×

Yoors


exit_to_app Inloggen

camera_alt
Afbeelding toevoegen
Zo onzeker..

Zo onzeker..


Gisteren voelde ik me sinds lange tijd ineens onzeker.. waar het vandaan kwam? Ineens uit het niets? Ik werd wakker en was onzeker over van alles aan mijzelf.
Het stomme is dat ik het gevoel serieus sinds jaren weer voelde.  Vroeger, als jonge tiener, was ik wel vaker onzeker. Het is natuurlijk een puberkwaal dus daar zal ieder zich in kunnen herkennen. Toch was dit bijzonder. Bijzonder omdat het leek alsof er een oude emotie uit een oude doos vandaan was gekomen en ineens weer volop aanwezig was.

Niks die dag zorgde ervoor dat het gevoel wegging. Alles wat ik deed voelde ik me onzeker over..

Zat mijn haar wel mooi? Is mijn huid niet lelijk? Maar ook diepere dingen... vinden mensen mij wel leuk? Zal ik maar niet naar buiten gaan vandaag? Een emotie die in een ver verleden, zo op de middelbare school wel eens aanwezig was. Wisten jullie dat onzekerheid niet in je genen kan zitten o.i.d. maar serieus aangeleerd wordt?

Die dag besloot ik in bad te gaan en vroeg mijn nest in te duiken. Toen ik 's ochtends wakker werd was het compleet voorbij.. gelukkig. Toch blijft het een gek iets. Kwam het omdat ik getriggerd werd die dag door iets? Door wat iemand had gezegd? Hoe zit dat nou?Hoe word je onzeker?
Vanuit mijn studie heb ik geleerd dat onzekerheid aangeleerd is, het heeft te maken met je opvoeding en omgang met anderen. Als iemand die veel voor je betekent je hele leven heeft gezegd dat je een failure bent, dan zal dit je onbewust super onzeker maken. Een welbekend verhaal is dat ouders tegen kinderen zeggen dat ze wel wat mogen afvallen. Of dat ze dom zijn, want kijk eens hoe slim je zus is, waarom jij niet? Het hoeft niet gelijk van je familie te zijn, ook je vrienden kunnen veel invloed op jou hebben. Als je klasgenoten altijd maar riepen dat je de domste van de klas was.. dan ga je dat geloven en word je bij iedere toets op school steeds meer onzeker. Dit kan je de rest van je leven met je meedragen. Faalangst, bang zijn voor de baas, dat soort dingen kunnen je voor eeuwig blijven terroriseren.

Laten we even 1 ding voorop stellen.. Onzekerheid is hartstikke menselijk! Of je nou 14 bent of 40. Iedereen is wel ergens onzeker over.. maar soms ben je zo onzeker, dat het je belemmert in het dagelijks leven. Je wil bijv. niet mee zwemmen met je vriendinnen, omdat je dan in bikini moet verschijnen. Of je gaat niet mee naar de sauna terwijl je daar stiekem heel graag heen zou willen. Hartstikke jammer om je door je onzekerheid te laten tegenhouden.

Gelukkig kun je er wel wat tegen doen! Ik zet een aantal tips op een rij.. kijk voor jezelf maar welke bij jou werkt.

 • Focus op de pluspunten, niet op de minpunten
  Als je onzeker bent, heb je de neiging om je alleen te focussen op de minpunten. Je kijkt alleen maar naar de vetrollen op je buik in de spiegel, maar niet naar je lange benen en prachtige haar. Leer het glas halfvol te zien, in plaats van half leeg. Dit is een kwestie van oefenen. Als jij jezelf erop betrapt dat je alleen naar je buik kijkt, corrigeer jezelf dan! Na een tijdje zul je merken dat je veel positiever over je lichaam denkt. En dat zul je ook uitstralen naar anderen. 
 • Stap uit de comfortzone
  Als je onzeker bent, zal je niet zo snel uit je veilige comfortzone willen stappen. Toch moet je het is proberen te doen, op die manier kun je groeien! Stap eens op die leuke man/vrouw af, hartstikke eng natuurlijk maar je zult zien dat het meevalt! En daarna ben je juist hartstikke trots op jezelf! Je zelfvertrouwen krijgt hierdoor een lekkere boost. De stap om iets te doen wat je spannend vindt wordt hierdoor steeds kleiner.
 • Leer met complimenten omgaan
  Als iemand jou een compliment geeft kun je denken dat ze dat alleen maar doen uit beleefdheid. Maar als er iets naars wordt gezegd ga je dat onthouden..
  Waarom de complimenten ook niet onthouden? Het is zoveel makkelijker om iets negatiefs te zeggen over anderen dus als iemand jou een compliment geeft is dat zeker gemeend! Accepteer het complimentje en zeg dankjewel!
 • Kritiek van een persoon is niet de waarheid, het is hun waarheid
  Dat een persoon tegen jou zegt dat je echt niet kunt tekenen, betekent niet dat het de waarheid is! Er zijn zoveel verhalen over grote talenten die super vaak zijn afgewezen voordat ze bekend werden. Een negatieve reactie weerhield hen er niet van om door te gaan, dus laat het jou ook niet stoppen!
 • Schrijf van je af
  Krop het in ieder geval niet op! Je gevoelens op papier schrijven zal je gedachten ordenen en je zal de situatie realistischer inzien. Probeer het maar, het helpt!


