×

Yoors


exit_to_app Inloggen

camera_alt
Afbeelding toevoegen
Adopteer een kip!

Adopteer een kip!


Ik wil al jarenlang kippies... En dan het liefst van die inktzwarte zijdehoenders. Mijn cliënt heeft er 1: Beyoncé genoemd. Ge-wel-dig!!!

Een zwarte zijdehoender van internet. Het is me nog niet gelukt een goeie foto van Beyoncé te maken, maar die ziet er dus precies zo uit.

Maar ja: we wonen in een woonwijk en hoewel kippen in principe niet veel ruimte nodig hebben, wil ik ze toch echt niet in een klein rothokje opsluiten. Bovendien worden zijdehoenders best groot.  Hoe dan ook zal het wel weer een tien jaren plan gaan worden maar sinds een paar dagen hebben mijn buren ook ineens kippen, net als meerderen in de buurt, want ineens hoor ik overal gekakel. Het is niet mijn idee zoals ik het in mijn hoofd heb om kippen te houden, die kleine hokjes die ik voorbij zie komen als er eens een poortdeur open staat. Ik wil dan echt een mooie ruime ren voor ze en 'slechts' 3 kippen erin en er zal ze aan niets ontbreken behalve een haan: die komt er niet in. 

Droom hok! Ruim genoeg voor 3 kippies.

Maar ja: toekomstplannen! T'is niet dat een kip duur is, ook niet in onderhoudt. Daarbij vreten ze ook nog eens handig je keukenafval op, maar er zijn meer dingen waar je rekening mee moet houden die me nu nog te veel tegen zitten: ze schijten enorm veel en dat gaat snel stinken. Ze trekken ratten en muizen. Ze trekken marters die tevens ook katten aanvallen... In het algemeen dragen kippen bijzonder veel parasieten bij zich die ook gevaarlijk zijn voor mensen, dus moeten ze vaak behandeld worden ( iets waar wel een kostenplaatje aan vast zit. Dat weet ik als geen ander met ook nog eens 4 parkieten in huis!). En zo heel gemakkelijk is het niet om die ontworming toe te dienen. Voor de mijten en dergelijke zijn gelukkig sprays, maar toch: ik zie er voorlopig nog van af. In elk geval tot mijn veder-heren zijn gaan hemelen, wat zeker nog wel vele jaren kan gaan duren ( een valkparkiet kan dik 20 jaar worden en ze zijn nog niet eens op de helft hier).

Spyke links 9 jaar, Fyko 7 jaar.

Jelle, de oudste van 13.

Bob is 12.

Toch zat ik van de week weer zo verwonderd te kijken naar de buurkippen van van cliënt: Ayam Cemani's... Die zijn zó prachtig en zó bijzonder. Zwarter nog dan zijdehoender Beyoncé. Alles is zwart aan deze raskip: zelfs zijn ingewanden! Het zal door mijn kat Evi komen dat ik een zwak voor zwarte dieren heb gekregen, maar het zij zo.

Ayam Cemani's. Zelfs hun vlees schijnt zwart te zijn, maar als ik kippies heb, blijven ze tot aan hun natuurlijke dood. Al leggen ze allang geen eieren meer.

Nu dus toch maar weer gaan speuren op internet en ineens kwam ik op de site: Adopteer een kip... En belandt ik dus aan op het punt waar ik mijn blogje aan wil wijden: adopteer-een-kip!

Dé oplossing! Geen gedoe en toch eitjes! Ik heb het gelijk gedaan in de vorm van 'Kipkado', want dan loopt de adoptie automatisch af na een jaar en kan ik verlengen als ik dat wil. Ik vindt het een heel leuk initiatief en een heel goed doel ( en ik ben helemaal niet zo van de goede doelen).  

Natuurlijk wil ik alsnog ooit graag kippies, waarvan ik dan weet dat ze het goed zullen hebben, maar als iedereen in Nederland nu één kip zou adopteren ( of meer!), dan hebben steeds meer kippies daarbuiten onze tuin óók een beter leven! Dat is toch een mooie gedachte👍

Zie hier de info en laat je hart spreken! Delen is lief!


