Snail mail

Snail mail


settings
  • Instellingen
  • Positie

    Automatische scrolling

Vroeger, toen ik een jaar of 17 was, had ik een aantal penvrienden, van over de hele wereld. Heerlijk vond ik dat. Iedere dag was het weer spannend als je de postbode hoorde aankomen (ik heb nog steeds als ik iemand fluitend langs mijn huis hoor lopen, dat ik denk: "OE! Post!!!"), zou er een brief zijn? Ik vond het geweldig om mensen te leren kennen die ik anders nooit had ontmoet en om verhalen te lezen over plekken op de wereld waar ik me amper een voorstelling van kon maken.

Maar ja, je wordt ouder, andere dingen worden belangrijker of nemen meer tijd in beslag. Ik heb het tot mijn tweede jaar van de universiteit vol gehouden om met mijn liefste penpals nog te blijven schrijven. Maar daarna lukte het gewoon niet meer en verwaterde het contact en mijn brievenbus spuugde alleen nog maar rekeningen en folders voor me uit.

Ik heb het jarenlang te druk gehad voor schrijven, maar toen ik anderhalf jaar geleden opeens werkeloos en relatieloos alleen thuis zat, in een nieuw huis, in een buurt waar ik niemand kende, begon het toch weer te kriebelen. Ik besloot de eenzaamheid van me af te schrijven en weer wat menselijk contact door de brievenbus binnen te laten. Dus ik schreef me in op een penpal-site en wat Facebook-pagina's (links onderaan deze blog) en al snel vond ik wat maatjes. Nu, ruim anderhalf jaar later, schrijf ik nog steeds en ik vind het weer net zo leuk als vroegah. Ik schrijf met mensen uit Australië, Amerika, Canada, Nieuw Zeeland, Estland, Duitsland, Engeland, Zuid Afrika en Spanje. Geweldig toch, om op deze manier de wereld een beetje beter te leren kennen?

Ook de creativiteit die het met zich mee brengt vind ik leuk. In het begin schreef ik mijn brieven gewoon op gelinieerd papier met hier en daar een stickertje om de boel een beetje op te leuken. Maar al snel ontdekte ik de wondere wereld der washi-tapes, en van mooi craftingpapier, en nu vind ik het heerlijk om mijn eigen enveloppen te maken en mijn eigen schrijfpapier. Uiteraard is de inhoud van de brief nog steeds het belangrijkst, maar het maken van de materialen vind ik minstens zo leuk. Ik voeg wat fotootjes bij van mijn enveloppen en schrijfpapier.

Wie schrijft er nog meer?

Voor degenen die door deze blog ook wel een penvriendje willen, heb ik hier een paar goeie links op een rijtje gezet:

- www.interpals.net

- Snail Mail Ideas: www.facebook.com/groups/827860190622354/

- Snail Mail Pen Pals For You: www.facebook.com/groups/1571631959746359/

Veel schrijfplezier allemaal!

 


Beoordeel

Reviews en Reacties:

