×

Yoors


exit_to_app Inloggen

camera_alt
Afbeelding toevoegen
De speech die vele levens veranderd heeft

De speech die vele levens veranderd heeft


Op maandagavond 19 februari 2018 was ik bij het concert van Imagine Dragons, in de Ziggo Dome in Amsterdam. Een moment waar ik al een paar jaar naar uitkeek, sinds dat Imagine Dragons al langere tijd een van mijn favoriete bands is. Eindelijk was het dan zo ver: ik ging een van m'n favoriete bands live zien! Het concert was geweldig, een paar van mijn favoriete nummers zijn gespeeld en het was zo bijzonder om erbij aanwezig te zijn. Zeker omdat het concert al heel snel uitverkocht was. We hadden hoogtevreesplaatsen helemaal achterin de tweede ring, maar het allerbelangrijkste was dat we erbij konden zijn. Wat me het meest bijgebleven is van deze avond, is de speech van de leadzanger van de band, Dan Reynolds, vlak voor het nummer Demons. Ik luister de speech voor het slapengaan, ik sta ermee op. Het zijn woorden die me voor altijd bij zullen blijven. Woorden die me motiveren om iets aan de situatie te veranderen. Ik kon de tekst van de speech niet op internet vinden, dus ik heb de tekst hieronder uitgetypt in het Engels en redelijk vrij vertaald naar het Nederlands. Het is zo'n mooie speech die met zoveel mogelijk mensen gedeeld moet worden. Je bent namelijk niet alleen, je leven is het leven waard. Hulp zoeken is niet laf, maar juist heel dapper.

"I share this with you for a really specific reason. It is not to seek attention. [...] it is something that is happening in the us today and all across the globe. we have youth that are struggeling with mental illness. i was diagnosed with depression many years ago. i remember the day sitting down with a therapist when they told me: 'You have a severe depression disorder.' my heart broke. I felt like my life was over. [...] I was young at that time and i felt like i was broken and i was ashamed of it. i didn't tell a single soul. Now i stand on this stage and tell thousands of people and the reason is this:

there is nothing broken about you. there is nothing wrong about you. And there is nothing to be ashamed of if you have depression or anxiety. many people across the globe feel exactly what you feel when you are numb, when you are grey, when you don't want to interact with people and you just wanna hide in a hole. It is not being sad. It is a permanent - not permanent but a long state of greyness. It can be hard, it can be lonely, I am here with you. I feel you, I promise you there is light at the tunnel. continue on, seek help, speak with a therapist. do not be ashamed to talk to your friends and to help. help eachother. we need eachother. We don't know what the hell we're doing here. why the hell are we standing Away from eachother? We need eachother! We need eachother! So, My only thing I wanted to share tonight is this. You can go on and do all the things you want. i travel the world, I've done everything i could possibly wanna do and it is still part of my life. I still wake up and make choices every day. I still have thoughts of depression, they last sometimes quite of a while but i have a therapist. I'm not ashamed of that. For you, your life is always worth living. please, never ever ever take your life away from us. we need you."

Dan reynolds, leadzanger Imagine dragons, ziggo dome, Amsterdam on february 19th, 2018

"ik deel dit met jullie met een heel specifieke reden. ik zeg dit niet om aandacht te zoeken. [...] het is iets dat vandaag de dag in amerika en overal ter wereld gebeurt. er zijn jongeren die vechten met een geestesziekte. ik ben een aantal jaar geleden met depressie gediagnosticeerd. ik HERINNER me de dag dat ik bij een psycholoog zat toen ze me vertelde: "je hebt een depressie." mijn hart brak en het voelde alsof mijn leven over was. [...] ik was toen jong en ik voelde me gebroken, ik schaamde me ervoor. Ik vertelde het aan niemand. nu sta ik ik op het podium en vertel ik het aan duizenden mensen en de reden is dit: Jij bent niet gebroken, er is niks mis met jou en er is niets om je voor te schamen als je depressief bent of angstig bent. veel mensen over de hele wereld voelen precies hetzelfde wat jij voelt als je je leeg voelt, als je je grijs voelt, als je met niemand wilt praten en je jezelf gewoon wilt verbergen. Het is niet gewoon verdrietig zijn, het is een permanente, nou ja, niet permanent maar wel een lange tijd vol grijs. het kan moeilijk zijn, het kan alleen voelen. ik ben hier voor je. ik weet hoe je je voelt. ik beloof je dat er licht aan het eind van de tunnel is. Ga door, zoek help, praat met een psycholoog. Voel je niet beschaamd om met je vrienden hierover te praten en ze te helpen. help elkaar. we hebben elkaar nodig. we weten niet wat we hier aan het doen zijn. waarom staan we zo ver van elkaar? we hebben elkaar nodig! we hebben elkaar nodig! dus, het enige dat ik vanavond met jullie wilde delen is dit. Je kunt doorgaan en alle dingen doen die je wilt doen. Ik reis de wereld rond, ik heb alles gedaan wat ik ooit zou willen doen en het is nog steeds Een deel van mijn leven. ik word nog steeds elke ochtend wakker en moet elke dag keuzes maken. ik heb nog steeds depressieve gedachten die soms lang kunnen duren, maar ik loop bij een psycholoog. ik schaam me er niet voor. Voor jou, je bent altijd het leven waard. Alsjeblieft, neem het nooit maar dan ook nooit van ons weg. we hebben je nodig."

