MyLife: Huisarts weigert inzage persoonlijk dossier

MyLife: Huisarts weigert inzage persoonlijk dossier


settings
  • Instellingen
  • Positie

    Automatische scrolling

Op een dag zat ik bij een vervangend huisarts in de wachtkamer. Er hing een poster aan de muur waarop stond dat het medisch dossier na 20 jaar wordt opgeschoond. Wil je je gegevens inzien of hebben, voordat deze vernietigd worden, dan moet je contact met je huisarts opnemen.

Ik had hier nog nooit van gehoord en bij mijn eigen huisarts in de groepspraktijk hingen zulke posters niet. Ook is er nooit een bericht van de huisartsenpraktijk/huisarts gekomen dat dit gedaan wordt.


Tijdens een afspraak bij mijn eigen huisarts (in verband met rugpijn) vroeg ik hem hier na. Ik wilde graag mijn dossier inzien. Waarom? Omdat hier bewijsstukken in zaten van kindermishandeling. Ik had deze ooit per toeval gezien toen een arts, bij verhuizing, mij wel mijn dossier mee gaf.


Mijn huisarts, dhr Te Riet Scholten in Arnhem, reageerde hierop zeer onsympathiek, Hij deelde mij mee dat mijn dossier inderdaad was opgeschoond en dat het aan hem was wat hij belangrijk vond om te bewaren. Het belangrijke had hij in de computer gezet. Ik mocht mijn dossier niet in zien, mijn 10 minuten waren om, daarom werd er ook niet naar mijn rug gekeken en ik werd de praktijk uit gezet.


  #medischdossier #huisarts #kindermishandelingBeoordeel

Reviews en Reacties:

4.9 / 5 (13 reviews)
expand_more
Verberg reacties
Ik voeg me toe bij Soberana. Toen ik verhuisde leek het mij het ideale moment om alle dossiers op te vragen.
Ik haalde ze allemaal zelf af, ziekenhuis, huisarts, osteopaat, gynaecologe.
Ook ik was stomverbaasd van wat ik soms las in verslagen van arts tot arts.
En ik haalde heel wat bewijsmateriaal naar boven ivm geweld ten opzichte van mezelf en mijn kind.
Ik gaf aan de nieuwe artsen wat ik zelf wilde en sowieso maakte ik eerst een kopie.
Ik zou nooit doen wat DidI'Ms world beschrijft, da's vragen om weigering. Artsen zijn namelijk heel bang dat hun attesten zouden gebruikt worden in een rechtbank. Dat ondervond ik al snel. Dus nooit zeggen dat je ze eerst wilt kopiëren.

Onlangs moest ik een ganse serie artsen passeren om attesten en verslagen te verkrijgen bestemd voor het RIZIV en de adviserend geneesheer. Uiteraard heb ik ze eerst allemaal gekopieerd. Je weet nooit wanneer je ze eens kan voorleggen als bewijsstuk.
| 17:21 |
Dit is de informatie van mijn beroepsvereniging. Het bewaren van dossiers door zorgverleners is bij wet bepaald. De gegevens zijn eigendom van de zorgverlener, maar de cliënt heeft het recht op inzage. Ik moet dossiers van kinderen die ik nu behandel vanaf hun 18e jaar 15 jaar bewaren. Zijn ze nu bijvoorbeeld 3 jaar, dan moet ik hun dossier vanaf vandaag nog 30 jaar bewaren. Ik hoop dat ik dan nog leef ;-)
www.nvlf.nl/actueel/2017/openbaar/bewaartermijn-dossiers
| 16:29 |
Mijn dossier is flink uitgedund en het bewijs is weg
| 16:34 |
Echt vreselijk!! Wettelijk mag iemand dus 10 jaar, nu 15 jaar, na het opstellen van je gegevens deze vernietigen, maar het is niet altijd wenselijk. Als er ernstige dingen met je gebeurd zijn, vind ik dat zo iemand de verantwoordelijkheid heeft om de gegevens aan je aan te bieden. Maar wettelijk heb je denk ik geen poot om op te staan. Ik zou geen vertrouwen meer hebben in deze huisarts.
| 16:45 |
Dat vertrouwen is weg en ik heb door verhuizing een andere huisarts kunnen krijgen.
| 16:50 |
De bewaartermijn:
Het algemene bewaartermijn van een dossier is 15 jaar. Dit staat in de WGBO (artikel 7:454 lid 3 Burgerlijk Wetboek): de hulpverlener bewaart de bescheiden gedurende vijftien jaren, te rekenen vanaf het tijdstip waarop zij zijn vervaardigd, of zoveel langer als redelijkerwijs uit de zorg van een goed hulpverlener voortvloeit.
Deze bewaartermijn bedroeg aanvankelijk tien jaar, maar met terugwerkende kracht tot deinwerkingtreding van de WGBO werd ze verlengd tot 15 jaar.
| 16:40 |
Er stond op de poster 20 jaar. Daarbij ook dat je als patiënt hiervan op de hoogte gebracht hoort te worden. Mijn kindermishandeling is langer dan 15 jaar terug gebeurd en het bewijs is vernietigd. Overigens vind ik het bewaren van mefische gegevens over 15 jr ook kort. Tussen mijn eerste en laatste zwangerschap zit al meer dan 25 jaar en de geschiedenis daarvan was ook zeker relevant geweest.
| 16:48 |
Je wilt niet weten hoeveel ruimte die dossiers innemen. Ik heb een hele grote kast thuis volzitten en die moet ik dus nog jaren met mij meenemen als ik ga verhuizen. Gelukkig zijn mijn dossiers nu grotendeels digitaal, waardoor ik ze makkelijker langer kan bewaren. Maar het dossier van jou zal ook wel een papieren dossier geweest zijn. En ik snap ook wel weer dat het voor een huisarts met duizenden cliënten lastig is alle dossiers door te spitten om te zien of er belangrijke informatie instaat. Maar hij had vóór het vernietigen zijn cliënten kunnen waarschuwen natuurlijk. Dan had je kunnen reageren.
| 17:13 |
En dat is mijn punt. Laat weten dat er opgeschoond wordt. Wie wil kan zijn geschiedenis ophalen. Zo niet kan het versnipperd worden.
| 20:54 |
Aangifte doen bij medisch tuchtraad en overstappen naar een andere arts...
| 15:57 |
Een andere huisarts heb ik inmiddels nu ik verhuist ben
| 16:35 |
Denkt die man dat jij niet weet dat je in je recht staat? Jouw gegevens zijn van jou en niet van de huisarts.

