×

Yoors


exit_to_app Inloggen

camera_alt
Afbeelding toevoegen
Med: Stressvolle jeugd verkleint kans op depressie

Med: Stressvolle jeugd verkleint kans op depressie


Stress is slecht voor de gezondheid zegt men en ook een slechte (stressvolle) jeugd zou niet veel goeds voor de toekomst voorspellen.

Als het op een slechte jeugd aankomt kan ik mee praten. Er is mij een hoop overkomen, maar ondanks dat ben ik er niet aan onderdoor gegaan.
Hoe kan dat? Hoe kan het dat mensen die aanzienlijk minder meegemaakt hebben dan ik na één tegenvaller compleet instorten en ik er nog steeds (positief of naïef) iets van probeer te maken?
Eerlijk gezegd heb ik geen idee. Wel weet ik dat ik in het verleden vaak op mijn best was als het water aan mijn lippen stond en ik moest vechten.

Uit onderzoek van onderzoeker Esther Nederhof van het UMCG blijkt dat een stressvolle jeugd de kans op depressie in stressvolle situaties op latere leeftijd kan verkleinen.
Omgekeerd kan een rustige jeugd juist een grotere kans geven op depressie bij stress op latere leeftijd. Bepalend hiervoor is welk type aandachtsstijl iemand heeft.


Een algemene aanname is dat stress de kans op depressie vergroot. Uit het onderzoek van Nederhof blijkt dat deze relatie er voor sommige mensen er juist heel anders uitziet. Voor haar onderzoek liet Nederhof ongeveer duizend deelnemers twee testen uitvoeren.

De eerste test betrof het uitvoeren van een saaie taak. Deelnemers die langdurig heel weinig veranderingen hadden bij het uitvoeren van deze taak, kunnen heel goed hun aandacht richten. Zij worden ‘sustainers’ genoemd.


In een tweede test ging zij na hoeveel trager deelnemers werden als ze er een tweede taak bij kregen. Deelnemers die hier goed op scoren en weinig vertraging hadden, zijn goed in het switchen van hun aandacht. Deze groep wordt ‘shifters’ genoemd.


Nederhof toont aan dat sustainers met weinig stress in de kindertijd een heel grote kans hebben om depressief te worden als zij recent veel stress meemaakten. “Deze groep is niet per se gevoeliger voor stress, maar wel voor de mismatch tussen het stressnivieau tijdens hun kindertijd en hun recente stressniveaus, zegt Nederhof.  Zij hebben hierdoor een grotere kans op een depressie.
Sustainers die vroeg in het leven vaak en veel stressvolle omstandigheden meemaakten, hebben bij recente stress juist een kleinere kans om depressief te worden dan alle andere groepen. Het lijkt er op dat zij van jongs af aan geprogrammeerd zijn om met stress om te kunnen gaan.

De controlegroep in het onderzoek van Nederhof laat precies zien wat je verwacht: bij hen neemt de kans op een depressie toe naarmate zij meer recente stress hebben, ongeacht de mate van stress in hun jeugd.

Bij de groep shifters lijkt er helemaal geen relatie te zijn tussen stress en depressie. “Zij lijken hun schouders ophalen en iets anders te gaan doen, in plaats van bij de pakken neer te zitten na een stressvolle gebeurtenis”, zegt Nederhof.

