×

Yoors


Inloggen
Registreren
×

Yoors
Wij zullen nooit vrienden worden, mug...


Ik trek muggen aan... Mij zien die krengen (altijd vrouwtjes. Mannetjes voeden zich uitsluitend met plantensap uit bladeren), klaarblijkelijk als een lopend buffet. Helemaal als ik weerloos in mijn bed lig.


Momenteel zit ik weer helemaal vol muggenbulten en dat terwijl mijn moeder en destijds mijn broer veel minder gestoken werden. Ze hoefden enkel hun deur maar open te zetten en het tuig vloog naar mij....

Trouwens: dat muggen (en andere stekende insecten) van ‘zoet bloed’ houden, is onzin. 'Zoet bloed' bestaat niet: muggen maken geen verschil tussen zoet en zuur. Zij proeven dat waarschijnlijk niet eens.

Een ander fabeltje is dat muggen de voorkeur geven aan mensen met bloedgroep 0. Die bloedgroep komt veel meer voor dan A, B of AB, dus is het logischerwijs dat meer mensen met bloedgroep 0 gestoken worden.

Veel waarschijnlijker is dat de mug af komt op het koolzuurgas dat wij uitademen ( zij kunnen perfect waarnemen wanneer je (bijna) slaapt en slaan dan vaak toe), op zweet en andere lichaamsgeuren. Muggen hebben een zeer gevoelige waarnemingsorganen en kan haar prooi tot op 30 meter afstand ruiken. Mensen die vaak gestoken worden zweten waarschijnlijk meer of hebben in dat zweet een hogere concentratie aan bepaalde chemische stoffen. Zo heb ik bijvoorbeeld een vrij hoge zuurgraad van de huid. Maar ook bier liefhebbers en mensen die donkere kleding dragen, zouden meer muggen aantrekken ( dit is overigens niet bewezen).

Door verschil in homonale stoffen zouden ook in het algemeen meer vrouwen gestoken worden dan mannen en ook lichaamswarmte zou een rol kunnen spelen: warmere mensen zouden vaker gestoken worden. Ik ben een warm mens... Met mijn 'kachelpookjes' in de winter zelfs ronduit een 'heet wijf' te noemen. ( mensen noemen mijn handen kachelpookjes, omdat die haast altijd warm zijn. Vooral cliënten willen graag altijd even mijn handen vastpakken om op te warmen als zij het koud hebben). Best schattig eigenlijk, maar dat muggen mij dus blijkbaar ook graag (mis)bruiken, vindt ik minder ondanks ik echt wel een behulpzaam persoon ben: dat gaat een grens voorbij.

Muggen worden trouwens ook niet aangetrokken door licht. Dat heb ik ook altijd gedacht, maar ik las op internet, toen ik zocht naar feiten over welk bloed die schijtbeesten het lekkerst vinden, dat dit helemaal niet waar is. Een electronische lamp om ze te lokken en braden werkt dus niet. Je lokt er enkel insecten mee die geen vlieg kwaad doen... Stekkers met sonar geluiden kunnen migraine veroorzaken en vergeet daarbij ook je huisdieren niet, die dit waarschijnlijk continu kunnen horen. Dezelfde type stekkers met chemische lokstoffen kunnen ook schadelijk zijn voor je gezondheid en dat van huisdieren.

Mijn tip?

Zet een paar Citroengeraniums neer: voor het naar bed gaan even met een blad over de huid wrijven, geeft een vrij sterke citroengeur waar muggen niet van houden ( een ui werkt ook, maar dat ruik je na drie dagen nog en was je er ook niet even af). 

Gewone Citroen Geranium. Ook best een mooie plant om te zien. Sommigen vinden ze niet makkelijk in leven te houden, maar de plant gaat in het algemeen niet heel lang mee. Beste kun je er tijdig stekjes vanaf halen, zodat je gewoon weer een nieuwe plant zelf op kunt kweken: daarin is deze plant namelijk wél heel makkelijk.

Ook heb ik een fles goedkope deo naast bed staan: vallen ze me lastig, dan spray ik even rond. Vinden ze niet leuk en daarbij verstoort het hun scherpe reukzin en raken ze een poosje gedesoriënteerd. Dat geeft je dan toch weer een paar uurtjes extra slaap.
expand_less

Meest gestemde postsexpand_less

Recente posts