Een maand zonder Facebook, hoe beviel mij dat?

Een maand zonder Facebook, hoe beviel mij dat?


settings
  • Instellingen
  • Positie

    Automatische scrolling

Eind juni kondigde ik aan dat ik de hele maand juli van 2018 geen gebruik zou maken van Facebook.

Inmiddels is het augustus, dus ik ben weer 'actief' daar. Niet meteen op 1 augustus om middernacht hoor. Nee, pas op de 2e, aangezien mijn lieve zoon die dag 12 jaar is geworden.

Hoe beviel mij de maand zonder Facebook?

Super! Ik heb het niet gemist.
Het is wel jammer dat ik er niets kon (lees: wou) delen. Gelukkig zijn er genoeg andere deelplekken. (Link opent extern.)
Om op de hoogte te blijven van bepaalde dingen, verwees men wel eens naar Facebook. "Kun je daar lezen."
Wat mij een beetje stoorde, was dat het op een of andere manier allemaal daar om zou draaien.

Als ik geïnteresseerd vraag hoe het gaat, waarom moet ik dan per sé via FB vernemen wat daar het antwoord op is. Dit is echt meerdere malen voorgekomen bij verschillende mensen. (Dus niet persoonlijk aantrekken, mocht je je aangesproken voelen. Ik bedoel algemeen dat dat van de zotte is.)

Maar ik trok me er niks van aan. Gaf gewoon aan, dat ik in juli niet zou kijken op Facebook.

Trof ik veel berichten aan bij terugkomst?

Dat viel me reuze mee. Privéberichten (Messenger had ik ook vermeden), vriendschapsverzoeken en meldingen bij elkaar opgeteld waren het er 65. En het meeste van de meldingen was meer dat anderen gereageerd hadden op een bericht waar ik ook op had gereageerd. De pb's waren veelal vragen van mensen waar ik eigenlijk relatief weinig contact mee heb...
Een enkeling had me - buiten FB - laten weten dat ze het wel merkt, dat ik daar niet aanwezig ben.

Is het voor herhaling vatbaar?

Absoluut. Ik voel me er minder thuis dan voorheen. Het heeft me goed gedaan. Dus het gaat zeker nog eens gebeuren. En... Facebook is natuurlijk ook niet voor eeuwig.

Gerelateerd:

Bron afbeelding in header: PixabayBeoordeel

Reviews en Reacties:

5.0 / 5 (19 reviews)
expand_more
Verberg reacties
Tijdens mijn vakantie was ik ook nauwelijks aanwezig op internet. Yoors miste ik een beetje, dwz. ik dacht aan mooie blogs die ik zou kunnen schrijven :-) 
Facebook miste ik totaal niet, het verdere internet ook nauwelijks.
| 14:19 |
Herkenbaar.
| 17:04 |
Ben in juli ook amper actief geweest op Facebook omdat ik in Zuid-Afrika zat. Maar ik heb wel om de 3 dagen een berichtje op m'n Facebookpagina gepost voor het thuisfront.
| 11:44 |
Wat heerlijk! Komt (of is) er een blog over?
| 11:58 |
Ik zou basically alle berichten van Facebook kunnen kopiëren en hier als blog kunnen plaatsen. Maar dat vind ik niet leuk.

