Hoe deze trotse idioot haar olifant heeft gemaakt

Hoe deze trotse idioot haar olifant heeft gemaakt


settings
  • Instellingen
  • Positie

    Automatische scrolling

Een paar weken geleden postte ik een foto van mezelf bij mijn eindexamenkunstwerk. Wat werd die goed ontvangen zeg! Alle superlieve reacties maakten mij zo blij! Dank jullie wel allemaal :) Zoals beloofd komt hier nu de uitlegblog met procesfoto's, precies zoals dat ik het gemaakt heb! Het zijn zoveel foto's, dat ze niet helemaal synchroon met de tekst lopen, maar ik gok dat het wel duidelijk is.

Het begon met een idee van de docente. "Kun je deze schets niet uitvergroten als één van je twee eindkunstwerken?" zei ze. Oké, lijkt me leuk... en het lijkt me niet heel lang duren en best wel haalbaar. Laat ik daar maar aan beginnen dan! Nou, dat heb ik geweten ook!

Ik ben begonnen met een paar vellen karton te pakken. Het waren kartonnen vellen op A1 formaat, ongeveer 60 bij 84 centimeter. Ik heb daar vakjes op afgemeten met pen en liniaal, van 10 bij 10 centimeter. Ja, uit zo'n kartonnen vel kon ik dan 48 vierkantjes halen. Ik dacht dat ik aan zes vellen karton wel genoeg zou hebben. Mooi niet dus! Het werden veertien vellen karton... iets meer dan dat ik ooit verwacht had. Maar goed, dan heb je ook wel 672 vierkantjes, 652 die nodig waren voor het kunstwerk en 20 reservevakjes. Die reservevakjes waren overigens niet heel verkeerd, moet ik bekennen.

Op een paar foto's heb ik mijn Dopper drinkfles als schaal gebruikt. Ter vergelijking: een Dopper is 24 centimeter hoog. Op foto's lijkt mijn olifant heel klein, maar in het echt is hij 2,90 bij 3,80 meter. Ik dacht een hele lange tijd dat hij 2,50 meter breed was, later 2,80 meter, maar ik heb al die tijd verkeerd geteld en het bleek dus gewoon 2,90 breed te zijn. Zou je niet zeggen, als je de olifant zo ziet liggen! De kleuren heb ik met de hand gemengd, op het zwart na dan, want dat is gewoon kleur 735 Oxide Black van Amsterdam Acrylic. De lichtgrijs, grijs, donkergrijs én roze heb ik wel zelf gemengd. Voor het grijs en het donkergrijs had ik hier zelfs hele schema's voor want ik moest hèèl veel vlakken in deze kleuren verven. Die kleur moet dan natuurlijk wel precies hetzelfde zijn.

Het in elkaar zetten was zelfs nog meer werk dan het verven van alle 652 vakjes! Ik ben begonnen op een tafel, al snel werden dat twee tafels en toen was het te groot voor de ruimte waarin ik de olifant maakte. Het hele zooitje verplaatst naar een lokaal en daar op de grond verder gegaan en uiteindelijk ben ik maar in de hal gaan zitten omdat het nergens meer paste. Oeps. Ik had zelf de grootte ook een klein beetje onderschat. Ik was me bewust van de afmetingen, want ik had het op papier staan, maar van de werkelijke afmetingen... Nee, die kan ik nog steeds niet beseffen. Ik ben begonnen met het maken van ringetjes en het perforeren van de vakjes, maar na negen vakjes, waar ik toen twee uur mee bezig ben geweest, hield ik het voor gezien. De docente kwam toen met het briljante idee om een nietmachine te gebruiken en simpelweg gewoon de vlakken in stroken aan elkaar te nieten! Daar had ik zelf niet op gekomen. Het ging een stuk sneller, maar het was nog steeds ontzettend veel werk. Van de foto dat de olifant op de grond in het lokaal ligt tot de foto dat de hele achterkant aan elkaar geducttaped is ben ik alleen al 10,5 uur bezig geweest! Voor de rest heb ik de tijd eigenlijk niet zo goed bijgehouden, maar ik gok dat ik er minstens dertig uur mee bezig ben geweest.

