Nieuwe optie na de DOOD: Resomeren

Nieuwe optie na de DOOD: Resomeren


settings
  • Instellingen
  • Positie

    Automatische scrolling

Vooropgesteld dat ik er nog niet helemaal zeker van ben wat ik zou willen laten gebeuren met mijn lichaam, na mijn dood (ooit, in de verre toekomst, hoop ik) is dit een reactie op een reeds verwijderd artikel van een mede-blogger.
Daarin was een filmpje te zien wat de mogelijkheden tot nog toe zouden zijn:

1. Begraven
2. Cremeren
3. Lichaam ter beschikking stellen aan de wetenschap. “Daar zijn er al genoeg van.” werd er letterlijk gezegd.
Luguber, niet? In plaats van dit punt werd in het filmpje "Resomeren" genoemd.

Ad. 1. zou per lichaam 10 vierkante meter inhouden. Wat voor het gemak (?) vergeten wordt te vermelden is, dat een lichaam na 20 (of meer?) jaren wordt uitgegraven en alsnog wordt opgeruimd. (Eh… hoe??) Om vervolgens iemand anders op die plek te kunnen begraven.


Enfin, mijn punt is:

Naast de ‘nieuwe’ optie “Resomeren” is er nóg een optie en die hoor je weinig tot niet in de media:

'Reïncarneren' als boom

Lees er bijvoorbeeld hier meer over.

Dat lijkt me wel wat, want dan kost het betrekkelijk weinig, is het niet milieuvervuilend maar komt het juist ten goede én nabestaanden kunnen in plaats van een grafsteen een boom bezoeken en verzorgen.

Meediscussiëren?

Word gratis lid van Yoors.

Header:  PixabayBeoordeel

Reviews en Reacties:

