×

Yoors


Inloggen
×

Yoors


#

0 volgers
notifications_noneadd
Garnalen houden. Deel 2

Garnalen houden. Deel 2


Vervolg op het eerste deel: https://yoo.rs/w.harmsen11/blog/garnalen-houden-1516051843.html?Ysid=43403


We zijn inmiddels een paar weken verder en mijn kleine ‘nano’ bak is binnengekomen. Hoewel deze bakken heus geschikt zijn voor het houden van garnalen, daar zijn ze immers speciaal voor ontworpen, werd me op facebook al snel anders verteld.

Neen: die is te klein.

Dat water is lastiger stabiel te krijgen.

Waardeloos.

Elke dag waterwaarden meten.

Of ik dooie garnalen wil.

Ach: iedereen weet hoe er gediscussieerd kan worden op dergelijke ‘social’ media.

Kijk: met zulke verhalen is de lol er snel van af en dan zit er nog geen garnaal in die bak! Intussen vanalles bij besteld wat mij aangeraden werd en kwam op marktplaats een aquarium tegen van zo’n 20 liter. Toch al 12 liter meer dan de nanobak, nauwelijks gebruikt en voor 25 euro met alles erop en eraan.


De 8 liter nanobak met alle plantjes erin gepropt. Twee mooie stukken kienhout waarvan een zandhagedis nog ziet dat dat niet passen gaat…


Duuuus, een halve week later heb ik al twee bakken staan, diverse stukken kienhout, ornamentjes, mosbollen, plantjes, grint… nog meer kienhout en stenen...

En nog steeds geen garnalen…


Dit is’m dus. Niet te groot en niet te klein. De nanobak hou ik er wel gewoon bij: daar kan ik eventueel jonge garnalen in zetten mochten het er teveel worden.


Vorige week kon ik de kale bak niet meer aanzien en heb besloten er een paar guppen in te doen. Een beetje leven in de brouwerij! Ook hierover zijn de meningen verdeeld in de garnalen groep op Facebook. De 1 zegt kan niet, en ander heeft het zelf al jaren zonder problemen samen. Hooguit eet een gup eens een baby garnaal, iets wat verholpen kan worden als je genoeg verstop plekjes voor ze creëert. Als er dan 1 opgepeuzeld wordt, was die gewoon een beetje dom. Ik noem dat: ‘natuurlijke selectie’. Bovendien zorgen die visjes ook voor een natuurlijk evenwicht: garnalen leven op afval. Niet alleen van blad, maar ook van bijvoorbeeld uitwerpselen van vissen. Die bevatten dus stoffen die een garnaal ook nodig heeft en ik wil dat hun bioptoop perfect is en bovenal: natuurlijk.


Tataaaaa! Tot nu toe tevreden over de inrichting maar ik wacht nog op een ornamentje dat nog onderweg is: een stenen stronkje waar ik was javamos en varens op wil bevestigen.


Dit ornament komt er nog in. Een beetje weggedrukt in het bodem grit vormt dat een prachtig ‘grotje’ voor de garnalen.


Maar ondertussen gaat mijn zoektocht naar nuttige informatie stug door, hoewel de informatie op internet zo ongeveer net zo tegenstrijdig zijn als de meningen van de kenners op Facebook. Iedereen heeft immers zijn of haar eigen ervaring en geen mens, maar ook geen dier is hetzelfde.

Ik neem in elk geval álle adviezen ter harte en bewaar alles. Ik zou er intussen een heel boekwerk van uit kunnen printen! Gelukkig kwam ik ook dit handige boekje tegen ( op maaaarktplaaaats…).Van deze boekjes heb ik een kast vol: kanaries, grasparkieten, valkparkieten, ratten, cavia’s… Katten. Van elk diersoort dat ik ooit gehad heb, heb ik wel een ‘raadgevende’ gids in huis! En dat terwijl tegenwoordig alles heus wel op Het Grote Net te vinden is, geef ik de voorkeur aan een ouderwets boekwerk. E-readers zijn aan mij niet besteed: ik wil een boek kunnen voelen en ruiken. Ik wil op z'n minst met een tweedehands boek kunnen ruiken of iemand rookt of een hond heeft… Een geplette vlieg tussen pagina 41 en 42… Heerlijk.


