×

Yoors


Inloggen
×

Yoors
#

0 volgers
notifications_noneadd
8 recepten voor een gezonde lunch

8 recepten voor een gezonde lunch


In mijn strijd om wat gewicht te verliezen, doe ik heel erg mijn best om gezonder te eten. Nu is er 1 maaltijd die mij altijd weer de das om doet: lunch. 
Persoonlijk ben ik niet zo'n broodeter. Ja, ik vind het wel eens lekker, maar als ik het elke dag moet eten, is het net of ik karton in mijn mond zit te proppen. Bovendien is het ook niet echt de gezondste optie. Het is natuurlijk nog steeds wel gezond in een gevarieerd dieet, maar er zijn andere, gezondere opties. Bij het vinden van die betere opties stoot ik toch op enkele problemen:
1. Ik heb meerdere recepten nodig, want anders word ik die ene maaltijd toch weer beu. Het zal dus niet genoeg zijn om een enkele perfecte maaltijd voor me te vinden. 
2. Ik kook echt niet graag, dus uitgebreide dingen zijn geen optie voor mij. Als het langer dan vijf minuten duurt om het klaar te maken, zal het maar zelden gegeten worden.
3. Ik lust eigenlijk niet zo heel veel. Dat kan soms best een probleem worden, zeker als je geen keukenprinses bent zoals ik. Sommige ingrediënten uit een recept kan je vervangen, maar als totale keukenkluns weet ik dus niet goed wat wel en niet mag en met wat ik het zou moeten vervangen. 

Tot nu toe heb ik het dus gewoon braafjes bij mijn boterham met mager vleesbeleg gehouden, maar... dat kan ik echt niet meer! Als ik nog 1 plakje saaie kip op droog brood zie, ga ik over mijn nek, ik zweer het. (Voel vooral mijn frustratie hier). Het is dan ook tijd dat ik eens echt op zoek ga naar betere opties voor mij.

Note: zoals ik zeg: betere opties voor mij. Er zullen vast nog veel andere recepten zijn dan die die ik hieronder ga vernoemen, maar dit zijn dingen die ik wel lust of zou kunnen lusten. Zo zal je bijvoorbeeld niets met pesto voorbij zien komen (omdat dat echt mijn slechtste kant naar boven brengt), maar dat betekent niet dat dat niet gezond kan zijn. Dus laat je niet afschrikken als er niets tussen deze opties is, dat jou kan bekoren, er zijn nog veel andere opties en met wat goed zoeken, vind je ze vast wel.

Goed, nu we allemaal op dezelfde lijn zitten, kunnen we erin vliegen! 
Ik presenteer u:
Mijn 8 gezonde lunch ideeën!

1. Bananenpannenkoek

Dit is eentje die ik al een tijdje ken. Zelf heb ik dit recept leren kennen via Cassey Ho (over wie ik ook spreek in mijn blog over mijn workouts: hier). Voor de mensen die mijn vorige blog niet gelezen hebben, zal ik even in het kort uitleggen over wie ik het heb: Cassey is een fitness guru, die met haar vrolijke POP Pilates video's op haar YouTube kanaal: Blogilates al heel wat mensen heeft weten te bereiken. De kans is groot dat ook jij weleens wat van haar voorbij hebt zien komen. 
Buiten workouts heeft ze ook al een heleboel gezonde en lekkere receptjes gedeeld, waaronder deze: Banana Pancakes. 
Dit recept is eigenlijk bedoeld als ontbijt, maar niemand houdt je tegen het ook als lunch te eten.

Banana Pancakes

- 1 banaan

- 2 eieren


Prak de banaan en meng de eieren er doorheen. Dit is je deeg.
Vet de pan met wat olijfolie in en verdeel het deeg. Bak langs beide zijden lichtbruin.

Serveer met wat fruit en/of pindakaas.

