×

Yoors


exit_to_app Inloggen

camera_alt
Afbeelding toevoegen
Stop met nagelbijten...

Stop met nagelbijten...


En toen brak er laatst dus zo een stukje van mijn voortand af. Eigenlijk viel het niet eens zo heel erg op, behalve mijn mondhygiëniste.

“Ach… Nagelbijtertje?” vroeg ze meteen.

Barst!!!

En ja, ik heb zo'n beetje mijn hele leven nagel gebeten. Ik ben een rasechte knager. Een eerste klasse knabbelaar. Ja, nagels ruïneren, daar ben ik een kei in.

In december 2015 ben ik daar ineens mee gestopt. Zo op de èèn en andere dag!

Voordat ik stopte met nagelbijten waren dit mijn stompjes.

Dit is het nu na anderhalf jaar. Ik hou ze nog steeds vrij kort, met de vijl, puur omdat als ze langer zijn toch gewoon afbreken. Een nagel heeft gemiddeld zeker 3 jaar nodig om volledig te herstellen, dus hoewel ik niet meer knaag, heb ik nog een lange weg te gaan.

Maar het heeft dus niet alleen mijn nagels gekost, maar nu ook mijn ‘knaag’ tand, die door de jaren heen door alle geknabbel flink afgesleten was. Zó afgesleten, dat er nu dus ineens een stukje vanaf brak: http://yoo.rs/w.harmsen11/blog/geveldt-door-een-kraaltje-1497127370.html?Ysid=43403

Ronduit balen dit. Valt niet heel erg op, maar zit wel een naar klein prik puntje aan.

Mijn mondhygiëniste riep dus meteen m’n tandarts erbij en zo had ik ineens twee mensen die uitgebreidt in mijn giechel staan te turen onder de discussie: bijslijpen of plakken… M’n tandarts was er snel over uit: “ Dat plak ik wel even. Maak maar een nieuwe afspraak, komt helemaal goed”.

Nou, vandaag was dus die ‘komt helemaal goed’- dag. Al vervalt het gedeelte van ‘komt helemaal goed’ op het moment dat ze vragen of ik verdoving wil… En weg is mijn optimistisch gevoel waarmee ik moedig de praktijk binnen gestapt ben.

Gelukkig bleek het helemaal niet nodig: er hoefde niet ‘ter voorbereiding’ geboord te worden. Mijn tand werd schoongespoten en een stukje klei achtig grij werd in de juiste kleurtint bijgezocht. Dat kleipropje werd vervolgens op mijn tand gezet, in vorm gekneedt en vervolgens uitgehard met een UV lampje. Daarna was het een kwestie van bijslijpen en klaar!

Nog geen 10 minuten!

Gefixed! En ik ben er, zoals je ziet, best blij mee!

Geen centje pijn en helemaal happy. Ietwat achterdochtig vraag ik mijn tandarts wat dit grapje me gaat kosten ( ja, ik ben zo'n handige trien die dat achteraf vraagt) en hij zoekt het even op. Gezien ik in verleden een beugel heb gehad, ben ik voor de tandarts altijd hoger verzekerd geweest. ( ik heb nog steeds een draadje achter mijn voorste tanden zitten, die ook altijd moeten blijven zitten. Die is een paar jaar geleden geknapt en het staaldraadje stak toen lekker in mijn tandvlees. Dat betekend dat je alleen al voor het plaatsen van een nieuw schijtdraadje, opnieuw moet happen, het oude draadje en de lijm helemaal verwijderd moet worden. Dat heeft me toen gelukkig niks gekost omdat ik Goddank hoger verzekerd was daarvoor!).

Maar ‘dit grapje’ gaat mij slechts 12 euro kosten... Ik was bijzonder opgelucht dat te horen tot de beste man ineens zei: “Maar die 12 euro zijn voor mij, hoor. Dat eventjes dat ik ermee bezig ben geweest…”

Wauw!

Echt totaal overrompeld!

Wie maakt dat tegenwoordig nog mee?

Ok, het is maar 12 euro, dat had ik best wel gekund, maar momenteel is zo'n bedrag voor ons ‘gewoon’ een dag eten en heel erg welkom!

Wat ben ik dan blij dat er nog zulke mensen bestaan: echt top!

En voor mij tevens een drijfveer om echt helemaal nooit meer op mijn nageltjes te bijten!

Nooit meer!!!

Slijtage door nagelbijten komen allemaal overéén en let wel: ze kunnen ook zover afbreken dat het de tandzenuw raakt of dat er wél geboord moet worden. Voorkomen is beter dan genezen!

Hieronder staat een link naar een site waar meer informatie staat over de tandheelkundige gevolgen van nagel bijten. Voor de knabbelaars onder ons misschien de moeite waard om te lezen! Ik weet nu als geen ander wat de gevolgen kunnen zijn en echt: als het mij lukt te stoppen, dan jouw ook! 👍

http://orthofleur.nl/over-ons/blog/wat-zijn-de-gevolgen-van-nagelbijten

vanessalewaherilla6
Zo blij voor je dat het er weer top uit ziet
03-10-2017 07:57
03-10-2017 07:57 • Reageer
Encaustichris
Ik bijt al zeker 27 jaar geen nagels meer, maar stevig worden ze niet.... fijn dat je tand weer in orde is!
11-07-2017 09:45
11-07-2017 09:45 • 1 reactie • Reageer
Mell Catsoul
Denk dat ze bij mij ook niet steviger gaan worden. En nagellak die verstevigd zonder dat het de bagel zelf naar de kloten helpt, is nog steeds niet uitgevonden helaas.
11-07-2017 19:10
11-07-2017 19:10 • Reageer
B&B Entertainment
Wow ik moet oppassen!
07-07-2017 11:48
07-07-2017 11:48 • Reageer
TypischWinnifred
wist niet dat het ook je tanden kan kosten. nog meer motivatie het niet meer te doen, thnx
06-07-2017 20:22
06-07-2017 20:22 • 1 reactie • Reageer
Mell Catsoul
Ik ben er ook van geschrokken. Als kind ben ik gevallen en toen lag er van dezelfde tand ook al een stukje af. Ik heb altijd gedacht dat die tand daarom gevoeliger was, maar nu weet ik beter. Als je het googled kom je ook allemaal foto's tegen van gebitten met exact dezelfde slijtage.
06-07-2017 20:26
06-07-2017 20:26 • Reageer
Hans van Gemert
De blijdschap straalt er in ieder geval van af! En top van je tandarts!
06-07-2017 19:26
06-07-2017 19:26 • 1 reactie • Reageer
Mell Catsoul
Ja, absoluut!
06-07-2017 20:21
06-07-2017 20:21 • Reageer