5.0 / 5 (13 reviews)
expand_more
Verberg reacties
Oooh ok dat is echt zo zallig!! Ik heb het kei lang gedaan en als ik nu een doods moment heb schrijf ik gewoon een briefje voor mijn vriend dat ik hem de ochtend erop mee geef naar het werk. Die kan hij dan tussendoor even lezen tijdens zijn middagpauze. Maar het lijkt me wel super om echt terug te schrijven.. Moet ik dringend weer gaan doen. Nu ik dit zo lees allemaal mis ik het eigenlijk enorm!
| 09:28 |
Wat leuk dat je dat zelf maakt! Het ziet er prachtig uit. Aandacht en liefde maakt alles mooier
| 02:04 |
Dank je wel voor je leuke reactie! Het is ook superleuk om te doen.
| 12:34 |
Leuk dat je me volgt ! Schrijven is zo ontzettend leuk!
| 10:44 |
Ja he? En jij ook bedankt!
| 15:03 |
Dat ziet er gezellig uit!
| 10:44 |
Dank je :-)
| 15:03 |
:-) Waar is de tijd ja...
En leuk briefpapier is en blijft toch persoonlijker dan de mails van de laatste jaren...
Wat men nu nog van de postbode krijgt, zijn meestal rekeningen...
Briefpapier................. brings back memories.............................. ;-) ))))
| 08:25 |
Precies. Post is zo deprimerend tegenwoordig. Bij mij nu dus niet meer :D
| 08:54 |
Hartstikke leuk, ik heb ook een paar penvriendinnen gehad en zat altijd met veel plezier hun brieven te lezen.
| 00:33 |
Leuk he
| 08:54 |
Jazeker! Achteraf hartstikke jammer dat het gestopt is, maar tijden veranderen helaas. Die brieven heb ik uiteraard nog wel allemaal bewaard :)
| 13:31 |
Je kan altijd weer beginnen, toch? Leuk dat je de brieven nog hebt. Ik helaas, na tig verhuizingen, niet meer.
| 15:30 |
Moet ook wel even goed zoeken om ze allemaal weer bijeen te hebben haha, maar met een geen contact meer en ander voelt er waarschijnlijk niet veel meer voor, dus dan houdt het op.
| 14:35 |
Maar een nieuwe kan toch ook? Via de links in mijn blog heb je zo iemand gevonden :-)
| 16:55 |
Ja, sta eventueel open voor een nieuwe. Ben benieuwd! Bedankt voor de tip.
| 18:11 |
Dank je dat je mij volgt! ik ga je ook volgen ;)
Schreef vroeger ook veel, toen had je nog van die geurpennen in allerlei kleurtjes (zoete bende hahaha)
Ook zelf enveloppen gemaakt, nu gaat hier alles via mail lekker snel ^_^
| 20:41 |
Die geurpennen, ja! Hahaha!
| 08:55 |
Vroeger maakte ik ook zelf enveloppen en schreef brieven van wel 23 kantjes aan een jongen waar ik smoooorverliefd op was. Hij vond dat geweldig. Ik had er reclames en al in verwerkt, heel melig maar ook een stortvloed van openbaren van gevoelens hahaha, kan er nu zelf om lachen, zou die brieven nog wel eens willen lezen.
Terug naar de zelfgemaakte enveloppen, dat kan ook met leuke motieven uit een tijdschrift of kadopapier of zelf een wasco-afdruk maken. Je klad dan papiervol met wasco, legt het met de wasco-zijde op een blanco vel met formaat enveloppe, drukt er met de achterkant van een pen figuren op en dan heb je een leuk effect.
Dit zal ik als tip verwerken op mijn website binnenkort. Je haalt herinneringen boven :D
| 16:35 |
Dank voor je superleuke reactie! Haha, die brieven aan die jongen :-)) Kan me goed voorstellen dat je die nog wel eens zou willen zien :D
En leuke tips, dank! Ik ga het zeker eens proberen.
| 16:39 |
Eindeloze mogelijkheden zijn er
| 17:09 |
Inmiddels het artikel gemaakt:
www.ingridtips.nl/maak-je-eigen-enveloppen/
| 14:53 |
Grappig: ik wist niet dat mensen nog vrijwillig op luchtpostvelletjes schreven, sinds de uitvinding van e-mail.
Toen mijn man en ik in NL studeerden, schreven we brieven naar onze ouders: als je pech had duurde het 2 weken voordat ze die hadden.
Toen ons 1e kind ging studeren (eveneens in NL) herhaalde de geschiedenis zich: gelukkig was er niet lang daarna de fax.
Wat waren wij gelukkig toen de e-mail zijn intrede deed, want inmiddels doen luchtpostzendingen er soms 6 weken of langer over (vanwege douane-controle).
| 15:59 |
Jeetje, zo lang? Waar wonen jullie ouders dan? Bij mij doet alleen de post naar Australië en NZ er wat langer over, en Zuid Afrika duurt helemaal lang. Maar de rest is eigenlijk allemaal binnen een week.
| 16:08 |
Wij wonen op Curaçao. Toen wij in NL studeerden (1968 tot '72) woonden onze ouders nog op Aruba, waar wij ook allebei oorspronkelijk vandaan komen. Er was toen geen e-mail en zelfs geen fax.
Onze kinderen hebben (op aandringen van ons) ook in NL gestudeerd en zijn er blijven 'hangen'.
Zoon kwam pas na 20 jaar terug, dochter zit er nog :(
De post ligt hier erg lang bij de douane, zelfs met Fedex of DHL: een paar documenten uit NL die we origineel nodig hadden, zijn op 4 maart jl verstuurd: we hebben ze nog steeds niet. Douane checkt of er over en weer geen drugs worden verstuurd. :(
| 16:30 |
Pfff, wat frustrerend dat dat zo lang duurt. En goed dat ze op drugs checken, maar dat kan toch een tikkie sneller zou je denken.
| 16:41 |
Hehe wist niet dat het nog bestond :) Mailen gaat uiteindelijk zo veel sneller ;) Maar dat "ouderwetse" briefjes schrijven blijft wel iets hebben.
| 15:14 |
Ja, dat heeft zeker wat :-) En heel raar, maar met mailen vergeet ik heel vaak te reply'en. Ik heb die tastbare brief nodig denk ik #ouwemuts
| 15:16 |
Leuk dat je het weer her-ontdekt. Zelf heb ik er geen tijd voor. En eerlijk gezegd zou ik ook niet zo trouw zijn om steeds weer een brief te sturen.
| 13:56 |
PS beide links doen het niet :(
| 13:38 |
Wat raar. Ik heb de links er dan nu maar gewoon achter gezet. Minder mooi, maar nu doen ze het in ieder geval.
| 13:48 |
Van zulke mooie enveloppen zou ik ook vrolijk worden! Leuk penvrienden te hebben. Vroeger had ik er ook één, ben haar alleen uit het oog (pen) verloren. Best we jammer, misschien eens op fb zoeken.... Ik ga zeker je links even bekijken.
| 13:37 |
Dank Vlinder! :-)
| 13:48 |

Persoonlijk kanaal
Arbowetten bestonden toen nog niet
Gezondheid & Geest
mentale fysiotherapie
mentale fysiotherapie
Muziek, Kunst & Cultuur
Portret tekenen
 
×

Yoors


exit_to_app Inloggen