Tip: Maak kleine pannenkoekjes (eerder bijna poffertjes), want het is moeilijk ze om te draaien zonder ze helemaal kapot te maken.

2. Buffalo Kip Burrito

Dit recept heb ik gevonden, terwijl ik wat rondsnuffelde op Pinterest. Voor de originele link klik: hier. Het idee is eigenlijk: een burrito, maar dan in een kom en met meer groenten.

Met dit recept wil ik eigenlijk ook gewoon alle vormen en soorten salades vernoemen. Zelf ben ik er niet zo'n fan van (ik lust namelijk niet veel rauwe groenten en dan kan een salade al snel heel saai worden), maar het is zeker een gezonde lunch.

Buffalo Chicken Burrito Bowl

- Gebakken of gegrilde kip

- Een salade dressing (met zo min mogelijk calorieën natuurlijk)

- Groenten naar keuze

- Rijst of quinoa (optioneel)


Gooi het allemaal bij elkaar in een kom en klaar is kees. 
Met salades kan je zoveel doen, dus experimenteer zeker met groenten naar keuze. Soms kunnen fruit en noten of wat stukjes bacon ook een lekkere meerwaarde bieden.
Ook pasta kan lekker zijn bij een slaatje (gebruik best volkoren pasta of doe er gewoon niet teveel tussen)

3. Paddenstoel pizza 

Ook dit recept heb ik via Pinterest gevonden. Het originele artikel vind je hier.
Of deze specifieke soort paddenstoel makkelijk te vinden is, weet ik nog niet zo zeker, maar het lijkt me zeker iets leuks om te proberen. Pizza is een van mijn favoriete cheat meals, dus om het dan toch op een gezonde manier te kunnen eten is bijna een droom.

Portabella mushroom bruschetta pizza

- portabella paddenstoelen

- tomatenpurree

- mozzarella

- topping naar keuze


Snij de steel van de paddenstoelen en verwijder de plaatjes (waar de sporen zitten). De paddenstoel is je pizzabodem. Besmeer dit met ene laagje tomatenpurre en voeg toppings naar keuze toe. Maak het af met mozzarella en bak het op de pan tot de kaas goed gesmolten is.

Waarschijnlijk is het ook mogelijk het in de oven te bakken, maar dat zou ik eerst even moeten uitproberen. 

4. Groenten lasagne

Deze is misschien niet zo snel klaar, maar voor een lasagne wil ik al wat sneller meer mijn best doen. Onlangs heb ik ook een vegetarische lasagne gegeten en ook die valt mee qua calorieën. De smaak is bijna hetzelfde.
Dus als je liever niet zelf in de keuken aan het werk gaat, kan je altijd kijken of je zo eentje vindt in de winkel in de buurt.
Hier is alvast de bron van het recept.

Roasted Vegetable Lasagna

- 4 rode paprika's

- een theelepel olijfolie

- zout en peper naar smaak (bv: 1/2e theelepel)

- gele pompoen of 1 aubergine

- 1 ui

- knoflook naar smaak (4 teentjes)

- mozzarella

- tomatenpuree


Snij de rode paprika's in kleine stukjes (zo groot of klein als je zelf wilt) en doe hetzelfde met de ui. Snij de aubergine in de lengte door, zodat je veel lange stroken hebt.
Vet een ovenschaal in met de olijfolie. Begin eerst met een de bodem te bedekken met de stukjes aubergine, voeg vervolgens een laagje tomatenpuree toe en verdeel enkele rode paprika's en ui eroverheen. Kruid naar smaak met zout, peper en knoflook. Indien gewenst, voeg nog wat mozzarella toe. Begin opnieuw met een laag aubergine en werk zo de rij door tot alles op is. Eindig met mozzarella op de top. 


Het is dus ook mogelijk het recept met gele pompoen te doen, maar dat heb ik nog nooit gedaan.
Zelf vind ik het ook lekkerder als er toch wat gehakt bij zit, dit kan je dan best tussen de tomatenpuree doen. Let er wel op dat je gehakt zo mager mogelijk vlees is.