Maar ik dwaal af.

Ik kreeg met dit boekje nog steeds geen garnalen bijgeleverd en ben gaan rondbellen naar dichtsbijzijnde dierenspeciaalzaken met tropische vissen. Dan kom je er achter dat dat er niet veel zijn en zijn ze er wel, hebben ze ‘momenteel geen garnalen’ of betreft het ‘tropische soorten’.

Ik heb voor mijzelf besloten dáár niet aan te beginnen. Zeker niet als beginner zijnde. Deze soorten zijn bewerkelijker en kunnen vaak niet zonder verwarming. Hoe mooi sommige exotische soorten ook zijn, je hebt er echt meer kennis voor nodig, ook betreft waterwaarden en dergelijke. Dit let heel nauw bij deze gevoelige dieren!

Normale Vuurgarnaaltjes, Citroengarnalen en Bijengarnalen ( de Crystal Reds en Blacks zijn hier familie/kleurvormen van), zijn een stuk minder kritisch betreft de hardheid en pH waarde van het water. Enige wat wel echt belangrijk is, is het Nitriet (NO2), dat mag bij geen enkele garnaal te hoog zijn en ook niet voor andere aquarium bewoners. Dit moet onder de 0.5 ml/l blijven.( Is het te hoog, dan kun je ongeveer 1 derde van het aquarium water vervangen door vers water. In ons kraanwater zit maximaal 0.2, dus zal het hier meevallen).

Ik ga heus niet telkens het water meten, maar het loont wel de moeite om uit te zoeken hoe het staat met het water wat uit jouw kraan komt. Op de site van Vitens kun je dit precies zien als je je postcode invoert!


Dit zijn een paar waarden van ons water ( Vorden, Gemeente Bronckhorst in Gelderland). Dit is de link waar je het van je eigen gemeente kunt bekijken:

https://www.vitens.nl/over-water/hardheid-waterEen uitgebreid overzicht van wat er in ons water zit… Je moet er een geleerde voor zijn haast, maar dit is dus wat je naar binnen giet als je ‘even een glaasje water’ pakt.


Ok, ik weet nu dus dat ons leidingwater prima geschikt is voor de niet kritische garnalen soorten die tevens ook niet perse een verwarmer nodig hebben. Die heb ik wel, maar als er niet meer grut in die bak nodig is, dan laat ik het liever. Een gewone Vuurgarnaal kan, volgens het boekje, temperaturen weerstaan tussen de 4 en 30 graden, wat inhoudt dat de kachel nog eens uit kan vallen in de winter zonder dat je bang hoeft te zijn voor massale sterfte. Zie dat al gebeuren: je dure tropische garnaal rammend tegen het glas met smekende oogjes terwijl jij hysterisch een monteur staat te bellen… En dan zekers een aquarium aanschaffen volgehangen met pompen,filters,verwarming, èn een aggregaat voor als de stroom uit valt… Serieus: dan is je hobby echt uit de hand gelopen.


Maar goed: klaargestoomd als ik intussen wel ben, komen mogelijk aankomend weekend onze eerste garnaaltjes, want jawel: ik heb een zaak gevonden die Vuurgarnaaltjes heeft!

Ik vind het eerlijk gezegd best een beetje spannend, maar het is ook zo leuk!

Hopelijk gaat alles goed!

Wordt wederom vervolgd!


Ach ja… Bij gebrek aan echte...

signup

Word lid en beloon de maker en jezelf!
Blogs van Linda
Bakje ziet er mooi uit! Vind garnalen ook heel leuk om te hebben, maar bij ons in het aquarium kan het niet. Die overleven het niet
31-01-2018 14:30
31-01-2018 14:30 • 1 reactie • Reageer
Mell Catsoul
Ja, er komt wel wat bij kijken nog. Ik mag zaterdag water meenemen om te laten testen. Dat is wel fijn. Ik neem dan wat leidingwater mee, maar ook wat van het aquarium water. Ben benieuwd!
31-01-2018 17:27
31-01-2018 17:27 • Reageer
Encaustichris
Spannend! Ik hoop dat ze e nr komen dit weekend.
30-01-2018 18:22
30-01-2018 18:22 • Reageer