DAN REYNOLDS, LEADZANGER IMAGINE DRAGONS, ZIGGO DOME, AMSTERDAM OP 19 FEBRUARI 2018

Nu is mijn Engels verre van perfect en kon ik sommige dingen in de speech niet heel goed verstaan, die heb ik dan ook weggelaten met [...]. Mocht je nu wel weten wat daar zou moeten komen te staan, laat het me dan even weten, dan zet ik het er bij! Mocht je ook van een vertaling denken: "Dit is wel heel vrij, dit zou beter dit of dat kunnen zijn," laat het me dan ook even weten, dan pas ik het aan. Zodat de speech zo compleet en zo duidelijk mogelijk wordt, dat Dan's woorden niemand zullen ontgaan en dat zijn speech misschien zelfs wel levens kan redden.

Onderstaand filmpje is de desbetreffende speech, gevolgd door het prachtige nummer Demons. Toen kwamen de tranen wel echt even. Onderstaande video is niet van mij. De headerfoto van deze blog is wel van mij dus gelieve die niet te kopiëren of te verspreiden zonder toestemming te vragen, want ik ben trots op hoe goed mijn foto gelukt is en ik wil daar graag de credits voor krijgen. De sfeer in de Ziggo Dome was geweldig, Dan Reynolds is zo'n inspirerende man. Ik ben dankbaar dat ik bij het concert mocht zijn. De speech heeft mijn leven in ieder geval veranderd en met mij nog veel anderen.

Mocht je last hebben van depressieve of suïcidale gedachtes, praat erover. Met je vrienden, met iemand op het internet, maakt niet uit. Maar praat erover. Er is altijd wel iemand die naar je wilt luisteren. Je kunt op verschillende websites terecht, zoals Korrelatie, om te chatten, bellen, appen of mailen en als je het leven echt niet ziet zitten en direct hulp nodig heeft, kun je altijd direct terecht bij 113. Blijf er niet mee rondlopen, maar deel je gedachten met iemand die je vertrouwt en zoek hulp. Je bent het waard.

Hebben jullie laatst nog wat gehoord waarvan jullie dachten: "Wow, dit moet gedeeld worden!" ?
HippieFox
Dat is heel krachtig inderdaad, ik bekijk of beluister elke ochtend zo'n krachtige speech om m'n dag te starten :-)
23-02-2018 08:27
23-02-2018 08:27 • Reageer
wakeupkitty
Mooie blog het trieste is en blijft (en ook de vraag) dat zovelen wereldwijd hier aan/onder lijden.
22-02-2018 22:17
22-02-2018 22:17 • 1 reactie • Reageer
Vinception
En dat het zo onerkend is. Breek je een been, dan is het zielig. Maar ben je depressief, dan ben je eng en moet je maar normaal doen en je niet aanstellen.
22-02-2018 22:53
22-02-2018 22:53 • 1 reactie • Reageer
Schorelaar
Indrukwekkend, zeker als je er Life bij bent
22-02-2018 19:45
22-02-2018 19:45 • 1 reactie • Reageer
Vinception
Zeker heel indrukwekkend. Maar ook de opname is indrukwekkend als ik het terug luister.
22-02-2018 20:32
22-02-2018 20:32 • 1 reactie • Reageer
Gwennerd
Ik las de titel en ik wist al waar het over ging. Ik zat erbij maandag en heb gejankt joh, heel fijn om nu nog eens terug te kunnen lezen!
22-02-2018 19:36
22-02-2018 19:36 • 1 reactie • Reageer
Vinception
Denk dat de headerfoto ook geholpen heeft met een zetje in de richting geven ;) Ik heb het maandag ook niet droog kunnen houden. Het was zo mooi. Ik luister de speech oneindig terug, maar ik wilde ook kunnen lezen wat hij zei op momenten dat ik niet kan luisteren. Ik kon alleen de tekst nergens vinden, dus ik dacht: Ik help de wereld een handje en ik steek er eventjes een uurtje in om het uit te typen en te vertalen. Vind het wel jammer dat ik sommige delen niet helemaal verstaan heb :/
22-02-2018 20:47
22-02-2018 20:47 • Reageer
Isa
Wat een geweldige speech. Delen maar dit kan misschien wel,mensen helpen
22-02-2018 12:27
22-02-2018 12:27 • 1 reactie • Reageer
Vinception
Dat denk ik ook, ja.
22-02-2018 20:43
22-02-2018 20:43 • Reageer
DeWildPlukkersInfoGroep
inderdaad erg mooi
22-02-2018 11:37
22-02-2018 11:37 • Reageer
Eilish
Goede band en inderdaad een super mooie en inspirerende speech!
22-02-2018 10:19
22-02-2018 10:19 • 1 reactie • Reageer
Vinception
Zeker inspirerend
22-02-2018 20:42
22-02-2018 20:42 • Reageer
DiaantjesLife
Dit is echt ontzettend prachtig en geweldig wat hij doet. Respect voor deze man en het nummer en al zijn muziek is inderdaad ontzettend goed. I love it to!!!
22-02-2018 10:08
22-02-2018 10:08 • 1 reactie • Reageer
Vinception
Ik heb ook heel veel respect voor Dan en Imagine Dragons is gewoon een geweldige band. Samen met Coldplay zijn 't m'n favoriete bands, ik luister ook bijna alleen maar naar hun muziek.
22-02-2018 20:39
22-02-2018 20:39 • Reageer
Marjolein
wow, daar hebben veel mensen wat aan!
22-02-2018 09:30
22-02-2018 09:30 • 1 reactie • Reageer
Vinception
Dat dacht ik ook, ja.
22-02-2018 20:38
22-02-2018 20:38 • Reageer
caro.sael Davinchy
Mooie speech, goed dat je het deelt
22-02-2018 06:18
22-02-2018 06:18 • 1 reactie • Reageer
Vinception
Graag gedaan!
22-02-2018 20:38
22-02-2018 20:38 • Reageer