf liep dan in zwembroek rond, terwijl zij in een flanellen pyjama met een plaid om, zat te klappertanden). Hier heeft ze gelukkig geen last meer van kou: het is meestal boven de 30 graden en ook de pijnen zijn een stuk minder erg. Als ik het goed heb begrepen, komen een aantal van die pijnklachten door aantasting van de toppen van neuropathische zenuwen. Al met al blijft het een rotziekte, waarvoor niet genoeg gewaarschuwd kan worden.
11-04-2016 19:35
11-04-2016 19:35 • 1 reactie • Reageer
Tashico
Lyme uit zich van dag tot dag... en verschilt ook van persoon tot persoon. Vandaar de complexiteit... Zenuwen worden vaak aangetast ja... Ook neurologisch. Neurologisch heb ik dan weer 't meest last van black-outs e.d. Qua kou, zijn 't bij mij steeds m'n voeten. Het is complex, onvoorspelbaar,......................... En idd... mensen moeten hier meer en meer van op de hoogte gebracht worden. 't Wordt nog té vaak onderschat ! Fijne dag nog !
12-04-2016 08:25
12-04-2016 08:25 • Reageer