Bij ons in een 'achterlijk 3e wereld land', worden al je gegevens uitgeprint als je van huisarts verandert; je krijgt dan het hele pak papier mee in een envelop of map. Dat moet je zelf naar je nieuwe huisarts brengen en tussentijds kun je alles lezen.
Toen ik dat in 2016 voor mijn moeder deed, was het een heel pakket: haar medische geschiedenis vanaf haar geboorte, dus over 98 jaar. De eerste helft handgeschreven, daarna een deel met een typemachine gedaan en het laatste deel dus ingevoerd in pc. Zelfs een volledig verslag van mijn eigen geboorte (1949) heb ik met grote belangstelling kunnen lezen. Het enige 'afwijkende' was het verslag van 1947-1948 (de periode dat mijn ouders in NL verbleven, voor de promotie van mijn vader). (De arts had mijn moeder 2x gezien: bij inschrijving en bij afmelding en vond het nodig haar uiterlijk te beschrijven: 'slanke, goedgeklede, gesoigneerde vrouw met opvallend gaaf gebit')
Ik zal nooit meer mopperen over het feit dat gegevens niet rechtstreeks naar de nieuwe arts kunnen worden gestuurd.
| 15:45 |
Ik heb 1x de gegevens mee gekregen, maar dit is zeer zeker niet gebruikelijk. Hoe of wat de arts over jou zegt/denkt daar mag je als klant naar raden. Beschrijving vaan mijn uiterlijk ben ik ook al eens tegen gekomen.
| 16:37 |
zo zeg, wat is er met die man aan de hand? Ik neem aan dat het nu je huisarts niet meer is?
| 14:56 |
Nee ik ben verhuist
| 16:37 |
Okey dan? Wat doen veel mensen toch raar tegen elkaar op deze zwevende ruimtesteen.
| 14:43 |
Het zal het artsgeheim zijn?
| 16:37 |
Waarvoor is het een geheim als het notities zijn over dingen die jij hebt meegemaakt, daar weet je toch al vanaf? Je hebt het alleen nodig zodat andere doktoren weten waar ze mee te maken hebben.
| 17:18 |
Goede vraag wasrop we geen antwoord gaan krijgen. Wellicht omdat de notities doordlspekt zijn van persoonlijke mening over de klant?
| 20:52 |
Wat voor zin heeft het om iets bij te houden als het later nooit gebruikt/gedeeld wordt omdat ze bang zijn dat hun subjectieve manier van schrijven niet getolereerd wordt? Nogal tijdverspilling.
| 22:07 |
Belachelijk. Gelijk schriftelijk bezwaar maken en een klacht indienen!
| 14:22 |
Daar heb ik helaas niets meer aan. Weg blijft weg
| 16:44 |
Maar als je dit niet aankaart doet hij het misschien nog een keer.
| 17:38 |
Beslist maar het kost mij bijzonder veel tijd en energie en mijn papieren krijg ik er niet mee terug
| 20:37 |
Dat is waar. Maar dat is een keuze die je maakt. Of je geeft geen toestemming meer dat het epd wordt doorgegeven.
| 20:40 |
Wat er over is, is nu bij de nieuwe huisarts (en blijkbasr kopie nog aantal jaren bij de oude). Hij mag van mij in de ....
| 20:41 |
Ik zou alvast een brief of mail sturen dat je ten allen tijden je dossier wil kunnen inzien.
| 20:54 |
Ga ik doen!
| 20:56 |
Heel goed. Scheelt een hoop gedonder.
| 21:10 |
Nou lieverd, ik zou zeggen als je dat echt wilt. geef hem aan dat het je recht is en dat je anders stappen onderneemt . Lange adem, maar de wet staat in deze aan jouw kant
| 14:15 |
Daarmee krijg ik het vernietigde bewijsmateriaal niet terug. De termijn voor aangifte doen is inmiddels verlopen
