×

Yoors


exit_to_app Inloggen

camera_alt
Afbeelding toevoegen
Mijn ervaring met CZ Direct

Mijn ervaring met CZ Direct


Halverwege dit jaar stond ik voor een groot dilemma: 'Welke zorgverzekering moet ik kiezen?' In juni werd ik immers 18 jaar en dat betekende dat ik vanaf 1 juli 2017 premieplicht had. Mijn ouders vonden dat ik bij dezelfde zorgverzekering als hen moest blijven, maar dat was een zorgverzekering met een basispremie van €119,- en dan was ik nog niet eens aanvullend verzekerd. Ik was dus op zoek naar een andere zorgverzekering.

Na een tijdje zoeken en vergelijken, ik wist immers niet zo goed waar ik op moest letten en m'n ouders hadden gezegd dat ik niet bij Zilveren Kruis mocht verzekeren. Ook de 'goedkope' zorgverzekeringen als Bewuzt en Zekur vertrouwden ze niet, dus daar mocht ik niet bij verzekeren. Toen kwam ik uiteindelijk uit bij CZ Direct, de recensies zagen er prima uit en het was goedkoper dan de verzekering die mijn ouders hadden. Aanvullende verzekering zodat fysiotherapie vergoed zou worden, want dat leek mijn ouders wel handig aangezien ik niet zo voorzichtig ben tijdens het sporten. Maar wat zijn nu mijn ervaringen met CZ Direct?

Een dure 'jongerenverzekering'

Dat is de conclusie die ik getrokken heb uit het half jaar dat ik verzekerd ben bij CZ Direct. Kijk, dat je een verplicht eigen risico hebt wat je moet betalen, dat snap ik, en dat is bij elke zorgverzekering gelijk (tenzij je voor een vrijwillig hoger eigen risico kiest). Maar de vergoedingen die CZ Direct daarnaast hanteert, zijn eigenlijk belachelijk laag tegenover de premie die je ervoor betaald. Ik heb even in de polisvoorwaarden gekeken en daar staan alle maximale vergoedingen in, maar die polisvoorwaarden kun je natuurlijk niet online vinden als je niet verzekerd bent bij CZ Direct. Als je bijvoorbeeld psychologische zorg nodig hebt, raad ik CZ Direct zeker af. Per jaar krijg je maximaal 200 euro voor GGZ-gerelateerde hulp vergoed. "Best prima?" zul je denken, dat is ook wat ik dacht. Totdat ik erbij zag staan dat je maar maximaal €25,- per behandeldag vergoed kunt krijgen. Volgens mij zijn consulten veel duurder dan dat, dus dan betaal je alsnog het grootste gedeelte van de kosten zelf. Gelukkig heb ik geen GGZ-gerelateerde hulp nodig, bij het zien van de polisvoorwaarden ben ik daar ook maar al te blij mee. Ook als je een bril- en/of lenzen hebt, ben je inclusief aanvullende verzekering alsnog duur uit. Je krijgt namelijk maar €100 vergoed per 2 kalenderjaren, terwijl de premie die je daarvoor betaald bijna gelijk is aan dat bedrag. Ook dat heb ik gelukkig niet nodig, maar als je er wel van afhankelijk bent dan raad ik deze zorgverzekering heel erg af.

Ook vind ik het vaag hoe het eigen risico betaald moet worden. Je kunt via mijn.cz.nl namelijk wel alle nota's inzien, maar hoe je het eigen risico moet betalen, staat nergens aangegeven. De huisarts had mij antibiotica voorgeschreven, wat me ongeveer de helft van mijn eigen risico gekost heeft (sinds wanneer is antibiotica zo duur?), maar ik kan nergens vinden hoe ik dat moet betalen... Nou ja, ik zie het vanzelf wel.

Niet alleen maar negatief

Natuurlijk zitten er ook wel positieve kanten aan deze zorgverzekering. Zo is het heel fijn dat je alles digitaal kunt inzien en dat je 7 dagen per week een dokter kunt appen met al je medische vragen. Die service is wel fijn. Daarnaast is het ook erg fijn dat er een soort grafiekje is waarin je je verbruik kunt inzien. Zo zie je onmiddellijk hoeveel eigen risico er nog resterend is.

Toch zou ik deze zorgverzekering niet aanraden. Je betaalt in veel gevallen meer dan dat je vergoed krijgt, er zijn zorgverzekeringen die tegen een lagere premie meer vergoeden. Vergelijken loont echt!
Ratelaar
zo heeft elke zorg verzekeraar zijn voor en nadelen
14-12-2017 16:20
14-12-2017 16:20 • Reageer