×

Yoors


Inloggen
×

YoorsMyLife: Te vroeg

MyLife: Te vroeg


Wie denkt dat onderstaand #bevallingsverhaal typerend is voor die tijd vergist zich, maar liefst 75% van de artsen geeft toe een #inschattingsfout te maken (dit overigens niet richting klant). Ook #ziekenhuizen en #verloskundigen maken het bont en nemen hun klanten niet serieus zoals ik ruim 20 en 30 jaar later heb mogen ervaren.

Wil je zachtjes doen als het zo ver is, vraagt de bovenbuurvrouw, ik kan er niet tegen om dat te horen. Ik beloof haar dat ik geen kick zal geven, want zo ben ik. 

Niemand tot last zijn, ook al zijn anderen mij wel tot last en zou ik zoiets nooit vragen. 

Als het dan zo ver is, is het enige wat ik zeg dat de dokter met spoed gebeld moet worden. Mijn dokter heeft geen dienst, de dienstdoende valt weer in slaap. Als deze weer gebeld wordt is het dringend. Die boodschap komt niet echt over. Ik had de bovenbuurvrouw namelijk beloofd geen kick te geven. 


Ietwat (flink) in paniek belt de beschonken huisarts die van mij op om te vragen wat hij moet doen. De ambulance bellen ..., zegt mijn arts. Daar mag ik dan zelf naar toe lopen. Alle trappen van de flat af. Van top tot teen zit ik onder het bloed en mijn laarzen staan vol. In de ambulance wordt mij gevraagd het nog even op te houden. Niet gillen of schreeuwen of vragen en het gewoon even ophouden. De dokter kruipt terug in bed en ik ben op weg naar het ziekenhuis zonder iets te zeggen. 

Daar aangekomen is de eerste vraag of ik wel verzekerd ben en het pasje bij mij heb. De paniek is groot als de arts verdwijnt en de co-assistent bij mij moet blijven. Nog groter als zij ziet dat er een navelstreng om de hals zit. Hysterisch gilt zij om de arts en ik zeg: als ik de baby vast hou dan kun jij de navelstreng om de hals af halen. Ik krijg een paar rake klappen vergezeld met de woorden: afblijven met je vieze vingers toe bedeeld. Een bevalling om nooit te vergeten. Hoewel ik binnen 5 minuten bevallen ben staat er in mijn dossier dat ik moeilijk te begeleiden ben.

help

Afbeelding pixabay.com


10 minuten vrij schrijven en je gedachten de vrije loop laten.


In 1985 beviel ik van een dochter na een draagtijd van 6 maanden. Haar gewicht was 1500 gram. De dienstdoende huisarts in #Rijssen was #stomdronken, sliep zijn roes uit en moest zich voor het #medischtuchtcollege in Zwolle verantwoorden.

Ik heb er spijt van dat ik hem zijn ambt verder heb laten uitoefenen, maar ook dat de #gynaecoloog en #co-assistent niet voor het tuchtcollege zijn gedaagd.

signup

Word lid en beloon de maker en jezelf!

#vrijschrijven #bevalling #slechtearts #vrijschrijven #bevallenenopstaan