5. Frittata

Eigenlijk kan je dus gewoon voor iedere versie van een ei kiezen als lunch, maar door er groenten tussen te mengen, zal je toch meteen een voller gevoel hebben en bovendien een gezondere maaltijd gegeten hebben, aangezien er meer variatie zit binnen de maaltijd. (Meer vitaminen etc.)
De bron vind je hier.

Snelle frittata

- 1/2 eetlepel olijfolie

- 190gr wokgroenten (of gewoon groenten naar keuze)

- 2 eieren

- 12 ml melk

- 20 g ricotta (verse kaas)


Verhit de olie op een koekenpan en bak de groenten. Klop de eieren los met de melk, de ricotta en wat peper en zout naar smaak. 
Giet het ei nu over de groenten en laat dat (indien mogelijk met een deksel op de pan) 8-10 minuten stollen op een laag vuur. 

Leg de frittata op een bord (door het bord boven de pan te houden en het geheel dan om te draaien) en laat de frittata vervolgens terug in de pan glijden, waar je die nog 2-3 minuten laat bakken.

6. Fruitsalade

Op een warme zomerdag kan het heerlijk zijn om wat zoet, koel fruit te eten, dus waarom niet als lunch? Het lijkt me niet nodig om een recept te geven voor fruitsalade (als je onzeker erover bent, zoek je het snel even op). Gooi gewoon stukken fruit die lekker vindt bij elkaar en mengen maar!
Let wel op: eet dit niet elke dag, want fruit bevat veel suikers (ook al zijn het natuurlijke suiker) en is mede daardoor niet zo gezond als iedereen denkt dat het is. Toch kan een keertje geen kwaad, zeker aangezien het andere voordelen biedt (veel vitaminen en gewoon de heerlijke smaak).

7. Soep

Ook hier zijn er zoveel varianten van dat ik besloten heb om geen recept erbij te voegen. Kies gewoon een soep uit die je lekker vindt en als je goed op je calorie intake wil letten, zoek je even op hoeveel calorieën jouw gekozen soep is. Niet iedere soep zal een even laag aantal calorieën hebben, dus daar moet je wel mee opletten. 
Ook als er balletjes en/of vermicelli inzitten zal het aantal calorieën snel toenemen.

8. Havermout

Opnieuw een optie die je ook voor ontbijt kunt eten, maar wat houdt je tegen om er een lekkere lunch van te maken?  
Havermout kan je op zoveel verschillende manieren eten, maar een van de nieuwe hypes zijn toch wel de overnight oats. Daarom geef ik jullie even een receptje mee voor deze lekkere maaltijd (lust je dit recept niet? Geen zorgen, er zijn echt honderden manieren om overnight oats te maken, met wat opzoeken kom je een heel stuk verder)
Bron

Crunchy Overnight Oats

- Havermout

- Een scheutje amandelmelk (of gewone melk)

- Een paar pecannoten

- 1 theelepel vanillearoma

- 1/4e banaan

- 1/2e theelepel chiazaadjes

- Een paar eetlepels Griekse yoghurt


Doe de havermout in een glas en giet er de (amandel)melk bij. De havermout moet net niet helemaal onder staan. Voeg de kleingesneden dadels en het vanillearoma hieraan toe en zet het in de koelkast tot gebruik.
De volgende ochtend voeg je de pecannoten en banaan toe. Dek af met de Griekse yoghurt en de chiazaadjes.