help
signup

Word lid en beloon de maker en jezelf!
The Original Enrique
Of ik lees het verkeerd/begrijp het niet goed maar ik had een slechte en ook stressvolle jeugd. Nu heb ik depressies sinds m'n 18e. Maar ook is het enigszins genetisch bepaalt waarschijnlijk, die kans is bij mij groot maar ook heb ik ADD waarvan ik met zekerheid kan zeggen dat een aantal symptomen daarvan ook depressie uitlokt en in stand houdt. Maar ik zou onder de controlegroep kunnen vallen. Alleen die wordt eerder niet genoemd wie dat zijn en wat voor test zij hebben gedaan toch?
28-03-2018 20:06
28-03-2018 20:06 • 1 reactie • Reageer
wakeupkitty
Ik dacht eerst dat het door mijn jeugd kwam maar nu weet ik dat het erfelijk is. Ik kan best vechten als het rot gaat maar ik word ook zo overvallen door... zonder aanleiding vaak ook als het best (relatief) goed gaat. Mijn kinderen hebben het ook allemaal dus dat zegt wel iets. Ook zij weten vaak niet waarom. We hadden het er vandaag nog over dat veel artistieke mensen en genieën depressief zijn of een "afwijkend" gedrag hebben. Ik denk dat dat ook een link is. Het is iets genetisch ongeacht wat die Ries zegt. Wie de controlegroep is weet ik niet. Het stond ook niet in het onderzoek. Vond het sowieso warrig geschreven. Ik zal nog eens op de site kijken of er daar meer info ergens is.
28-03-2018 20:18
28-03-2018 20:18 • 1 reactie • Reageer
Soberana
Interessante, maar onverwachte onderzoeksresultaten. Mensen zoals ik, met een gelukkige jeugd en ook daarna een leven met weinig tegenslag, zouden dus meer 'depressie-gevoelig' zijn? Omdat wij, zoals Mary-Jose hieronder stelt. 'weinig gewend' zijn 'niet leren omgaan met tegenslagen' en 'minder 'creatief' opgroeien zeg maar' ??? Op zichzelf niet onmogelijk, niettemin zou ik voor geen prijs willen ruilen met wie dan ook, laat staan met degenen die het minder goed getroffen hebben dan ik.
26-03-2018 16:04
26-03-2018 16:04 • 1 reactie • Reageer
wakeupkitty
Nee hoor dat ligt er aan of je een sustainer of shifter bent. Behoor je tot de laatste groep dan ben je sowieso niet vatbaar voor...
26-03-2018 22:21
26-03-2018 22:21 • 1 reactie • Reageer
HeArt&SoulConnection
wellicht heft het ook iets te maken (of alles) met je aanpassingsvermogen. Als je alles krijgt , weinig gewend bent leer je ook niet omgaan met tegenslagen en kun je wat minder 'creatief' opgroeien zeg maar. Mij heeft mijn jeugd dat gebracht ... gaan met en voor wat kan , Als het niet gaat zoals het moet moet het maar zoals het gaat.
26-03-2018 14:52
26-03-2018 14:52 • 1 reactie • Reageer
wakeupkitty
Zie mijn antwoord aan Soberana mbt sustainer en shifters. Dit heeft dus met karakter te maken.
26-03-2018 22:23
26-03-2018 22:23 • 1 reactie • Reageer
Catrine-DeMew
Dan is een slechte jeugd voor sommigen later een voordeel maar om het daarom maar rot te hebben.
26-03-2018 10:39
26-03-2018 10:39 • 1 reactie • Reageer
wakeupkitty
Als sustainer kun je er voordeel bij hebben. Voor de groep shifters maakt het niets uit.
26-03-2018 22:24
26-03-2018 22:24 • Reageer
Eigenwijs Portret
Interessant onderzoek. Ik vraag me wel af of karakter en persoonlijkheid niet ook een significante rol spelen in deze uitslag. Bovendien braag ik me af hoe de stress in de vroege jeugd eruit zag. Dit kunnen hele diverse gebeurtenissen zijn. Zo vind ik bijvoorbeeld het overlijden van een ouder behoorlijk stressvol, maar misbruik of geweld als je jong bent, is weer heel anders. Je veiligheid komt dan in het geding en er kan m.i. veel eerder een lichamelijke reactie ontstaan zoals het aanmaken van het stresshormoon cortisone. Wel boeiend om me eens in in te lezen hoe dat werkt.
26-03-2018 10:06
26-03-2018 10:06 • 1 reactie • Reageer
wakeupkitty
Zie het artikel mbt het verschil tussen een sustainer en shifter. Dit heeft idd met karakter te maken.
26-03-2018 22:25
26-03-2018 22:25 • Reageer
Ries van Meerten
hoe lang en hoeveel jaar is dit onderzoek bekeken? stress bouw je op en door veranderingen in het leven zelf na tientallen jaren kan depressie toeslaan, zelfde als burnout nou als dit onderzoek klopt dan zullen er vele komen met een depressie als ze ouder zijn deze prestatie maatschappij is enorm stressvol
26-03-2018 08:27
26-03-2018 08:27 • 1 reactie • Reageer
wakeupkitty
Dit is geen onderzoek gedaan bij kinderen maar volwassenen en hiermee is rekening gehouden met karakter/gedrag. Zie het artikel mbt sustainers en shifters. Erfelijkheid mbt aanleg depressie zal ook zeker een rol spelen.
26-03-2018 22:26
26-03-2018 22:26 • 1 reactie • Reageer