×

Yoors


Inloggen
×

Yoors


#

0 volgers
notifications_noneadd
Opinion: Stukje rijden

Opinion: Stukje rijden


Op 4 mei j.l. heb ik mijn nieuwe auto opgehaald. #VampireMeerkat had hier al wat in gereden en mij gezegd dat dit de beste keuze was van de auto's die wij zo snel konden vinden. De bevriende monteur raadde ook aan hiervoor te kiezen.

Mijn radio werd nog netjes over gezet, ik betaalde met mijn gespaarde geld contant, liet mijn mazda met pijn in het hart achter omdat zij mijn Mazda niet meer was en we gingen op weg.


Al rijdende kwamen er al snel wat puntjes naar voren die voor minder vrolijkheid zorgden.

1: Het schakelen gaat moeizaam vooral in de 1 en 2 

(dat trekt wat rot op en mijn hand doet er zeer van. Nee het ligt niet aan de koppeling.).

2: Wij horen een raar geluid 

(wij ja, dus ik verbeeld het mij niet) het klinkt alsof je over de doorgetrokken lijn op de snelweg rijdt. Al snel ben ik er achter dat het door het gaspedaal komt. Laat ik dat wat meer los is het weg, geef ik meer gas is het ook weg. Mijn dochter zoekt op wat het kan zijn en wij besluiten dat wij ook de radio harder kunnen zetten. 

Met "een scheutje olie er bij" kan het probleem verholpen zijn of een of ander, niet zo duur ,onderdeeltje kan dit doen. Erg is het niet dus dat scheelt.

3. De deuren willen niet open of dicht met de AB-sleutel 

(de centrale vergrendeling was gemaakt).


Aangekomen bij Kronenburg in Arnhem meldt de auto niet dat mijn lichten nog aan staan. 

Ik probeer de auto op slot te doen. En ik probeer en probeer. Klim uiteindelijk via de bijrijderskant in de auto om alle knopjes in te drukken om vervolgens aan de bijrijderskant met de sleutel de deur op slot te doen. Juist ja...niet handig.


Na wat Kronenburgen (bij de Xenos kun je allerlei lekkers proeven) was het op naar huis

Weer thuis heb ik de batterij van de sleutel laten vervangen bij de schoenmaker. 

Ook heb ik de verkoper geschreven en de 3 problemen doorgegeven. Zijn vlotte reactie meldde dat:

Het geluid bij het gaspedaal hem niet bekend was, de auto schakelt zoals elke Clio en dat dit dus niet zo is als de Mazda die wij gewend zijn. Ik de versnellingsbak in de gaten moet houden. Ook kreeg ik nog wat uitleg over het gebruik van de autosleutel en de centrale vergrendeling.

Nu heb ik geen idee hoe Clio's in doorsnee schakelen, maar ik moest om deze mededeling toch even lachen.


Vervolgens ben ik een proefritje gaan maken. 

De afstand van de rit: 

ca. 1500 km. 

Ik heb aan een stuk door gereden met slechts stops om te tanken (ca 10 minuten?) en twee maal een stop om te "slapen" in de auto (1x ca 45 minuten waarbij de Duitse douane mij 3 man sterk kwam storen om te vragen of ik sigaretten of drank bij mij heb en 1x een uurtje). 


Het proefritje duurde (inclusief de stops): 19 uur.

De rit begon met flinke niesbuien van mijn kant en daarna was het de beurt van mijn zoon (lang leve de allergieën.). Vervolgens heeft hij alleen maar geslapen (wat altijd beter is dan continue niezen en paniekerig gillen dat hij er niet meer tegen kan.). 


Gemiddelde snelheid:

80-100 km per uur


Aantal tankbeurten:

1x in Nederland € 1.649/ltr

1x in Duitsland € 1.439/ltr

1x in Oostenrijk € 1.199/ltr

Inhoud tank: vermoedelijk 45 liter (of meer met wat reserve tank)


Verbruik:

De Renault Clio 1.2 (bouwjaar 1999) rijdt zeker niet zuiniger dan mijn Mazda 626 station (bouwjaar 1999) deed. Ik heb het gevoel dat hij zelfs minder zuinig is. Duidelijk is dat hij het minst verbruikt bij 80 km/uur en in de 5e versnelling (het zuinige rijden dus).  

Bij 100 km/uur neemt het verbruik aardig toe. Ga ik daar overheen lijkt het wel of er een lek in de tank zit.


Wegligging:

De Clio heeft 14" (zomer) banden en de Mazda had 15" banden (en ik reed hiermee nog op de winterbanden). Veel verschil heb ik niet gemerkt.


Ruimte:

Wij zijn het er allemaal over eens dat wat zitten/ruimte betreft de Clio niet onder doet voor de Mazda. Ik heb met mijn lange benen net zoveel plaats en mijn vreselijke rugpijn en pijn in mijn been is niet erger geworden in de Clio.


