×

Yoors


exit_to_app Inloggen

480
camera_alt
Afbeelding toevoegen
60
Med: Stressvolle jeugd verkleint kans op depressie

Med: Stressvolle jeugd verkleint kans op depressie


Stress is slecht voor de gezondheid zegt men en ook een slechte (stressvolle) jeugd zou niet veel goeds voor de toekomst voorspellen.

Als het op een slechte jeugd aankomt kan ik mee praten. Er is mij een hoop overkomen, maar ondanks dat ben ik er niet aan onderdoor gegaan.
Hoe kan dat? Hoe kan het dat mensen die aanzienlijk minder meegemaakt hebben dan ik na één tegenvaller compleet instorten en ik er nog steeds (positief of naïef) iets van probeer te maken?
Eerlijk gezegd heb ik geen idee. Wel weet ik dat ik in het verleden vaak op mijn best was als het water aan mijn lippen stond en ik moest vechten.

Uit onderzoek van onderzoeker Esther Nederhof van het UMCG blijkt dat een stressvolle jeugd de kans op depressie in stressvolle situaties op latere leeftijd kan verkleinen.
Omgekeerd kan een rustige jeugd juist een grotere kans geven op depressie bij stress op latere leeftijd. Bepalend hiervoor is welk type aandachtsstijl iemand heeft.


Een algemene aanname is dat stress de kans op depressie vergroot. Uit het onderzoek van Nederhof blijkt dat deze relatie er voor sommige mensen er juist heel anders uitziet. Voor haar onderzoek liet Nederhof ongeveer duizend deelnemers twee testen uitvoeren.

De eerste test betrof het uitvoeren van een saaie taak. Deelnemers die langdurig heel weinig veranderingen hadden bij het uitvoeren van deze taak, kunnen heel goed hun aandacht richten. Zij worden ‘sustainers’ genoemd.


In een tweede test ging zij na hoeveel trager deelnemers werden als ze er een tweede taak bij kregen. Deelnemers die hier goed op scoren en weinig vertraging hadden, zijn goed in het switchen van hun aandacht. Deze groep wordt ‘shifters’ genoemd.


Nederhof toont aan dat sustainers met weinig stress in de kindertijd een heel grote kans hebben om depressief te worden als zij recent veel stress meemaakten. “Deze groep is niet per se gevoeliger voor stress, maar wel voor de mismatch tussen het stressnivieau tijdens hun kindertijd en hun recente stressniveaus, zegt Nederhof.  Zij hebben hierdoor een grotere kans op een depressie.
Sustainers die vroeg in het leven vaak en veel stressvolle omstandigheden meemaakten, hebben bij recente stress juist een kleinere kans om depressief te worden dan alle andere groepen. Het lijkt er op dat zij van jongs af aan geprogrammeerd zijn om met stress om te kunnen gaan.

De controlegroep in het onderzoek van Nederhof laat precies zien wat je verwacht: bij hen neemt de kans op een depressie toe naarmate zij meer recente stress hebben, ongeacht de mate van stress in hun jeugd.

Bij de groep shifters lijkt er helemaal geen relatie te zijn tussen stress en depressie. “Zij lijken hun schouders ophalen en iets anders te gaan doen, in plaats van bij de pakken neer te zitten na een stressvolle gebeurtenis”, zegt Nederhof.

help
signup

Word lid en beloon de maker en jezelf!
'Klein'
Of ik lees het verkeerd/begrijp het niet goed maar ik had een slechte en ook stressvolle jeugd. Nu heb ik depressies sinds m'n 18e. Maar ook is het enigszins genetisch bepaalt waarschijnlijk, die kans is bij mij groot maar ook heb ik ADD waarvan ik met zekerheid kan zeggen dat een aantal symptomen daarvan ook depressie uitlokt en in stand houdt. Maar ik zou onder de controlegroep kunnen vallen. Alleen die wordt eerder niet genoemd wie dat zijn en wat voor test zij hebben gedaan toch?
28-03-2018 20:06
28-03-2018 20:06
Soberana
Interessante, maar onverwachte onderzoeksresultaten. Mensen zoals ik, met een gelukkige jeugd en ook daarna een leven met weinig tegenslag, zouden dus meer 'depressie-gevoelig' zijn? Omdat wij, zoals Mary-Jose hieronder stelt. 'weinig gewend' zijn 'niet leren omgaan met tegenslagen' en 'minder 'creatief' opgroeien zeg maar' ??? Op zichzelf niet onmogelijk, niettemin zou ik voor geen prijs willen ruilen met wie dan ook, laat staan met degenen die het minder goed getroffen hebben dan ik.
26-03-2018 16:04
26-03-2018 16:04
HeArt&SoulConnection
wellicht heft het ook iets te maken (of alles) met je aanpassingsvermogen. Als je alles krijgt , weinig gewend bent leer je ook niet omgaan met tegenslagen en kun je wat minder 'creatief' opgroeien zeg maar. Mij heeft mijn jeugd dat gebracht ... gaan met en voor wat kan , Als het niet gaat zoals het moet moet het maar zoals het gaat.
26-03-2018 14:52
26-03-2018 14:52
Catrine-DeMew
Dan is een slechte jeugd voor sommigen later een voordeel maar om het daarom maar rot te hebben.
26-03-2018 10:39
26-03-2018 10:39
Eigenwijs Portret
Interessant onderzoek. Ik vraag me wel af of karakter en persoonlijkheid niet ook een significante rol spelen in deze uitslag. Bovendien braag ik me af hoe de stress in de vroege jeugd eruit zag. Dit kunnen hele diverse gebeurtenissen zijn. Zo vind ik bijvoorbeeld het overlijden van een ouder behoorlijk stressvol, maar misbruik of geweld als je jong bent, is weer heel anders. Je veiligheid komt dan in het geding en er kan m.i. veel eerder een lichamelijke reactie ontstaan zoals het aanmaken van het stresshormoon cortisone. Wel boeiend om me eens in in te lezen hoe dat werkt.
26-03-2018 10:06
26-03-2018 10:06
Ries van Meerten
hoe lang en hoeveel jaar is dit onderzoek bekeken? stress bouw je op en door veranderingen in het leven zelf na tientallen jaren kan depressie toeslaan, zelfde als burnout nou als dit onderzoek klopt dan zullen er vele komen met een depressie als ze ouder zijn deze prestatie maatschappij is enorm stressvol
26-03-2018 08:27
26-03-2018 08:27