×

Yoors


exit_to_app Inloggen

camera_alt
Afbeelding toevoegen

MyLife: Luisteren is niet horen... Re: Ik luister...


Wanneer ben je klaar met het leven?

Is hier een definitie voor te geven?

Waarom mag je hierover niet zelf beschikken?

Moet je doorlijden omdat het ooit wel eens beter zou kunnen worden?


Het is fijn als er iemand even naar je luitert. Zelfs als het een hulplijn is, maar het is niet echt.

Luisteren is niet per definitie horen en al helemaal niet voelen hoe een ander zich voelt.

Daar zit hem dan ook wel hét verschil met wie echt klaar is met het leven. 

Geen vrienden of heel veel. Het maakt uiteindelijk niet uit. Jij bent het die het leven moet leven. Niet degene aan de andere kant van het 0900-0101 nummer van slachtofferhulp Nederland of de Hulplijn.

Het is niet de familie, zijn niet de vrienden op afstand of dichtbij die jouw leven leven. Zij zitten namelijk niet in jouw huid en kunnen je niet 24/24 onder de arm nemen bij je angsten en depressies en het leven zinvol maken.


Het klaar zijn met mijn leven heeft bij mij nooit wat te maken gehad met mijn zware ondervoeding, jeugd vol mishandelingen, mijn narcist en alcoholist van een ex-man. Evenmin met uitgescheten worden door familie en schoonfamilie, de vele discriminaties en pesterijen op school en in de buurt, mijn 5 miskramen of omdat ik elk dubbeltje moet omdraaien. En nee ook niet met dit alles samen en dit zal ook nooit het geval zijn.


Klaar zijn met is voor mij een bewuste keuze. Deze keuze kan alleen gemaakt kan worden door ieder mens voor zich. Het vergelijken van situaties is onmogelijk. 

Ook hoef je hiervoor echt niet in geestelijke nood te zijn, je eenzasm en verlaten te voelen en kan het besluit na een vol en rijk leven genomen worden, gewoon uit vrije wil.


#hulplijnen 
Soberana
Leerzaam artikel. Met mijn moeder zaliger in de laatste weken voor haar overlijden, ook gesprekken gehad over het begrip 'voltooid leven'. Zij vroeg niet om stervenshulp, maar vond wel dat ze na een mooi, liefdevol en actief leven, 'klaar was om te vertrekken'. Ik heb geprobeerd om haar laatste fase zo comfortabel mogelijk te doen verlopen. Ik vond het erg dubbel: enerzijds begrip voor haar standpunt dat zij zich verheugde op het weerzien met mijn vader, haar ouders, broers en vriendinnen, anderzijds wilde ik haar nog niet missen.
08-02-2018 14:43
08-02-2018 14:43 • 1 reactie • Reageer
wakeupkitty
Het voelt idd heel dubbel. Ik heb dit gesprek met mijn oma gehad (tot afschuw van mijn tante omdat zij niet met haar daarover sprak terwijl ze wel daar in huis kwam). Ze was klaar had alles gedaan en gezien wie zij nog wou zien. Dat gesprek was ook de laatste keer dat ik haar zag.
08-02-2018 17:09
08-02-2018 17:09 • 1 reactie • Reageer
Ries van Meerten
vele luisteren maar begrijpen er niets van denken het te weten uit een boekje maar degene die echt luister is degene met de eigen ervaring want wanneer ben je klaar om het te vertellen dat je klaar bent
08-02-2018 08:28
08-02-2018 08:28 • 1 reactie • Reageer
wakeupkitty
Je bent (er) klaar (mee) als je beseft dat luisteren niet hetzelfde is als horen. Maar ook dat iets meedelen niet betekent dat je zit te wachten op advies of wat er allemaal nog zo leuk kan zijn
08-02-2018 08:48
08-02-2018 08:48 • 1 reactie • Reageer