Adopteer een Kip:

Adopteer een Kip is misschien wel de bekendste publiekscampagne van Bionext. Sinds 2003 is het mogelijk om een kip te adopteren. Tienduizenden Nederlanders hebben inmiddels een biologische kip geadopteerd. Logisch. Want het lekkerste eitje is een adoptiekip-eitje. Voordat je besluit om een kip te komen ophalen: de kip blijft van de boer en loopt met honderden vriendinnen op een biologische pluimveehouderij. Je krijgt waardebonnen voor heerlijke biologische eieren. Die waardebonnen kun je bij een van de deelnemende winkels inwisselen voor een doosje eieren.

Lees meer of bestel meteen een kipadoptie op www.adopteereenkip.nl.

Gerda Snitselaar
Kipjes. Je moet een grote tuin hebben en een groot hok als je ze wilt houden. Gezellig dat gekakel. Zijdehoentjes zijn zo mooi!
25-06-2017 09:52
25-06-2017 09:52 • 1 reactie • Reageer
Mell Catsoul
Ja daarom, en het ontbreekt hier gewoon echt aan ruimte, of ik zou mijn dierbare vlinderstruik moeten verwijderen, dus: voorlopig geen kippies hier! Nu blijken mijn buren bij hun kippies dus toch een haan te hebben. Wisten ze zelf ook niet. Je lacht je stuk: beest is niet de beste zanger of moet de baard nog in de keel krijgen... Maar goed: mocht het erger worden...tja... Dan moet meneer wel weg. Overdag kan me niet schelen, maar half 6 in de ochtend? Ons adoptie kip is een gewone bruine... Zag ze bij de Vijfsprong: daar hebben ze een oude schaftkeet omgebouwd tot mobiel kippenhok. Die staat daar midden in het weiland met een ruim gaaswerk eromheen. Om de zoveel tijd wordt de zooi een paar meter verplaatst zodat ze weer nieuw stukje gras hebben. Heerlijk om te zien: dáár loopt dus 'ons' adoptiekipje tussen
26-06-2017 17:34
26-06-2017 17:34 • Reageer
Vicky
Super leuk geschreven met een leuk extraatje
31-05-2017 19:37
31-05-2017 19:37 • Reageer
Encaustichris
Leuk! Het is weer eens iets anders dan een adoptie-olifant (mijn afwijking) ;-)
28-05-2017 16:15
28-05-2017 16:15 • 1 reactie • Reageer
Mell Catsoul
Da's geen afwijking, hoor. Die zijn ook leuk!
28-05-2017 21:56
28-05-2017 21:56 • Reageer
FrugalistaMel
Wij hebben nu nog 2 kippen, superhandig als je veel kids hebt want de restjes van eten hoeven dan niet in de vuilbak en de eitjes zijn een tof extraatje.
25-05-2017 14:20
25-05-2017 14:20 • Reageer
Hans van Gemert
Ik heb ook wel eens over kippen nagedacht. Maar het is als met andere huisdieren: je moet er wel genoeg tijd voor kunnen inruimen. Wie weet, ooit....
25-05-2017 13:29
25-05-2017 13:29 • Reageer
Dylana Schoon
Oh das wel leuk! Heb ook een jaar lang over kippen gedacht. Maar van af gezien ivm onderhoud idd eb zit met MN rug en geen zin in net zon Stink tuin als de buren me nu al mee opzadelen. Toch eens kijken
25-05-2017 13:06
25-05-2017 13:06 • 1 reactie • Reageer
Mell Catsoul
Ja, mijn buren hebben ze gelukkig aan de andere kant staan. Daar mogen ze van mij lekker van zich af meuren. Is ook precies de rede waarom ik er maar 3 zou willen op een ruime vlak: dat scheelt al een hoop, ook qua stank. Mijn achterbuurman heeft een stuk of wat kippen in zo'n klein konijnen rennetje: vreselijk!!!
25-05-2017 14:06
25-05-2017 14:06 • Reageer