×

Yoors


exit_to_app Inloggen

camera_alt
Afbeelding toevoegen
BRCA2 gen. Oh nee toch?

BRCA2 gen. Oh nee toch?


BRCA2 gen.

Als je dit gen hebt dan heb je een verhoogde kans op eierstokkanker en 60 tot 80% meer kans  op borstkanker dan iemand zonder dit gen. BRCA2 is een erfelijke gen. Dit gen zit helaas in mijn familie, aan mijn moeders kant. Een paar maanden geleden ontving ik van een familielid een familiebrief met informatie over dit gen. Ik schrok er nogal van, want diegene is wel familie van mij, dus gaat het ons ook aan. Zij had dit gen ook. Dus moest ik mijn naaste familie op de hoogte brengen. Zo gezegd, zo gedaan. Te beginnen met mijn moeder natuurlijk. Na bloedonderzoek te hebben gedaan blijkt óók zij dit gen te bezitten. Nu ben ik dus aan de beurt. 50% kans om het BRCA2 gen te hebben of niet.

Een maand geleden heb ik ook een bloedonderzoek laten doen, en hier blijkt dat óók ik dit gen heb. Nu ben ik in afwachting van een gesprek met een gynaecoloog en een chirurg. 

Eierstokken.

Dit gesprek gaat over wat wijsheid is. Ze raden in ieder geval aan om je eierstokken preventief te verwijderen, omdat als je daar kanker krijgt je dat niet merkt. En als je het merkt ben je te laat. Daar is nog niets aan te doen. Dus zoals ik het dan maar noem, gaan bij mij de stokken met de takken er uit. Net als bij mijn moeder.

Die stokken en takken zijn er inmiddels uit en je belandt dan gelijk in de overgang. Wat ook geen pretje is kan ik je vertellen…

Borsten.

Sommige mensen met dit gen, laten preventief hun borsten verwijderen. Persoonlijk vind ik dat nogal rigoureus.  Ik geloof dat ik voor de twee jaarlijkse controles ga. Eén keer een MRI scan en het andere jaar een foto van mijn borsten.

BRCA2 gen. Mijn eerste mammografie laten maken.


Tekst van 2014. Mijn eerste mammografie:

 

Vorige week een brief ontvangen van het ziekenhuis dat er vandaag 4 maart een mammografie zal plaatsvinden. Ik noem dat voor het voor mezelf een erwten pletter, dit vanwege het kleine handje vol wat ik heb aan borsten. Voor algemeen gebruik maak ik er een tieten pletter van. Toch wel een beetje zenuwachtig ga ik erheen en ben ik ruim op tijd voor mijn afspraak. Al gauw ben ik aan de beurt en word me netjes en vriendelijk uitgelegd hoe of zo’n mammografie in zijn werk gaat.  Na de eerste, zeg  maar foto’s gaan de foto’s naar de radioloog die er naar kijkt en als er onduidelijkheden zijn dan moet je nog een keer. Als de radioloog op de foto’s oneffenheden ziet gaan ze een stap verder en gaan ze een echo maken. Soms is het zelfs zo dat ze op de dag zelf ook nog een punctie gaan nemen. Zo werd mij verteld…

 

Maar goed we waren nog bij de mammografie, de tieten pletter en ik kan je wel vertellen dat het apparaat echt plet. Eerst moeten je borsten er van voren op en met een soort plastic plaat worden ze plat gedrukt. Daarna moeten ze van opzij. Nou dat is een heel raar gevoel hoor, net of de assistente ze als een soort wokkel op de foto wilde hebben. Om dat woord moest ze wel even lachen… Dit voelde dus ook absoluut niet fijn. Echt pijn was het ook niet, gelukkig niet. Mijn vriendin had me gister nog verteld dat het behoorlijk pijn zou kunnen doen. Dit viel dus aardig mee, gewoon heel vervelend trekkend gevoel. Na de 4 benodigde foto’s mocht ik weer in de wachtkamer plaats gaan nemen om te wachten op de uitslag of voor nog verdere nodige onderzoeken.

 

Nou daar zit je dan in de wachtkamer, te wachten. Wachten en nog eens wachten. Wat gaat dan de tijd toch langzaam, niet te geloven. Wat maar tien minuten duurde, voelde voor mij wel een uur. Je weet tenslotte maar nooit wat je te wachten staat met zo’n BRCA2 gen. De assistente riep opnieuw mijn naam en ik moest, jawel hoor, weer met haar mee. Op zo’n moment schrik je wel even en zo liep ik met knikkende knieën met haar mee opnieuw naar de onderzoekskamer. Daar vertelde ze mij dat er een stukje van mijn schouder op de foto te zien was en ze dus een stukje borst mistten. Tjonge, wat een opluchting zeg! Verder waren er ook geen oneffenheden te zien. Pfff, dat hebben we dan weer gehad. Over een half jaar ga ik dan door een MRI scan en zo gaat dat dan in het vervolg elk half jaar. De ene keer een mammografie en de andere keer een MRI scan.

Ook geef ik elk half jaar bloed af, wat wordt opgestuurd naar Leiden voor een speciaal onderzoek voor dit BRCA2gen.  

2016©Vlindertje73

 

Als je hier op YOORS ook wilt bloggen of alleen blogs wilt lezen, dan ben je hartelijk welkom in onze gezellige club.                                                                                                       The site to be!

Blogs, foto's, quotes, recepten en nog veel meer.... elke dag weer nieuw, keer op keer.  ;)

 

Voel je welkom!

Je kunt je rechtsboven aanmelden en je start gelijk met 100 Yp. (Elke 1000 YP zijn 1,- euro) 

Marjolein Mc
heftig hoopt dat het je altijd bespaart blijft die sluipmoordenaar
19-10-2017 19:05
19-10-2017 19:05 • Reageer
CurvyinShape.nl
Goed dat je dit soort dingen van je afschrijft! Kan me voorstellen dat je er erg van schrikt!
07-11-2016 13:27
07-11-2016 13:27 • 1 reactie • Reageer
vlindertje73
Ja, idd. Volgende week uitslag.
07-11-2016 14:19
07-11-2016 14:19 • Reageer
Ingrid Tips en meer
Goed dat je hier over schrijft!
04-11-2016 19:10
04-11-2016 19:10 • Reageer
lekkerereceptenvoor2
Niet bepaald het gen wat je wilt erven. Sterkte ermee.
04-11-2016 08:06
04-11-2016 08:06 • 1 reactie • Reageer
vlindertje73
Echt niet nee. Dank je.
04-11-2016 10:48
04-11-2016 10:48 • Reageer
Veronique
Mijn schoonzusje is er ook door getroffen en zal die moeilijke beslissing moeten nemen.
03-11-2016 23:30
03-11-2016 23:30 • 1 reactie • Reageer
vlindertje73
Ik wens haar veel sterkte en wijsheid.
04-11-2016 00:12
04-11-2016 00:12 • Reageer