Fijne feestdagen


Kerstgedachte?
Velen hebben nu de mond vol over klaar staan voor een ander en de kerstgedachte, maar hoeveel van ons geven echt om een ander en dan bedoel ik die vreemde, gewoon die zwerver op straat of iemand die in jouw straat woont en waarvan je weet dat er geen hond naar omkijkt. Waarom laten wij die links liggen met de feestdagen als wij toch voor 7 man staan te koken? Is dat omdat we voor deze persoon geen cadeautje in huis hebben gehaald, vinden we stiekem dat Kerst met het gezin gevierd hoort te worden of is een vreemde uitnodigen iets wat alleen in de film gedaan wordt?
Ik kan goed begrijpen dat niet iedereen zin heeft in vreemd gezelschap in huis. Misschien wil iedereen wel net als ik gewoon lekker de pyjama aan houden en uitslapen en niets doen, hebben velen net als ik niet eens iets bijzonders te eten in huis en willen zij niet gedwongen worden uren in de keuken te staan kokkerellen of voor hoge uitgaven komen te staan?


Vandaag ging ik mijn maandelijkse boodschappen doen, helaas had ik niet met de opkomst zijn de Kerstdagen rekening gehouden. Het was ontzettend druk in de winkel. Er werd massaal ingeslagen alsof de honger winter voor de deur staat. Buiten de winkel stond een gehandicapte jonge man kerstkaarten te verkopen. Van die kaarten die de meesten van ons nooit zouden versturen (met uitzondering van mijn oma), omdat zij niet echt de schoonheidsprijs winnen (een uitzondering daargelaten) . Deze jonge man kreeg keer op keer "nee" verkocht (inclusief een smerig blik) door mensen wiens boodschapenwagen uitpuilde van de meest exclusieve etenswaren. Dan moet ik toch even slikken en ja ik vind dat kwetsend. Stel je eens voor dat jij bezield bij de winkel zou staan om kaarten te verkopen en als een melaatse wordt behandeld... Waarom niet gewoon een euro geven en/of fijne Kerstdagen toewensen als die kaarten niets zijn? Waarom kan er geen vriendelijk woord vanaf en wel die snauw dat afwerende gebaar?


Het viel mij een paar weken terug al op hoe inzamelaars (vrijwilligers Rode kruis?) van eten en drinken voor minder bedeelden worden gemeden als de pest.
Zelf hou ik met deze inzamelactie elk jaar rekening en geef wel wat. Dit jaar chocolade kerstmannen, vorig jaar houdbare producten. Ook de man bij de benzinepomp die mij vrolijk helpt tanken en mijn vooruit wast krijgt altijd wat. Een krantenjongen heb ik niet, dus daaraan kan ik niets geven. 

Gewoon een aardig woord in de wandelgangen doet trouwens ook wonderen. De eeuwig chagrijnige herder die ik hardnekkig blijf groeten kwam mij onlangs vragen of ik wat wijn voor hem wilde halen. Dat moet stiekem, want de boer wordt anders boos. Ja dat wilde ik wel doen, hij duwde mij het geld in de hand en om 14:30 uur zou ik het hem geven. Hij was precies op tijd en het was voor het eerst dat ik deze man zag stralen van blijdschap (ik heb nog een flesje wijn staan die ik hem zal geven als ik hem weer eens tegenkom. Rond de Kerst of als begin van het nieuwe jaar).

Mijn Kerstcadeau voor jullie is dat ik zoveel mogelijk zal lezen, delen en reageren (denk maar zo die heeft toch niets zinnigs met haar leven te doen). Ik wens jullie allemaal fijne en stressvrije dagen toe.