Op het einde, toen alle vakjes verticaal aan elkaar bevestigd waren, moest het ook horizontaal nog bevestigd worden. Dit heb ik dus met duct tape gedaan. Elk stukje zorgvuldig vastgeplakt zodat er geen witruimte meer over was. Ik moest negen vakjes opnieuw verven doordat ik die in eerste instantie met ringen had geprobeerd te maken maar dat werkte niet zo goed en doordat de vakjes geperforeerd waren zag dat er heel lelijk uit. Gelukkig had ik twintig reservevakjes want ik had van te voren al rekening gehouden met vakjes die kwijt zouden raken, zouden scheuren of op magische wijze te weinig zouden zijn. Maar het is me gelukt! De olifant zit helemaal in elkaar! Op de eindexamenexpositie hing hij in de hal en ik heb er best veel mensen over gehoord. Dat vond ik echt supertof, alle complimenten die mensen gaven deden me goed. Vond ik leuk om te horen, ik was echt heel trots op mezelf.

Maar nu rest de vraag: hoe berg je zo'n reusachtig kunstwerk op? Het magische toverwoord: oprollen. Ik had geen zin om het ding de dag voor de expositie in te vouwen omdat ik bang was dat er iets kapot zou gaan, dus toen heb ik het wel helemaal opgerold. Ik hield een rol van 2,90 meter breed over. Dat is niet zo handig. Na de expositie heb ik alle uitstekende stukken - dus de oren, poten et cetera - naar binnen gevouwen en toen opgerold. Ik hield een koker over die een hoogte van 1 meter 60 had en een diameter van ongeveer 50 centimeter (maar dat is een schatting). Zelf ben ik 1 meter 71 lang, dus ik was zowaar in staat om het gevaarte in mijn eentje te tillen!

Ik ben onwijs lang bezig geweest met dit 'kunstwerk', maar het is definitief het mooiste kunstwerk wat ik ooit gemaakt heb. Een waardige afsluiting van het vak kunst beeldende vorming! Op het moment van schrijven weet ik het cijfer nog niet, maar zodra ik het weet zal ik het ook hier vermelden. Ik ben in ieder geval heel trots op mezelf en het maakt me niet uit of ik een vier krijg of een zeven, ik zal trots op mezelf blijven, want zo'n kunstwerk maken, ik heb het toch maar even geflikt! Zeker omdat iedereen van te voren dingen zei als: "Dat gaat je nooit lukken." "Houd er mee op en maak iets anders." "Je bent echt een idioot."

Prima. Ik ben een idioot. Maar wel een hele trotse!

Update: inmiddels heb ik het cijfer voor dit kunstwerk binnen, en ik heb een 7,8! Ik ga met een 7,0 voor kunst mijn eindexamen in, altijd lekker :)

Wanneer was jij voor het laatste trots op iets wat je zelf (mee)gemaakt hebt?

Op zoek naar een community waar je jouw creativiteit kunt uiten en waar je inspiratie kunt opdoen voor nieuwe creaties? Word lid van Yoors!Beoordeel

Reviews en Reacties:

5.0 / 5 (10 reviews)
expand_more
Verberg reacties
Wat mooi gedaan
| 15:29 |
Het is ook wel een heel tof werk geworden!
| 23:45 |
Dankjewel :)
| 11:07 |
Wat mooi gedaa
| 21:29 |
Dank :)
| 22:39 |
Prachtig gedaan en mooi uitgelegd. terecht dat je trots bent.
| 11:00 |
Dankjewel!
| 13:26 |
Geweldig, jij bent een doorzetter en daar kom je ver mee
| 08:24 |
Dankjewel voor het compliment, meerdere mensen zeggen dat haha. Ik ben benieuwd
| 13:26 |
Daar mag je terecht trots op zijn. Wat een werk!
| 00:35 |
Haha, dankjewel! Het was inderdaad een hoop werk...
| 13:26 |
supergave beschrijving , ik denk zomaar dat het geen vier gaat worden :))
| 23:46 |
haha, ik ben benieuwd. ik zal het zien
| 23:54 |
Het is echt heel leuk geworden.
| 23:42 |
dankjewel :)
| 23:54 |
Ziet er heel gaaf uit!
| 23:34 |
dankjewel!!!
| 23:54 |
Haha leuk deze beschrijving erbij.. echt gaaf gemaakt.. trots mag je zeker zijn!
| 23:24 |
Dankjewel! :)
| 23:34 |

Persoonlijk kanaal
Arbowetten bestonden toen nog niet
Gezondheid & Geest
mentale fysiotherapie
mentale fysiotherapie
Muziek, Kunst & Cultuur
Portret tekenen
 
×

Yoors


exit_to_app Inloggen