×

Yoors


exit_to_app Inloggen

camera_alt
Afbeelding toevoegen
Reuma en de overgang....

Reuma en de overgang....


....geen goede combi.

Een delicaat onderwerp, maar wel 1 waar alle vrouwen mee te maken gaan krijgen. De een wat jonger als de ander, de een wat meer als de ander, maar we moeten er allen doorheen.

Helaas begon "mijn overgang" heel erg jong. Op mijn 35ste begon het al z'on beetje. Na verschillende onderzoeken bleek inderdaad dat mijn FSH [follikel stimulerend hormoon] al vrij hoog was....Waarschijnlijk dankzij mijn immuunziekte. Dit samen met allerlei medicatie en bingo! Met name Prednison is een uitlokker. Niet dat ik er heel erg veel last van had, met name de opvliegers s'nachts en het uitblijven van de menstruatie wezen erop.

Omdat ons gezin eigenlijk voltooid was [nu was 1 kleintje extra ook nog meer dan welkom geweest!], was het geen probleem.

Ik weet dat het voor veel vrouwen met reuma niet bekend is dat hormonen een grote rol spelen bij het hebben van reuma, en dus ook invloed hebben op een evt. overgang.

Ik kom er wel doorheen...alleen het tijdstip [4 opgroeiende, puberende dochters] is een beetje ongelukkig. Aan de andere kant, ben ik er straks lekker vanaf....;-)