5.0 / 5 (15 reviews)
expand_more
Verberg reacties
Wat een mooi idee reïncarneren als boom. Jaren geleden hebben we de as van mijn oma ook bij een boom uitgestrooid. Deze boom bezoeken we eens in de zoveel tijd. En dan maken we meteen een mooie wandeling. 
| 15:48 |
Voor een vriendin van mij geldt hetzelfde...
| 15:48 |
20 jaar is niet zo lang voor een graf hoor, ik denk dat de meeste langer blijven liggen, zeker als het ook nog jongere mensen betreft of zelfs kinderen. Ons dochtertje ligt al 36 jaar en dat gaan wij nooit laten ruimen, onze zoons denk ik ook niet, dus dat gaat lang bestaan.
Cremeren vind ik een goede oplossing, wel erg definitief, beetje raar in deze context. Voor mijzelf de voorkeur, maar niet voor gekozen bij ons dochtertje, dubbel dus. Resomeren zou denk ik een mooie toevoeging aan de mogelijkheden zijn, maar wel nog meer definitiever dan cremeren. 
| 14:47 |
Nu je het zo schrijft herinner ik me dat - voor zover ik weet -  het graf van de zus van mijn vader (paar dagen geleefd) ook nog altijd aanwezig is.
Op dit moment spreekt mij terugkomen als boom enorm aan.
| 15:11 |
Dat laatste heeft zeker iets, maar niets als een den hier in Portugal, dan 10 jaar staan en alsnog als kachelhout de oven in :-)
| 16:43 |
;) Ooit inderdaad ook bedacht: maken ze een tafel van je en dan eindig je nog als brandhout... alsnog crematie dus. :(
| 16:55 |
Wij willen beide gecremeerd worden en ik geloof niet dat ik daar nog anders over ga denken haha, maar dat is ook hoop ik nog heel ver weg! #ikword100
| 13:41 |
Lang heb ik dat ook gedacht en begin toch echt te twijfelen... #ietsmetziel
| 14:20 |
Nee, dat als boom, dat wil ik niet en vanaf heel jong zeg ik al, dat ik gecremeerd wil worden. Daarna over de zee of de IJssel in zutphen verstrooit worden.
| 15:20 |
Voor jou staat het dus al zo goed als vast. Maar toch kan ook jouw mening in de loop der tijd nog veranderen ;)
| 18:15 |
Nee dat geloof ik niet ik wil mijn lichaam niet hier achter laten en vind cremeren een mooie manier en dat wil ik al vanaf mijn tiener jaren dus denk niet dat mijn mening daar over zal veranderen.
| 18:35 |
Mijn mening is wel veranderd. ;)
| 18:48 |
Ja dat kan
| 20:21 |
Dat resomeren vind ik écht niet kunnen, niet voor mij althans... Deze plantaardige oplossing vind ik wel al beter.
Zelf wil ik graag begraven worden, alleen nu nog niet! Haha. Wel goed dat zaken besproken worden natuurlijk...
Interessant(e) artikel(en)!
| 01:24 |
Het idee van verbranden vind ik eng, maar verdrinken is ook niet alles...
Dank voor je reactie!
| 10:42 |
't Is eigenlijk allemaal niks, haha!
Graag gedaan!
| 12:36 |
Lol, inderdaad.
| 15:30 |
Mijn man en ik hebben besloten om ons te laten cremeren. Geen poppenkast er omheen, gewoon thuis afscheid nemen met intieme vrienden en familie en daarna alleen het lijk naar het crematorium laten brengen
| 17:56 |
Een weloverwogen keuze denk ik.
| 18:22 |
Zal toch wel begraven worden ooit over een jaartje of 50 haha
| 17:31 |
Of 70
| 17:46 |
dan ben ik 125 haha
| 17:52 |
Is niet onmogelijk ;)
| 18:24 |
Wilde vroeger altijd begraven worden , nu weet ik het niet. Misschien is het mogelijk mijn lichaam te doneren...
| 15:55 |
Tegen die tijd wellicht weer vraag naar...
| 16:35 |
Ik heb altijd begraven gedacht maar zeker weten.... Geen idee!!
| 14:59 |
In de loop der jaren kan het veranderen ja.
| 15:04 |
Ja ik weet nu echt even niet wat ik zou kiezen. Ben gelukkig netjes verzekerd, nu maar even niet over nadenken. Zusje komt net van een begravenis, allemaal naar genoeg!
| 15:08 |
Ai... gecondoleerd en sterkte voor haar...
| 15:09 |
Zal ik doorgeven dankje
| 15:10 |
Of herplant worden is heel mooi en past 100% bij me.
| 15:09 |
Ja precies, dat spreekt mij op dit moment ook het meest aan. Terugkomen als boom.
| 15:09 |
Het is zeker iets om te overwegen...
| 14:40 |
Precies.
| 15:05 |
Of ik kijk niet goed, of ik zie het artikel niet waar je het over hebt?
De boom-urn vind ik een mooi initiatief, eerst de fik erin, dan als grondstof dienen, en uiteindelijk verga je weer tot grondstof, maar dan als boom, de circle of death :-)
| 13:52 |