Interieur:

Er zijn geen armsteunen meer voor en achter, geen bekerhouders, geen vakken in de achterdeuren en rug van de voorstoelen. De ruiten achter zijn niet meer automatisch te openen en sluiten. Er zijn nog slechts 2 geluidsboxen in plaats van vier. Hier kunnen wij uitstekend mee leven. Er is voldoende opbergruimte waar alles in kan en mijn slang heeft ook hier haar eigen plekje.


Kofferbak:

Deze is groot genoeg ook voor wie maar 1-2 keer per maand boodschappen doet en voor de hond (1 niet 4).

De achterbank kan in delen omgeklapt dus dat biedt ook perspectieven.


Uiterlijk:

Van buiten ziet de auto er netjes uit. Het slot aan de bestuurderskant is stuk, maar als de sleutel op afstand werkt is dat geen probleem. Ik heb geen trekhaak meer en een kortere auto (daar merk ik weinig van als ik rij. Ik rij nog steeds in een grote dikke bak en bumperklevende pushers in bmw's en vrachtwagens seinend met groot licht en toeterend doen mij niets.).


Rijgedrag:

Mijn persoonlijke rijgedrag op de lange afstand is om zoveel mogelijk een zelfde tempo aan te houden. 

Wat het rijgedrag en de ligging van de auto betreft:

De auto vind ik stabiel genoeg op de weg liggen. Bij Siebengebirge gaat het vlot zat de bergen op  en eenmaal omlaag gaat dat vanzelf (de remweg lijkt wat langer dan bij de Mazda). De bochten (ook hele vreemde) komt hij netjes door zonder om te kiepen of dat gevoel te geven.

Het file rijden heb ik lekker kunnen oefenen met dank aan de vele wegwerkzaamheden op de A3 in Duitsland en het ongeluk aldaar en de vele wegwerkzaamheden op de S1 in Oostenrijk.

Het vreemde geluid van het gaspedaal heb ik tijdens deze hele rit maar 1x gehoord en daarna niet meer.

Het schakelen ging een aantal keer goed mis en doet mij denken aan de Opel astra die ik had (daar bleek een afgebroken schroefje de veroorzaker te zijn van af en toe niet kunnen schakelen).


Bij thuiskomst knippert er ineens een lampje op het dashboard. Dit blijkt te horen en voor de sleutelherkenning te zijn.

Ook klinkt er ineens een signaal dat de lampen nog branden.

De auto sluit, opent en sluit (even testen) normaal. Alleen de koffferbak moet apart afgesloten worden.


Eindconclusie:

In de Renault Clio 1.2 merken wij niet dat wij in een kleine auto zitten. Onze lange armen en benen hebben plaats zat en boven mijn hoofd is ook alle ruimte. Wij zitten ook niet lager dan in de Mazda.

Mijn zoon kan nog steeds op de achterbank slapen (zelf heb ik dit nog niet geprobeerd).

Ondanks dat de Clio een 1.2 is, komt hij de berg op en kan hij best aardig optrekken (de Mazda was heel wat krachtiger).

De motor is vrij geluidloos en dat is wel zo prettig (al is het wel wat slaapverwekkend).

De stoelen zijn verstelbaar en voor de liefhebbers zit er een airco in. Ook zit er een spiegeltje in de zonneklep aan de bestuurderskant (een klepje voor het spiegeltje in de andere klep zou fijn zijn beste fabrikanten, dan weerkaatst er minder licht als de klep omlaag is).

help

De tekst is door mij geschreven, de foto's zijn door mij gemaakt en wat je op de foto ziet is ook van mij.

Wil jij weten hoe zuinig jouw auto is? Dan kun je dat via de link hieronder uit rekenen.

www.berekenen.info/verbruik-auto


NOTE

Beide auto's komen op de lange afstand (inclusief berg op en af) uit of een verbruik van ca 1: 17.5

Wat het verbruik op de korte afstandjes is weet ik (nog) niet van de Renault Clio. Ik ga er van uit dat de Clio hier hoger op scoort dan de Mazda, al vermoed ik dat het rijgedrag de grootste rol speelt bij het verbruik.

signup

Word ook Yoo.rs lid en schrijf! Wie schrijft die blijft en... het brengt nog wat op ook!

