×

Yoors


Inloggen
×

Yoors


#

0 volgers
notifications_noneadd
De betovering.

De betovering.


Daar sta ik dan, in het bos met mijn hond tegenover een groep wezentjes die ik nog nooit gezien heb. Deels beertjes deels iets anders ik kan het niet thuisbrengen.

De dikste stap naar voren en zegt tegen Drex dat hij bij hen moet komen staan weg van Bas, dat doet Drex ook hij buigt zijn hoofd en slentert naar de anderen terwijl hij zegt: “Ze doen ons geen kwaad hoor!”

Bas komt netje naast me zitten alsof hij begrijpt dat hij zich nu goed moet gedragen. Dikkertje stelt zichzelf voor als Molou en het hoofd van zijn familie. “We houden er eigenlijk niet van gezien te worden en contact te maken met mensen maar dit is nu eenmaal gebeurd mens!” Ik neem het woord en zeg tegen hen dat ik Denise heet en dat mijn hond Bas heet dat hij geen kwaad doet en dat ik hen ook geen kwaad wil doen maar dat ik alleen heel verwonderd ben omdat ik wezentjes zoals hen nog nooit gezien heb of erover gehoord.

“Mooi” zegt Molou, dat is ook de bedoeling. Molou vraagt om een eindje mee te lopen en na ongeveer 5 minuten heb bos in gelopen te zijn (man wat bewegen ze snel en handig) komen we bij een dikke boomstam, Molou en Drex en de andere klimmen erop en ik wordt ook gevraagd om te gaan zitten.

Je hebt ons nu gezien en je weet dat we in dit bos wonen, we willen je vragen dit geheim te houden zodat we veilig in dit bos kunnen blijven wonen. Denise begrijp je hoe belangrijk dit is? Ja natuurlijk begrijp ik dat ben niet bang ik bewaard jullie geheim hoor antwoord ik, ik voel iets duwen tegen mij oksel en onder mijn arm door komt een klein wezentje tevoorschijn met een roze muts op en het liefste snuitje tot nu toe, dit is Bella zegt Molou de jongste van onze familie en mijn dochtertje.

Bella kruipt bij me op schoot en bekijkt me van onder tot boven draait naar Molou en zegt alleen maar “Het is goed papa, echt waar!” Molou begint te vertellen en ik kan alleen maar aandachtig luisteren terwijl ik Bella achter haar oor kriebel.

Molou vertelt heel lang geleden woonden onze verre voorouders in Scotland, het waren kleine Bosberen en Kabouters ze levenden samen met nog vele andere diertjes en creaturen in de schotse bossen daar leefden we al lang samen. Er waren wel eens wat onenigheden maar nooit grote ruzies.

Totdat een heel bazige kabouter hoofd van de kabouterfamilie werd, hij wou altijd gelijk hebben en zijn wil was wet. Zo ook naar zijn buren toe, hij had vaak ruzie met dieren en elven en geesten van het bos. Hij was een norse kabouter en trok zich van alle andere niets aan.

Op een dag kwam een berenfamilie het bos in die had moeten vluchten voor een bosbrand verderop in het land. Dan denk je toch je helpt elkaar en bied hulp, maar de kabouter accepteerde het niet dat de beertjes op hun land verbleven en er de winter zouden doorbrengen voordat ze verder zouden trekken.

Iedereen in het bos verwelkomde de beertjes hartelijk en bood hulp waar het kon, toch ontstond er onvrede en ruzie tussen de kabouters en de beertjes die nog eens aangewakkerd werd door de beide leiders van de familie want de berenleider bleek net zo koppig en lastig te doen als de kabouterleider.

Je kunt het wel al begrijpen er kwam ruzie en er waren soms dagen dat er zelfs gevochten werd, ze stolen spullen van elkaar en gunde elkaar op het laatst niets meer. Altijd was er ruzie of zaten ze elkaar na. De andere bewoners van het bos waren het zat en waren bij elkaar gekomen om te bespreken hoe ze de beide partijen tot rust konden brengen zodat ze beter konden samenleven.

Ik moet je vertellen Denise niets hielp, en op een dag dat het weer grote ruzie was en er beren en kabouters over de grond rolde en slaags waren geraakt met elkaar kwam de grote toveraar uit het bos, plande zijn staf diep in de aarde en sprak de woorden “Hieraan komt nu een einde!” Vanuit de toveraar verspreide zich een dichte mist tussen de beren en de kabouters en in de mist leek het te bliksemen en de bosbewoners hoorde kreten en de meest vreselijke geluiden!

De toveraar spraak nog een maal “Nu is het gedaan!” en terwijl de mist optrok stonden alle bosbewoners vol ongeloof en met groot ontzag te kijken, ze gelovende hun ogen niet. Er waren geen Kabouters meer en ook geen Beren, de tovenaar had hen betoverd en van ieder van hen een soort kruising van een beer en kabouter gemaakt. Geen twee families meer maar nog maar een, zie hier maar mee te leven sprak de tovenaar en verdween weer in het bos.

Dat was hun staf voor hun onvrede en ruzie, omdat ze elkaar niets gunde en niet konden delen en samenleven. De dagen daarna werden de betoverden inderdaad een kamp en een familie, ze moesten wel en dat is sindsdien nooit meer anders geweest.

Men noemde ons Sgaoileadh wat zoiets als betoverde betekend en over de jaren heeft men dat afgekort naar De Gao’s, dat zijn wij Denise de Gao’s. De familie splitste zich op en verspreidde zich over het land en over de wereld, we zijn er al heel lang en op vele plekken en tot nu toe heeft nog geen mens ons gezien Denise, jij bent de eerste!

Bella snurkte inmiddels zachtjes op mijn schoot en ik moest heel het verhaal even op me in laten werken. Nu zag ik het terug Beertjes en Kabouters samen gebracht in een wezen door magie, de Gao’s. Van hun haat en nijd is niets meer te merken ze hebben hun les geleerd en lijken nu zachtaardige en lieve en verlegen wezens te zijn, die wel bezorgd zijn om hun veiligheid.

De Goa’s komen na het verhaal van Molou allemaal van de boomstam of en komen rondom me staan, Denise Beloof je plechtig ons geheim te bewaren en je als een vriendin van de Gao’s te gedragen vraagt Molou en met Bella in mijn armen en Drex die weer met Bas knuffelt kan ik natuurlijk niets anders zeggen dan “Ja natuurlijk Molou dat beloof ik plechtig!”

De andere avonturen van de Gao’s op yoors zijn te vinden op:

Deel 1 Het geritsel in de struiken

Deel 2 De betovering 

Deel 3 De fluit en het afscheid 

Deel 4 De truitjes 

Deel 5 De roze taart

Deel 6 Blij dat ik klim

Veel leesplezier!


Hieronder kunnen je vrienden zich aanmelden. Jullie krijgen beiden gelijk een beloning van 125 Yp. Je kunt het helemaal bewerken en op maat maken.Weghalen is ook heel eenvoudig met het rode kruisje als je er met je muis op gaat staan.

Word lid en beloon de maker en jezelf!
johan_jongedijk
Mooi geschreven ook
12-01-2018 13:26
12-01-2018 13:26 • Reageer
Hans van Gemert
En wat een geluk dat je de Goa's mag leren kennen!
12-01-2018 11:13
12-01-2018 11:13 • Reageer
jolandemooij
Nu ben ik zo benieuwd hoe die Goa's er uit zien.
06-01-2018 22:19
06-01-2018 22:19 • Reageer