 

Er zijn nog heel veel andere opties, maar voorlopig laat ik het hierbij. Zelf heb ik ook al wat meer inspiratie opgedaan, dus hopelijk wordt het wat makkelijker om mijn saaie boterham met kip of kalkoen af te wisselen met wat andere dingen. 
Laat me weten in de reacties of deze blogpost ook interessant voor jou was en of er een recept is dat je wil gaan proberen. 
Spourieloekie
Moet je maar eens tussen mijn recepten neuzen ;) https://yoo.rs/spourieloekie/blog/recept-linzenpat-1489144535.html?Ysid=25812
22-04-2017 13:48
22-04-2017 13:48 • 1 reactie • Reageer
TigerLily
Dat zal ik doen ;)
22-04-2017 13:51
22-04-2017 13:51 • Reageer
Irem Ozan
Lekkere recepten, is het proberen waard!
20-04-2017 19:13
20-04-2017 19:13 • 1 reactie • Reageer
TigerLily
Ja, zeker, smakelijk!
20-04-2017 19:20
20-04-2017 19:20 • Reageer
verbegbijazz
Ik vind brood ook wel eens saai, maar met een beetje olie opbakken is lekker met een olijfje of wat knoflook voor de eetlust.
17-04-2017 19:56
17-04-2017 19:56 • Reageer
Mell Catsoul
Oh ja, die bananen pannenkoekjes zijn echt lekker! Die had ik al eens gemaakt.
17-04-2017 17:03
17-04-2017 17:03 • Reageer
Mell Catsoul
Ik heb ook niet veel met brood. Zitten goeie recepten tussen die ik wel eens proberen wil! Zelf ben ik veel afgevallen (20 kilo) door eten anders te bereiden: wokken met olijfolie of in de airfryer zonder vet/boter. Gaat niet snel, maar snel afvallen is nooit een goed idee.
17-04-2017 16:59
17-04-2017 16:59 • 1 reactie • Reageer
TigerLily
Dat heb je goed gedaan! ;) Mijn doel is ook door kleine verschillen te maken een levenslange verandering teweeg te brengen.
17-04-2017 17:08
17-04-2017 17:08 • 1 reactie • Reageer
_PetitCorbeau_
Ga ik eens een aantal van proberen!
09-04-2017 19:59
09-04-2017 19:59 • 1 reactie • Reageer
TigerLily
:)
09-04-2017 21:34
09-04-2017 21:34 • Reageer
Bodycoach
Ik had vorige week ook al een blog geschreven over gezond maar toch snel koken. https://yoo.rs/candy.bodycoach/blog/gezond-gemakkelijk-en-snel-koken-1490862764.html?Ysid=38328 Ik at net een bordje ijsbergsla, tomaat, 1 hardgekookt eitje en wit gebakken kippenreepjes, wat daslook en een heel klein beetje dressing. Dat heeft mij nu eigenlijk zo goed gesmaakt he!
09-04-2017 18:32
09-04-2017 18:32 • 1 reactie • Reageer
TigerLily
Oh leuk, die heb ik niet gezien, zal meteen eens gaan spieken. Ja, soms is simpel goed. :)
09-04-2017 21:33
09-04-2017 21:33 • Reageer
Anna Mette
Klinkt heerlijk! Zal zeker eens die burrito bowl proberen, ziet er mooi makkelijk uit maar je hebt toch een goede hoeveelheid voedingsstoffen
09-04-2017 18:00
09-04-2017 18:00 • 1 reactie • Reageer
TigerLily
Ja dat zeker :)
09-04-2017 21:32
09-04-2017 21:32 • Reageer
Candy
Lekkere receptjes! Ik eet ook wel eens een wrap met avocado, reepjes kip gebakken, of alleen groenten. Groenten wokken met wat zalm of kip. Gaat zeer snel en gemakkelijk. Eens zoeken op pinterest, op gezonde lunch of zo. Brengt wss veel nieuwe inspiratie.
09-04-2017 14:06
09-04-2017 14:06 • 1 reactie • Reageer
TigerLily
Ik probeerde eigenlijk geen brood of wraps te kiezen, want zo heb ik inderdaad ook veel opties gevonden. Pinterest is inderdaad een goede bron ;)
09-04-2017 14:14
09-04-2017 14:14 • Reageer