| 16:38 |
herkenbaar vernietigd bewijs . JIJ weet, laat dat bewijs genoeg zijn . Verlopen termijn ...ze zijn slim bij instanties. je hebt ermee te maken. helaas kun je niet bewijzen dat het is vernietigd. Het is natuurlijk enorm balen voor je . dat begrijp ik. de macht van de hoge heren
| 19:58 |
Zoiets heb ik ook bij de hand gehad. Ik ging verhuizen en ik wilde dat de gegevens naar de nieuwe huisarts gingen. Dat gebeurde maar niet en toen was eerst het argument dat mijn ex daar toestemming voor moest geven. En die toestemming moest ik regelen (eigenlijk al heel vreemd omdat als hij iets wil hebben hij het zelf zou kunnen vragen) volgens hem. Nu wilde het geval dat mijn ex nooit reageerde op mijn mails en ook niet in dit geval. Dus toen gaf ik bij de huisarts aan dat ik inzage in de dossiers van mijn kinderen wilde inzien met de bedoeling alles te kopiëren en zelf aan de nieuwe huisarts door te geven. Dat weigerde hij. Ik vond dit schandalig, ik was verdorie degene die altijd zorgde dat hij zijn dossier compleet had. En er waren kids die ook regelmatig naar ziekenhuis moesten dus ik wilde wel dat nieuwe huisarts overal van op de hoogte was. Uiteindelijk heb ik mijn advocaat mijn ex laten aanschrijven en heeft het nog weken geduurd voordat die toestemming gaf en de oude huisarts alles doorstuurde naar de nieuwe huisarts. Ik word nog boos als ik er aan terugdenk.
| 14:10 |
kan me voorstellen dat je nog boos wordt. Maar wat idioot! Het gaat toch om jouw gegevens? Of die van je kinderen alleen?
| 14:58 |
Die van de kinderen alleen.
| 15:09 |
Nee om die van mij in dit geval. En zelfs als het om die van mijn kinderen zou gaan hoort hij die te geven. Ik ben de enige ouder.
| 16:42 |
Klopt toch van geen kanten. Het dossier hoort bij de klant. Andere arts dossier mee. Ook na mijn verhuizing ging het doorsturen van het dossier zeer moeizaam. De nieuwe huisarts had er grote moeite mee het te krijgen.
| 16:41 |
Nou ja, ongekend.
| 14:05 |
belachelijk! dat zal vast niet voor niks zijn dat je weg werd gestuurd ivm de tijd, normaal zouden ze het niet zo nauw nemen namelijk. medisch dossier moet normaal gezien wel schriftelijk worden opgevraagd... zou dat zeker nog even doen..
| 13:04 |
Dat is zinloos. Het bewijsmateriaal dat ik wilde is vernietigd en ik kan geen aangifte doen.
| 16:42 |
Ok wist niet dat je al wist wat er nog over was... daarom dacht ik schriftelijk doen.. wat een eikel die vent...
| 17:47 |
:(
| 20:36 |
ja echt dat t zomaar kan en mag
| 21:20 |
Je hebt er recht op om je dossier in te zien. Misschien niet in de tien minuten consulttijd, maar het recht heb je gewoon.
| 12:50 |
Blijkbaar niet.
| 16:43 |
Ik hoop -tegen beter weten in- dat dit niet waar is! Dit zaakje stinkt wel een beetje, het zijn jouw gegevens, niet de zijne!
| 12:50 |
:(
| 16:43 |

private lease goedkoop
private lease goedkoop
Fun & Entertainment
prEiffeltoren
prEiffeltoren
Fashion & Lifestyle
Onderzoeken
Food & Drinks
Mosselen sofrito
Mosselen sofrito
Gezondheid & Geest
Vegan haren wassen
Vegan haren wassen
 
×

Yoors


exit_to_app Inloggen