×

Yoors


Inloggen
×

Yoors
#

0 volgers
notifications_noneadd
Garnalen houden. Deel 7

Garnalen houden. Deel 7


Vervolg op het eerste, tweede, derde, vierde en vijfde en zesde deel:

https://yoo.rs/w.harmsen11/blog/garnalen-houden-1516051843.html?Ysid=43403


https://yoo.rs/w.harmsen11/blog/garnalen-houden-deel-2-1517261881.html?Ysid=43403


https://yoo.rs/w.harmsen11/blog/garnalen-houden-deel-3-1518039520.html?Ysid=43403#reaction-3694896


https://yoo.rs/w.harmsen11/blog/garnalen-houden-deel-4-1518387897.html?Ysid=43403


https://yoo.rs/w.harmsen11/blog/garnalen-houden-deel-5-1518902293.html?Ysid=43403


https://yoo.rs/w.harmsen11/blog/garnalen-houden-deel-6-1519576343.html?Ysid=43403


We zijn weer enkele weken verder waarin een hoop tegenslag en nu ook voorspoed. Ik heb in totaal ruim 40/50 garnalen gehad, maar daar zijn er nu zo ongeveer 20 van over.

Ik ben ervan overtuigd dat dit ‘normaal’ is. De zwaksten hebben het vervoer, de verandering van omgeving en waterwaarde niet overleeft. Het kleine purkje is inmiddels uitgegroeid tot een bijna volwassen exemplaar. Jawel: de meeste jongelingen hebben het overleefd, de meeste van de overleden garnaaltjes waren tevens ook de grootste ( en oudste?).


Het jong van weken geleden, nu ongeveer een centimeter.


De groep die ik nu over heb gehouden stabiliseert en… Er zijn er inmiddels drie zwanger!


Goed om te weten dus als je eraan begint: je verliest er in het begin heus wel wat en dat is niet leuk. En dat druk ik nog zwak uit, want op een gegeven moment ben je ervan overtuigd dat je er geen enkele garnaal meer over gaat houden en ben je de wanhoop nabij.

Mijn beginnersfouten?


-De bak niet lang genoeg in laten draaien ( dit moet toch echt minimaal 6 weken! Ik had amper 3 weken gedaan...).

-Nieuwe filterpomp maar zo verwisselt met oude ( je moet ze beiden in laten voor zeker 5 á 6 weken, net zo lang als normaal een aquarium in moet draaien. Een nieuw filterpomp heeft die tijd ook nodig om zich aan te passen. Haal je de oude al meteen weg, heb je eigenlijk een bak die niet ingedraaid is en begin je van voor af aan!).

-Voorkom te veel met je handen in de bak! ( eerst goed wassen, maar NIET met zeep! Enkel koud water).

-Waterwissel met koud kraanwater ( warm water bevat meer metalen, zeker als je oude koperen leidingen hebt. Hier kunnen garnalen niet tegen).

-Nieuwe plantjes afspoelen voordat je ze in de bak plaatst. ( ze kunnen behandeld zijn met pesticiden, dus pas goed op waar je ze aanschaft. De meeste vissen kunnen er wel tegen, maar garnalen absoluut niet! Beter nog is de plant eerst een week apart te zetten en dagelijks even te spoelen).

-Niet teveel water wisselen per keer. ( ik doe dit iedere week, maar viel me op als ik teveel water ververste, ik ook garnalen verloor in de dagen erna. Mogelijk is de temperatuurs verschil dan toch te groot of het plotselinge waardeverschil. 20% waterwissel is voldoende).


Nu draait mijn aquarium inmiddels 8 weken en heb ik tussendoor noodgedwongen met Flubenol moeten behandelen, gezien ik meende een planaria te zien. En bij twijfel dus maar behandelen. Zoals jullie hebben kunnen lezen bij mijn vorige post, gaat Flubenol ten koste van je slakken, maar die heb ik er voor de behandeling dus zoveel mogelijk uitgevist! Nu zit ik naast het aquarium dus met nog een bakje: het slakkenbakkie.

Maar de Flubenol heeft gewerkt: ik zie geen enge kruipende beesten meer en de garnaaltjes zelf hebben ook geen hinder gehad van het spul.


Het zwangere garnaaltje waarmee ik mijn vorige post eindigde, vond ik vorige week dood terug in een hoekje, haar eitjes eenzaam en alleen nog in haar half vergane lijfje: weer een schok voor mij, terwijl het net zo goed leek te gaan! Ze moest nog hooguit een weekje en nu keken de eitjes me zo smekend aan ( wanneer je de oogjes door de eierschalen kunt zien, zijn ze bijna klaar om uit te komen).


Die kleine oogjes…


Nu bestaat er een apparaatje om eventuele moederloze vissen en garnalen eitjes nog uit te laten komen, maar ja… Die had ik niet!