Er zijn wat mensen die foto's van mij hebben, bijv. van tijdens het paardrijden in Lesotho, maar die heb ik nog niet. Daar wacht ik eigenlijk op en dan wil ik er een blog over gaan schrijven. Ik heb ook nog zo'n 8 uur aan video die ik terug moet gaan kijken omdat ik beloofd heb een leuke video van de reis te maken (die binnen de groep blijft) en een reisverslagvideo en een promotievideo. In principe heb ik daar genoeg tijd voor, ook al vertrek ik over 4 dagen alweer naar Lissabon :"D maar als ik eind augustus op m'n kamer zit (na Lissabon) dan heb ik me voorgenomen om lekker te gaan bloggen vanaf mijn nieuwe plekje. En dan zullen er zeker meer blogs verschijnen, ook aangezien ik journalistiek ga studeren en stukken schrijven is ervaring opdoen/leren, en dan kan ik het bloggen aanzien als 'huiswerk' om mezelf te ontwikkelen 😏😏😏
| 15:10 |
Ook prima :)
| 15:22 |
Trouwens, ik heb wel een blog over de reis geschreven, maar het is niet per se een reisverslag ofzo.
-->yoo.rs/vinception/blog/blij-dat-mijn-wieg-in-nederland-stond-1533478831.html?Ysid=47278
Ik was helemaal vergeten dat ik die blog geschreven heb :') ik weet wel dat ik boos was toen ik die blog schreef, dus het luchtte op om die blog te schrijven en dan vergeet ik het
| 18:02 |
Ah op die manier.
| 22:01 |
Ik zit amper ergens nog. Mis het voor geen meter. En dan heeft Yoors mijn voorkeur op dit moment. Facebook komt wel weer en af en toe kijk ik of ik wat gemist heb...... Blijft toch wel een bron van (lokale) informatie
| 16:18 |
Ik ben ook op Yoors het meest actief.
| 16:30 |
Facebook is voor mij een deel van mijn inkomen, dus dat zou niet best zijn.
| 07:12 |
Ok :)
| 11:08 |
Ja die houding van mensen is wel een beetje irritant... Ik weet nog dat ik 
echt expres nog 3 jaar met mijn kleine nokiaaatje 
heb rondgelopen toen iedereen al aan de smartphones was en over was op whatsaap.. en ik had zoiets van ''je kunt me ook gewoon sms'en'' maar dat deden ze niet... Uiteindelijk heb ik t maar opgegeven haha nu heb ik meer en makkelijker contact met mensen, maar je raakt er ook wel erg aan gewend... Ik zou zonder social media kunnen als ik zeker zou weten dat mensen nog met me om zouden gaan IRL...
| 22:08 |
Dat met de foon heb ik ook vrij lang volgehouden. Dat laatste is heel verdrietig. Sterkte!
| 22:13 |
Tja, tis niet anders... heb nooit 1 vriendengroep gehad.. altijd her en der wat mensen die allemaal hun eigen groepjes hebben en daar druk mee zijn, nu ben ik graag op mezelf, maar soms baal ik er ook wel flink van. ;) maja weinig aan te doen, ik dring mijzelf nergens op, tis graag of niet zeg maar.
| 22:22 |
Geen verkeerde instelling. Stay yourself and the right ones will stay.
| 22:45 |
Zekers ;)  Nouja, hoef niemand elke dag te spreken of te zien.. Kan ik niet zo goed tegen haha... Maar de mensen die ik echt al jaren ken weten dat. Daar kan ik zo 2 jaar geen gesprek mee hebben en komt t dan weer terug dan is t alsof er geen tijd voorbij is gegaan zeg maar...  En dat vind ik waardevoller dan welk ander contact ook wat dagelijks aandacht vraagt haha
| 23:33 |
Ieder z'n ding natuurlijk.
| 11:09 |
yep
| 16:15 |
Dus je experiment is geslaagd, je bent niet verslaafd aan Facebook. Kijk alleen nog op Facebook in groepen waar ik lid van ben. Vind Yoors leuker en veel interessanter en wordt iedereen met respect behandeld.
| 19:13 |
Precies!! Vind ik ook!!
| 19:15 |
Dat heb je goed doorstaan! 
| 18:27 |
Ja he :) 😊
