Terugblik op 2018


Wijlen een oom van mij zei ooit: “Als je nieuws te vertellen hebt, begin dan eerst met het slechte.” Dat heb ik mij in de oren geknoopt. Dus ik begin met het opnoemen van de minder fijne herinneringen aan 2018:

Negatief

Een paar dingen die ik wil noemen:

 • Het ergste van 2018 in Nederland vind ik het vreselijke ongeluk in Oss, met de inmiddels veelbesproken Stint. “Hoe zou het nu met de overlevenden zijn?” vraag ik me af. (Niet uit nieuwsgierigheid.)

 • Wat verschrikkelijk dat er wéér een tsunami heeft plaatsgevonden in Indonesië!

 • Ook schrok ik van het nieuws dat een jonge acteur uit GTST zeer onverwacht is gestorven.

 • Thuis heb ik een enórme smak gemaakt. In het tuinhuisje struikelde ik ergens over en kwam met mijn linkerknie precies op de knoerharde drempel terecht. Met de andere op de stoeptegels ernaast. Daar lag ik dan, languit. Buufjes bezorgd, die konden niet bij mij komen aan de poort. Dus ik strompelend langs de voordeur. En deed (niet net alsof mijn neus bloedde, want dat was kennelijk wel zo) de deur open. Ik kon op mijn benen staan maar buigen was de eerste dag vrijwel niet te doen. En lopen ging ook behoorlijk langzamer. Zes weken en twee dagen later is de linkerknie nog altijd heel gevoelig. Als ik ermee leun op een matras, schieten er pijnscheuten door mij heen.
  Oh, wat ben ik toch zielig. Haha, nee hoor! Gewoon doorrrrr! Genoeg negatiefs nu.

Positief:

Natuurlijk had 2018 ook veel leuks en moois te bieden, zoals:

 • Bevestiging, van iets wat ik als moeder al jaren vermoed, gekregen. Dat doet zó goed! Eindelijk begrepen worden. Erkenning krijgen.

 • Toen een knobbel in mijn lies bleef terugkomen en wel erg groot werd, ben ik toch maar eens naar de huisarts gestapt. Gelukkig bleek bij een scan in het ziekenhuis dat het iets onschuldigs was. De knobbel is weg. Opluchting!

 • Sinds jaren konden we weer eens op vakantie. We gingen voor het eerst met dit gezin met de caravan. Eerder hadden wij een camper, waarmee we ook al heel wat hebben gekampeerd. Dit is toch net even anders. Wel heel leuk!
  In de súperhete zomer vertoefden wij met onze sleurhut twee weken in het mooie zwarte woud van Duitsland. Aan het einde van de zomervakantie gingen we een weekendje kamperen in België.
  En als toef op de taart was het prachtig weer in de herfstvakantie, die we in de Veluwe doorbrachten.

 • Tijdens die vakanties geweldige, mooie, lieve mensen leren kennen. De ontmoeting in de Veluwe was heel bijzonder en intens. Het valt niet goed in woorden uit te leggen. Al zijn er in hele korte tijd héél veel gesprekken gevoerd over talloze onderwerpen. Absurd en heerlijk tegelijk. En dat gevoel is wederzijds.

 • Ik heb knopen doorgehakt (en daar ben ik nog mee bezig). Daar wil ik niet veel over kwijt. (Misschien ooit.) Een van de knopen is het stoppen met mijn website, die ik buiten Yoors had. Daar komt overigens best wat bij kijken.

 • Ook in 2018 heb ik veel bijgeleerd. Daar geniet ik van. Er is zo ontzettend veel te leren, dat lukt niet eens in één mensenleven. Het is ook maar net wat op je pad komt en/of je interesseert natuurlijk.


Wat Yoors betreft?

Iets negatiefs? Eh... dat ineens inhoud uit een post bleek te zijn  verdwenen. Het zal een bug zijn geweest. Geen onoverkomelijke ramp. Kan gebeuren. Bij alles wat je online zet kun je beter voor jezelf offline een backup bewaren. En dat had ik nou nét niet voor die post gedaan.

Uiteraard heb ik over Yoors ook positiefs te melden:

 •  Natuurlijk de ontmoeting met twee leuke  lieve leden!!

 • Yoors ontwikkelt zich meer en meer en ik heb nog altijd evenveel plezier in bloggen als voorheen.

 • De deelnames aan de crea-challenge 2018 die ik organiseerde. Heerlijk, die veelzijdigheid en het enthousiasme.
 • Ik heb weer genoten. Bijvoorbeeld van de vele deelnames aan schrijfuitdagingen. De vervolgverhalen van o.a. Hans en Dewaputra. Krom gelegen om de anekdotes over 'tante Coby en oom Frits'. Nieuwe termen geleerd. Genoten van de waarderingen waarmee Santa rondstrooide, waarvoor dank. Zo kan ik nog wel even doorgaan, maar het is echt teveel om op te noemen. Zo leuk is het hier.


Hoe kijk jij terug op 2018?

Daar is Marjolein benieuwd naar, zie dit artikel:


Gerelateerd:

Mijn

Een post van Lars:


Nog geen lid? Wat let je?

Header: eigen foto