#renaultclio-bj1999 #mazda626-bj1999 #verbruikclio1.2 #verbruikmazda626 #vampiremeerkat #clio #mazda 
Cornelis
Goed geschreven verslag. Meganisch en electrisch ga je geen betere auto's vinden dan japanse. Van  overstappen van japans naar frans  ga je bijna altijd teleurgesteld zijn. Een clio is nieuw misschien aardig maar met de jaren komen de kleine en grote ergenissen boven.
26-05-2018 11:28
26-05-2018 11:28 • Reageer
Cornelis
Goed geschreven verslag. Meganisch en electrisch ga je geen betere auto's vinden dan japanse. Van  overstappen van japans naar frans  ga je bijna altijd teleurgesteld zijn. Een clio is nieuw misschien aardig maar met de jaren komen de kleine en grote ergenissen boven.
26-05-2018 11:25
26-05-2018 11:25 • Reageer
Cornelis
Goed geschreven verslag. Meganisch en electrisch ga je geen betere auto's vinden dan japanse. Van  overstappen van japans naar frans  ga je bijna altijd teleurgesteld zijn. Een clio is nieuw misschien aardig maar met de jaren komen de kleine en grote ergenissen boven.
26-05-2018 11:23
26-05-2018 11:23 • 2 reacties • Reageer
Cornelis
Ik heb een te lage rating gegeven en en nieuwe geplaatst. Deze maar weghalen.
26-05-2018 11:31
26-05-2018 11:31 • Reageer
wakeupkitty
Mijn eerste auto was een mazda, daarna veel peugeot gereden en die vond ik geweldig. Triest tot levensgevaarlijk waren de citroën, vw, opel astra station. Een nieuwe auto kan ik nooit kopen dus ik blijf met een ouwetje zitten. Deze doet het hopelijk 1-2 jaar. Dan ben ik tevreden. Meer verwacht ik er niet van. Tot nu toe ben ik tevreden. Zowel met rijgedrag, ruimte als kofferruimte. Ik betaal bijna de helft minder aan wegenbelasting en minder verzekering en daar ging het mij om. Helaas geen honda gevonden. Bedankt voor het lezen en je tip.
26-05-2018 11:32
26-05-2018 11:32 • Reageer
lekkerereceptenvoor2
Wat een top verslag. Best een lange proefrit, maar dan heb je veel omstandigheden goed kunnen uittesten in ieder geval. 
08-05-2018 10:27
08-05-2018 10:27 • Reageer
DiaantjesLife
Wat heb je dit leuk beschreven en het is zeker een behoorlijke proefrit geworden! Ik heb nog nooit een Clio gehad, dus weet niet of het schakelprobleem typisch Clio is. Hou het wel in de gaten zou ik zeggen. Hij ziet er in ieder geval erg leuk uit en nog mooi rood! Mijn rode monster is, zoals vele rode oudere autootjes, al behoorlijk wit aan het uitslaan. Dat zou ik kunnen verhelpen door hem goed te polijsten, maar dat kan ik niet zelf helaas. Zoonlief wil dit nog een keertje voor me doen, dus wie weet komt het nog goed hahaha. Ik wens je nog vele veilige km's toe met dit leuke autootje! 
08-05-2018 07:12
08-05-2018 07:12 • Reageer
The Original Enrique
Een hele uitgebreide proefrit Kitty! Maar vooral het schakelen en het vreemde geluid zouden mij wel zorgen baren. Verbruik, tja het is een Franse auto, die zijn over het algemeen minder zuinig dan 'Japanners'. Op of beneden de 100 km. gaat het vaak nog vrij goed, daarboven beginnen ze te slurpen. Maar geen slecht verbruik hoor, ik ben er jaloers op. Het verschil tussen zomer en winterbanden merk je pas goed in de winter. Hopelijk worden de dingen nog opgelost?
07-05-2018 23:56
07-05-2018 23:56 • Reageer
fraenkywiradimedja
Nou Kitty, lijkt een auto deskundig , ben geen motor Kenner,  maar wel interresse? Graag nog meer😎 ik volg🚘
07-05-2018 19:42
07-05-2018 19:42 • 1 reactie • Reageer
wakeupkitty
Ja ik rij nogal wat af in andermans "ellende". Wie weet over een poosje de korte ritten uitslag.
07-05-2018 19:52
07-05-2018 19:52 • 1 reactie • Reageer
Hans van Gemert
Een mooi proefritje :-) Een verbruik van 1:17,5 is helemaal niet slecht voor een wagen van bijna 20 jaar oud.
07-05-2018 18:30
07-05-2018 18:30 • 1 reactie • Reageer
wakeupkitty
Dat lijkt mij ook netjes. Ik ben benieuwd wat de uitslag voor de kleine ritjes is. Die rij ik met name.
07-05-2018 19:53
07-05-2018 19:53 • Reageer
Catrine-DeMew
Dat was een lang en geslaagd proefritje
07-05-2018 18:22
07-05-2018 18:22 • 1 reactie • Reageer
wakeupkitty
Ja het was positiever dan verwacht. De Renault zou ik zelf niet kiezen.
07-05-2018 19:54
07-05-2018 19:54 • Reageer
Soberana
Je hebt hem iig uitvoerig getest. Hopelijk zul je er lang plezier van hebben.
07-05-2018 17:34
07-05-2018 17:34 • 1 reactie • Reageer
wakeupkitty
Ik hoop het ook en ineens blijkt wat niet werkte weer te werken.
07-05-2018 17:44
07-05-2018 17:44 • 1 reactie • Reageer