| 18:39 |
Heel herkenbaar zo ongeveer na mijn eerste maand zonder, ik weet al niet eens meer hoelang geleden ik er mee gestopt ben en account verwijderd.
| 17:28 |
Half jaar schat ik.
| 17:30 |
Zo, dus dat is tzt voor herhaling vatbaar?
| 16:26 |
Jazeker. Zo nu en dan en wie weet op den duur helemaal weg er mee.
| 16:27 |
Kan me dat goed voorstellen; nooit FB gehad.
| 16:32 |
Kweet :)
| 16:46 |
dat heb je goed FB zal ook wel weer eens vervangen worden. Je hoort best veel om je heen dat men er steeds minder mee doet. De jeugd al helemaal.
| 16:17 |
Inderdaad :)
| 16:27 |
Altijd interessant dergelijke experimenten. Het brengt alles weer een beetje in perspectief.
| 13:03 |
Exact!
| 13:05 |
Zo ver ben ik nog niet dat ik een maand verdwijn van fb, maar ik vind het wel steeds 'leger' worden, qua posts, zeker die ik zelf plaats, maar ook qua algemene inhoud. Je mist ook steeds minder, zeg maar.
| 12:49 |
Zou men dan toch meer bewust zijn/worden van de impact? ;)
| 12:55 |
Ik geloof direct dat het totaal geen probleem is geweest. Ik lees er momenteel soms wat doorheen, maar doe er niet of nauwelijks iets mee. Zolang ik op Yoors achter loop, is FB voor mij totaal geen prio haha. Vanaf volgende week alles sowieso wat minder, want dan begint het werkende leventje weer. Zal ook wennen zijn! 
| 11:58 |
Ja, Yoors gaat bij mij ook voor.
| 11:58 |
en zo werd de vakantie ook meer  vrij van veel .. heb je goed aan gedaan als je er weinig tot niets vind
voor mij weer totaal anders. t Hangt van je interesse en soort groepen keus af..mijn familie treffen doe ik daar bv
Knap van je dat je t zo goed hebt volgehouden en k denk ja, echt n stuk rustiger.
Mijn begeleidingswerk loopt via de messenger, vandaar
| 11:57 |
Ik wil daar pertinent niet van afhankelijk zijn. :)
| 11:58 |
en terecht het juiste woord, net zo min als van Yoors
afhankelijkheid is nooit goed! wijs
| 12:27 |
Nergens afhankelijk van zijn is het beste ;)
Yoors is een vrijwillige keuze, die niemand me oplegt :)
| 12:32 |
Mooi en dat is zelfs facebook..alles waar je tijd en ruimte voor wilt maken is oke... zolang t  niet een grote must is.. meesten van ons zijn toch wel aan de social media  geplakt
| 12:36 |
Ongewild ben ik ergens wel solidair met je geweest. Jammer dat het mij ook niet lukte om wel op Yoors te zijn. Mooi om te horen dat het je bevallen is en je zulks dus ook vrijwillig kunt verkiezen.
| 11:48 |
Ik heb je gemist op Yoors, was bezorgd...
| 11:57 |
Wat lief van je. Het was absoluut niet de bedoeling iemand ongerust te maken. 
| 17:21 |
Weet ik :) Ik had ook een pb gestuurd.
| 17:30 |
ik denk dat het ook wel wil hoor ik merk de laatste tijd dat het toch bij veel mensen minder word Facebook.
| 11:22 |
Ja, dat valt mij bij sommigen ook op.
| 11:39 |
Dat is duidelijk en helder. Is Yoors wel 4ever? 
| 11:00 |
De vraag waarvan ik wist dat die ging komen. Mijn antwoord: Als dat zou kunnen...
| 11:36 |
😁 +1 dat hoop ik ook. 
| 11:46 |
heb je niet op fb maar wel in yoors fb aangetroffen he,ik heb al tijdje lite fb 
| 10:30 |
Yoors FB?? Ik ben echt totaal niet op FB geweest ;)
| 11:36 |
Feedback en mail wel in yoors
| 12:06 |
Oh :)
| 12:32 |
En zo nu en dan matigen, daar is niks mis mee :-)
| 10:24 |
Dat dus :)
| 10:25 |

Persoonlijk kanaal
Arbowetten bestonden toen nog niet
Gezondheid & Geest
mentale fysiotherapie
mentale fysiotherapie
Muziek, Kunst & Cultuur
Portret tekenen
 
×

Yoors


exit_to_app Inloggen