Een professionele ‘Egg Tumbler’. Deze sluit je aan op een luchtpompje om ervoor te zorgen dat de eitjes continu in beweging blijven. Vrouwtjes garnalen doen dit zelf. Met hun zwempootjes husselen ze telkens de eitjes onder hun buik door elkaar, om te voorkomen dat ze verrotten. Ik heb er gelijk 1 besteld ( gewoon via marktplaats, want nieuw zijn ze belachelijk duur).


Ik moest dus heel snel iets anders bedenken, want wilde deze jonkies nog niet afschrijven. De Egg Tumbler was onderweg, maar zou te laat komen. Dus maakte ik van een pantykousje en een paar satéprikkers een kraam kamertje dat ik onder de uitstroom van de filterpomp heb gehangen. Niet ideaal maar niet geschoten is altijd mis!


Mooi is anders, maar wie weet helpt het en komen de eitjes nog uit!


En week later zag ik de eitjes niet meer. Er vanuit gaande dat ze gewoon weg en compleet vergaan zijn, heb ik de pantykraamkamer weggehaald… Om een paar dagen later verrast te worden door de ontdekking van een piepklein garnaaltje dat weg schoot terwijl ik wat plantjes aan het verplaatsen was. En met piepklein bedoel ik amper 1 milimeter! Het kan niet anders óf het wijlen vrouwtje heeft nog vòòr haar dood een paar jongen weten te baren, óf mijn pantykraamkamer heeft er toch nog een paar kunnen redden!


Inmiddels nog een paar meer ontdekt: tot nu toe 3. Moeilijk om ze op de foto te krijgen: ze zijn er gewoon té klein voor.


Jongen gaan graag op het filter zitten. Dit kan een gevaar vormen als ze erin gezogen worden. Vandaar de panty. Inmiddels heb ik een ander filter besteld die zonder panty aanpassingen veilig is voor jonge garnalen: een Spons filter. Deze draait nu eerst 5 weken mee met de oude vòòrdat de oude eruit kan.


En zoals gezegd momenteel dus ook 3 zwanger: 2 Bloody Mary’s en 1 Vuurtje.

Een erg leuk gezicht! De Bloody Mary moet nu nog twee weken en ik hou ze scherp in de gaten. De Egg Tumbler ligt klaar voor het geval dat, maar dat hoop ik natuurlijk niet.


Het volle buikje van de Bloody Mary.


Het zwangere Vuurtje. Bij normale kleurslag Vuurgarnalen kun je de eitjes veel beter zien zitten omdat ze wat lichter en doorzichtiger zijn. Toch is deze veel roder geworden sinds de zwangerschap dan ze voorheen was. Rood is immers in de natuur ook een waarschuwingssignaal. Zo beschermt zij haarzelf en de ongeboren jongen. Waarschijnlijk doet ze dit in mijn bak omdat er ook een paar guppen bij in zitten. Sommige guppen eten jonge garnalen. Bij mij gelukkig tot dusver niet, maar ik heb er dan ook wel voor gezorgd dat ze voldoende verstop plekjes hebben waar de vissen niet bij kunnen. Ook niet zwangere garnalen kleuren schijnbaar roder wanneer er ‘rovers’ in de buurt zijn als natuurlijk afweersysteem. Dat is uit onderzoeken gebleken. Ik zie dit nu zelf ook gebeuren: ik heb haast geen kleurloze garnalen meer: zij zijn allemaal roder geworden door de weken heen. Of de guppen ze nu echt eng vinden, weet ik niet. Ik krijg eerder de indruk dat het ze eigenlijk niks kan schelen: ze interesseren zich totaal niet in de garnalen.


Dus zal ik weer een paar weken moeten wachten tot deze jongen allemaal geboren worden. Ik check ze in elk geval elke dag even of alles nog goed gaat!


Gezellige diertjes...


Dit is wel leuk om te zien: een vrouwtje met 'eivlek'. Ze is bijna vruchtbaar en bij deze is zelfs al echt te zien dat het eitjes zijn. Bij de volgende vervelling kan ze bevrucht worden en de daarop volgende uren/dagen duwd zij de eitjes door haar lichaam heen naar beneden en naar buiten waarna ze ongeveer 4 weken de eitjes tussen haar zwempootjes vast houdt totdat ze uitkomen. Haar jongen zullen vervolgens met 3 maanden zelf weer geslachtsrijp zijn en dan begint de cyclus weer van voren af aan.


signup

Word lid en beloon de maker en jezelf!
Hans van Gemert
Intensief, maar het lijkt me ook mooi en interessant!
25-03-2018 11:13
25-03-2018 11:13 • 1 reactie • Reageer
Mell Catsoul
Zeker. Kan er uren naar kijken, werkt nog rustgevend ook😉
26-03-2018 19:30
26-03-2018 19:30 • Reageer
Encaustichris
Wow, dit zijn dus geen diertjes die je er even bij neemt...!
24-03-2018 12:22
24-03-2018 12:22 • 1 reactie • Reageer
Mell Catsoul
Nop, daar was ik ook achter gekomen. En dat terwijl er dus eigenlijk veel te makkelijk over wordt gedaan. De praktijk leert anders.
24-03-2018 13:54
24-03-2018 13:54 • 1 reactie • Reageer