×

Yoors


exit_to_app Inloggen

camera_alt
Afbeelding toevoegen
Little white lies.

Little white lies.


Velen van ons doen het wel eens een leugentje voor bestwil of iets niet vertellen, vaak omdat je de andere wil beschermen of omdat je niet wil dat een situatie escaleert. Nu vind ik als je het me op de vrouw af vraagt liegen niet goed, ik wil niet dat er tegen me gelogen wordt en ik wil ook niet tegen anderen liegen.

Maar nu is er dit voorbeeld ik ben bezig met een uitgebreid hartonderzoek, op het moment ben ik bezig met een 7 daagse ECG en hoewel de Cardioloog een genetische afwijking die mijn vader ook had al heeft uitgesloten en hij geen verdere problemen verwacht zet hij toch nog dit onderzoek in vanwege een paar slagen die ik soms miste in de 24 uurs ECG.

Nu heb ik dit niet uitgebreid aan mijn moeder vertelt , het lieve mens is 81 jaar heeft 5 maanden geleden haar man verloren en zit in een verpleegtehuis. Ze weet dat ik een kastje om heb en dat het donderdag terug moet, verder heeft ze niets gevraagd en ik niets vertelt. Ik wil haar niet belasten en het pas vertellen als er echt iets uit het onderzoek komt waar medisch handelen op vereist is (al is het maar medicatie) waarom zou ik haar eerder die onrust geven.

Maar hierdoor startte hier bij ons thuis de vraagstelling en wat vertel je mij niet en wanneer is een leugentje om bestwil acceptabel en wanneer niet? Is iets niet vertellen ook liegen? Ik vind van niet als ik ervoor kies om om welke reden dan ook iets voor mezelf te houden dan heb ik dat recht dat heet privacy, vind ik!

Moet ik mijn kinderen alles vertellen, nee ik vind van niet! Ik heb het recht om een keuze te maken wat ik vertel en wat niet maar ik ervaar dat niet als liegen. Liegen is iets vertellen dat niet waar is!

Maar was de volgende vraag wat dan als je iets zegt dat je eigenlijk niet meent en eigenlijk een andere mening over hebt alleen om de andere niet te kwetsen. Je zegt bijvoorbeeld ja is goed terwijl je eigenlijk denkt bah daar heb ik eigenlijk geen zin in, maar je doet het puur om de andere door een moeilijke periode heen te helpen bijvoorbeeld! 

Dan komt de discussie op gang leugen of geen leugen, en wat heeft een mens eraan als tegen hem gelogen wordt. Er werd beweerd het belemmert mijn leerproces als je niet eerlijk bent, en daar kon ik me wel in vinden maar er zijn ook situaties waarin ik het wel acceptabel vind en zo zag zij het niet totdat ik haar het volgende voorbeeld gaf:

In het verpleegtehuis bij mijn moeder woont ook een dame van ongeveer 85 jaar oud ze is zwaar dementerend en vraagt elke dag een paar keer voor haar moeder, het lieve mens realiseert zich niet dat haar moeder niet meer op deze aarde is. Ze klampt bezoekers en verplegers aan om haar naar Mam te brengen en mij ook soms, het kan niet dat is de realiteit maar als men dat haar probeert uit te leggen is het vrouwtje zo enorm overstuur en dat dan een paar keer per dag dat het zo belastend is dat zowel verpleging en ook ik een beetje met haar mee gaan om haar niet keer op keer zo van streek te maken.

Ik heb een keer gezegd dat ik met de fiets was en haar niet weg kon brengen want achterop dat ging echt niet lukken, daar moest ze wel heel hard om lachen. En een keer heb ik samen met de verpleegster gezegd dat ik het super druk had en meteen door moest naar een afspraak en geen tijd had en de verpleegster haakte daarop in door te beloven om even naar huis te bellen en te kijken wat ze kon doen, vervolgens pakte ze de krant en ging mevrouw de krant voorlezen en mevrouw kalmeerde en de verpleegster gebaarde mij ga maar gauw. De waarheid had verdriet en stress en misschien een ingreep van een arts veroorzaakt om mevrouw weer rustig te krijgen, ik kies er dan voor om in dit geval te liegen, al vind ik het vreselijk voor mevrouw. Ik bid voor haar dat als haar dag komt om dit leven te verlaten het haar moeder zal zijn die haar ontvangt als ze weer thuis komt.

Dus ik vind het allemaal niet zo zwart/wit en maak daarin mijn keuzes, de andere kwamen ook al snel met situaties waarin ze toch dingen hadden verzwegen en kleine leugentjes hadden vertelt voor hun eigen rust of het welzijn van anderen en inderdaad, privacy .... ja dat vertel ik toch niemand dus heb ik iets anders vertelt!

Dan zie je toch dat zelfs de definitie van een leugen bijgesteld wordt en er begrip is voor je keuzes en mooi dat er eens over gepraat kon worden wat het voor mijn gezinsgenoten betekende waar voor hun de grenzen lagen en de gevaren van leugens, want daar ben ik ook van overtuigd echte leugens, zwaar wegende leugens blijven je achtervolgen en halen je in!

Leugentje om bestwil ja maar denk wel goed na wat je doet en zegt en wat daar eventueel de gevolgen van kunnen zijn!

help

Hieronder kunnen je vrienden zich aanmelden. Jullie krijgen beiden gelijk een beloning van 125 Yp. Je kunt het helemaal bewerken en op maat maken.Weghalen is ook heel eenvoudig met het rode kruisje als je er met je muis op gaat staan.

signup

Word lid en beloon de maker en jezelf!
Karin van der Straaten
Je kiest ter plekke zelf wat voor jou wijsheid is ja, liegen is totaal iets anders, dna verdraai je de waarheid
27-03-2018 11:24
27-03-2018 11:24 • Reageer
Rudi Arends
nou je moet doen waar je het beste bij voelt, jij wilt duidelijk van je hart geen moordkuil maken. Dus doe waar jij je het beste bij voelt.Succes.
26-03-2018 13:46
26-03-2018 13:46 • Reageer
Hans van Gemert
Ik denk dat je inderdaad niet altijd alles tegen iedereen hoeft te vertellen, dat je soms dingen doet of zegt 'voor de lieve vrede'. Daar lijkt me dan ook niks mis mee. Of het voorbeeld van de dementerende, die verdwaald is in zijn/haar eigen verleden en alleen maar zwaar overstuur raakt van 'de waarheid'. Allemaal heel andere dingen dan 'liegen'...
26-03-2018 10:05
26-03-2018 10:05 • Reageer
DiaantjesLife
Dat heb je heel mooi verwoord zo en ik ben het ook met je eens! Soms is een leugentje om bestwil niet erg en inderdaad, soms is het geen leugen, maar kies je ervoor om iets niet te vertellen. Ik denk dat iedereen dit wel herkent. Met eerlijkheid bereik je wel het meest, maar kan je ook "vriendschappen" kosten. Waren het dan wel echte vrienden kun je je dan afvragen............... Het hoort bij het leven denk ik, maar als je echt dingen gaat verzinnen die er niet zijn en grote leugens gebruiken, nee dat is echt not done!
26-03-2018 08:17
26-03-2018 08:17 • Reageer