En weetje... om te kunnen zeggen dat je af en toe onzeker bent, daar heb je zelfvertrouwen voor nodig ;)


Max Trans LGBTQ
Herkenbaar! Ik ben heel onzeker (vooral vanwege mijn omvang zegmaar), toch laat ik mij niet tegenhouden... binnenkort ga ik gewoon weer een keer met mijn BFF naar de sauna hier vlakbij, waar geen badkleding dagen zijn... en daar waar ik me te onzeker voel kruip ik gewoon uitgebreid in mijn mega badjas die ik speciaal heb besteld... De vorige keren is me dat super bevallen, ondanks mijn body issues, en heb geen nare opmerkingen gekregen. Dus dat laat ik mij zoiezo niet meer afpakken!! Het is namelijk zo belangrijk om je ''lijf'' te verwennen met zulke dingen!! Ik voel me daarna echt beter. Mooi geschreven!!
10-05-2017 14:36
10-05-2017 14:36 • Reageer
Vinception
Wederom een hele mooie blog! Redelijk herkenbaar ook. Goed dat je ook tips geeft om ermee om te gaan!
29-03-2017 19:24
29-03-2017 19:24 • Reageer
Leonie Fotografie
Die laatste zin maakt het af, mooie blog. En volgens mij hoef je helemaal niet onzeker te zijn :)
12-02-2017 22:13
12-02-2017 22:13 • 1 reactie • Reageer
The Extra Mile
Lief!
12-02-2017 23:03
12-02-2017 23:03 • Reageer
Pattie
verdiep je je weleens in de stand vd maan? enzo? of geloof je daar niet in? er was een maansverduistering 10 op 11 feb en een volle maan, ik heb er vaak rond die periode last van omdat ik blokkades moet verwerken.. maar misschien denk jij wel... wat een *** verhaal haha zelf weet ik dat het voor mij klopt en dat helpt al veel om gevoelen te plaatsen en dat ze er mogen zijn op zo'n dag..
12-02-2017 15:19
12-02-2017 15:19 • 2 reacties • Reageer
Karin van der Straaten
dacht ik direct aan ja, heb je goed gezien
12-02-2017 20:05
12-02-2017 20:05 • Reageer
The Extra Mile
Oh nee dat denk ik zeker niet! Ik hou zo van de maan en de sterren en alles wat daar bij komt kijken.. en dat zou heel goed kunnen, dan kun je ook wat geruster zijn he
12-02-2017 15:23
12-02-2017 15:23 • 1 reactie • Reageer
charmedgirl
Er over schrijven is zeker goed , je kan hier later nog eens op terugkomen als je je weer zo voelt ik denk dat iedere mens wel zo momenten heeft, we leven namelijk in een wereld met andere rondom ons en anderen zullen nu eenmaal reactie geven Onzekerheid herkennen en erkennen is al een grote stap :)
12-02-2017 15:09
12-02-2017 15:09 • 1 reactie • Reageer
The Extra Mile
Precies! Accepteren en weer laten gaan.. Thanks voor je reactie
12-02-2017 15:24
12-02-2017 15:24 • Reageer
DvdVelden Blog
Goed dat je hier gelijk over schrijft. Koppie op! Je bent zo als je bent en je bent uniek.
12-02-2017 15:05
12-02-2017 15:05 • 1 reactie • Reageer
The Extra Mile
Lief!
12-02-2017 15:24
12-02-2017 15:24 • Reageer