×

Yoors


exit_to_app Inloggen

camera_alt
Afbeelding toevoegen
Mijn strijd leidde tot het najagen van mijn droom

Mijn strijd leidde tot het najagen van mijn droom


Dysthymie / Dysthyme stoornis

Een dysthyme stoornis is een iets lichtere vorm van depressie, maar helaas wel chronisch. Oftewel, iemand met dysthymie heeft altijd last van een depressie. En ik moet je zeggen, die diagnose kwam bij mij hard aan. Je zit er niet op te wachten om altijd depressief te zijn, zeker niet op mijn leeftijd (ik ben 19). Ik kreeg de diagnose toen ik 17,5 was. Natuurlijk had ik het zien aankomen, maar toch kwam de klap hard aan. Nooit meer écht gelukkig zijn, écht veel lachen of lange tijden plezier hebben. En ja natuurlijk heb ik ook leukere dagen, dagen waarop het voor mij eventjes lijkt alsof ik de wereld aan kan. Maar een dag later kom ik weer terug in de harde realiteit, en zit ik liever in m'n eentje op m'n kamer dan dat ik met vrienden de stad in ga.

Geen toekomst meer?

Toen ik de diagnose eenmaal gekregen had, begon ik me steeds meer en steeds vaker af te vragen of het leven dan nog wel zin had. Want wat heb ik eraan dat ik bijna altijd somber, verdrietig of angstig ben? Ik had geen zin meer en wist niet hoe ik het kon oplossen. Medicatie vond ik geen permanente oplossing, maar ik wist dat ik er toch over na moest gaan denken. Ik kwam namelijk de deur liever niet meer uit, en ging maar enkele dagen per week naar school. Vaak waren de schooldagen en de lessen zo druk dat ik overprikkeld thuis kwam, functioneren kon ik bijna niet meer. Samen met school werd besloten dat ik mijn examens niet zou kunnen halen, en dat gespreid examen een betere oplossing zou zijn. Dit betekende in een aantal van de vakken al examen doen, en de rest een jaar later. Dit bleek gelukkig een goede oplossing, want dit jaar ben ik volledig geslaagd voor mijn HAVO-diploma :)

Medicatie

In dezelfde periode als mijn examens van het eerste jaar havo-5 werd samen met een psycholoog en psychiater besloten om medicatie uit te proberen, om te kijken of medicatie mij zou helpen. Ik kreeg een anti-depressiva voorgeschreven die ook als slaapmedicijn werkt, omdat ik erg slecht sliep. Dit scheen te werken en ik kwam goed mijn examen door, 16 juni 2016 kreeg ik te horen dat ik geslaagd was voor de vakker Wiskunde, Engels en Kunstgeschiedenis. Helaas kwam in november/december 2016 mijn betere leven weer te vervallen toen de medicatie steeds minder goed werkte. Ik was weer sneller moe, depressief en chagrijnig. Ik had nergens meer zin in, en dat terwijl de laatste toetsweken nou juist zo belangrijk waren. In februari kreeg ik er gelukkig nieuwe medicijnen bij, waardoor mijn concentratie beter werd, en daardoor mijn stemming ook. Gelukkig kwam ik door de medicijnen goed door de laatste toetsweek en de examens, en kreeg ik 14 juni dit jaar te horen dat ik nu voor alle vakken geslaagd was! Mijn blijdschap kon niet meer op :)

Mijn droom najagen

Nu kan ik eindelijk na de zomervakantie beginnen met de opleiding journalistiek, die ik al vanaf 2013 wil gaan doen. Hier heb ik al die jaren voor gewerkt, en eindelijk kan ik het dan gaan doen! Ik heb er mega-veel zin in, en ik kan dan ook niet wachten om in september te mogen beginnen. Hoe veel ik mijn leven ook haatte de afgelopen jaren, ik ben blijven leven om mijn droom te gaan beleven. En echt, het voelt fijn om weer een keer gelukkig te zijn...

No matter how much life sucked for me, I always found a reason to stay alive...
Another exampleFreeWolves
You go girl!!
13-07-2017 15:43
13-07-2017 15:43 • Reageer
Ingrid Tips en meer
Succes met de opleiding!
04-07-2017 17:12
04-07-2017 17:12 • 1 reactie • Reageer
notso.typicalpersonx
Dankjewel!
04-07-2017 17:15
04-07-2017 17:15 • Reageer
Rudi Arends
Nou ik hoop dat het nu alleen nog maar bergopwaarts gaat voor je. Ik ben niet jaloers op je. Succes.
03-07-2017 13:37
03-07-2017 13:37 • Reageer