Het artikel staat echt heel groot in beeld (een repost ziet er anders uit dan post in post). De afbeelding midden in het blog...
En ja, dat recyclen noemde ik hieronder ook al ergens :) (Bij de eerste reactie)
| 14:07 |
Zinnetje erboven gezet ;)
| 14:08 |
Gevonden! Ik keek dus niet goed ;-)
| 14:44 |
Je zag het niet voor een post aan ;)
| 15:05 |
Interessante info. Hier zijn er maar 2 opties: begraven of cremeren. Wbt de mogelijkheid van de boom: daar had ik al van gehoord van een in NL wonende vriendin. Haar kleinzoon leerde daarover op school en kwam thuis met een enthousiast verhaal: 'Dat is goed en mooi oma, want je wordt weer vruchtbaar!' :)
| 13:49 |
Hahaha wat zal oma hebben opgekeken! ;)
Maar stel je zou ervoor kiezen om je uitvaart in Nederland te laten plaatsvinden, dan heb je dus wel meer opties.
| 13:50 |
Idd meer opties, maar ik zou daar zelf niet voor kiezen. Hoewel de enige uitvaart-ondernemer hier schandalig misbruik maakt van zijn monopolie-positie, is een crematie hier + 5 retours vanuit NL, nog steeds goedkoper dan vervoer stoffelijk overschot (alleen te regelen via diezelfde uitvaartboer) + uitvaart in NL + 5 retours van nabestaanden naar NL.
| 14:13 |
Bah, dat siert hem bepaald niet!
| 14:33 |
Klopt! Hij is een onvervalste geldwolf en zijn kinderen die bij pa in de zaak zijn gegaan, zijn zo mogelijk nog erger. Ze hebben ook een dikke vinger in de pap bij het crematorium: die werken alleen via hen.
Bij het overlijden van mijn moeder hebben wij de 'fout' gemaakt eerst de tickets van dochter&schoonzoon+kleinkinderen te boeken: van de KLM verwacht je geen mededogen. Hoogseizoen, dus dure vliegtickets. Het zou dus een paar dagen duren, voordat we het totaalbedrag voor de uitvaart van mijn moeder konden vrijmaken. Reactie van de uitvaartboer:
'Alles moet uiterlijk 24 uur voor de uitvaart betaald zijn, anders blijft uw moeder in de vriezer liggen tot wij ons geld hebben en dat kost u per dag 100 Ang extra .' (50 euro).
Het is nog op het nippertje gelukt, maar ik heb wekenlang nachtmerrie's gehad van ijzige kou. Tallboy moest mij steeds wakker maken, omdat ik lag te klappertanden.
| 16:04 |
Heftig zeg!!
| 16:34 |
Boom is ook wel een mooie ! Met ogen dan wel idd :)
| 10:18 |
Ja mooi he, de ogen. Ik zie die altijd.
| 10:18 |
Ik heb er ook "oog" voor dat zie je wel aan mijn profielfoto he :)
| 10:20 |
Haha ja :)
| 10:51 |
sommige stukjes boom van deze foto doen me denken aan een zebra :) zie jij dat dan ook ?
| 10:21 |
Ik zie geen zebra maar snap wel dat het jou er aan doet denken.
| 10:52 |
Ja , ik ken het . je kunt boom worden , sterretje in de zee . Er zijn best mogelijkheden als je de natuur ter wille wilt zijn . Dat men voor de 'ter beschikking van de wetenschap' kiest heeft vaak een achtergrond. Je hebt geen begrafeniskosten ;-) . Mooi dat je er aandacht aan besteedt!
| 09:23 |
Dank je wel! Sterretje wist ik niet.
| 09:35 |
ja dat kan ook. dan ga je in he sterretje de zee in waar je langzaam je stoffen (stoffelijkheid) in zee loslaat..voeding voor de zee. we hebben nu al land, zee . men vindt vast wel iets ook voor de 'lucht'
| 09:58 |
Dat spreekt mij niet aan. Dank voor de aanvulling.
| 09:59 |
mij ook niet ;-) . Ik denk dat ik voor de boom ga . vind ik wel een mooi idee en 'blijf' ik nog een beetje op aarde
| 10:01 |
Die spreekt mij ook het meeste aan. Al is het wel een beetje 'uitstel'... want de boom wordt een tafel en als die niet meer goed is wordt dat brandhout.... word je alsnog gecremeerd.
Klinkt als foute humor? Het klopt vrees ik echter wel.
| 10:06 |
De bomen op de afbeelding in de header. Zie jij daar ook 'ogen' in? :)
| 10:06 |
ik wel :)
| 10:17 |
jazeker ik ken ze mijn dochter noemde dat vroeger 'oogjesbomen' (kinderlogica)
| 12:29 |
Enig!
| 13:49 |
ja he , dat vergeet ik nooit meer . ik heb veel van haar eerdere uitspreken opgeschreven (je vergeet ze) zo leuk
| 14:25 |
Ja ik heb er van mijn zoon ook genoteerd. Leuk voor later!
| 14:29 |
ja ik heb het haar al meegegeven, ze is nu zelf mama ;-)
| 15:00 |

Persoonlijk kanaal
Arbowetten bestonden toen nog niet
Gezondheid & Geest
mentale fysiotherapie
mentale fysiotherapie
Muziek, Kunst & Cultuur
Portret tekenen
 
×

Yoors


exit_to_app Inloggen