×

Yoors


Inloggen
×

YoorsOpinion: Krantje lezen uitvaart (goedkoop naar het Openluchtmuseum)

Opinion: Krantje lezen "uitvaart" (goedkoop naar het Openluchtmuseum)


Ik dacht: "Laat ik eens een krantje lezen". Normaal lees ik geen krantjes ik gebruik ze wel voor van alles en nog wat. Deze gaat zo onder de friteuse.

Krantjes (en tijdschriften) koop ik niet. Pure verspilling van geld. Bij leesbehoefte is er genoeg te krijgen (o.a. bij de supermarkt).


Het krantje dat voor mij ligt is reclame. Het heet "Zorg- en Afscheidnieuws".  Waar het over gaat laat zich wel raden.

Arnhem krijgt de eerste themadag Zorg & Afscheid en blijkbaar is dat een primeur in de regio.

Het hele artikel is wat stereotiep geschreven. Dood gaan is nog steeds taboe, eng voor kinderen, we praten er niet over, bla bla bla en natuurlijk kunnen we niets meer zelf.

Eerlijk gezegd kan ik mij niets voorstellen bij deze kreten. Wij praten er gewoon over, vrijwel dagelijks en hebben het ook gewoon over "dood" in plaats van "niet meer in leven".

Wij hebben een uitvaartverzekering en weten wie wat wil en niet wil (geen orgaandonatie bijvoorbeeld, crematie, geen verspilling van dure kisten waar beslag toch van af gehaald wordt voor de crematie en in het buitenland is ook goed (hoeft er ook niet geld bijgelegd te worden.

Via bijvoorbeeld de Dela kun je online zelf je uitvaart opstellen (inclusief cake en muziek).


Eerlijk gezegd word ik wat kregelig van de tekst. Het is duidelijk dat doodgaan zorgt voor problemen en ruzie, het trekt mij niet. Ik krijg er een beetje het slijmerige, manipulerende, vertegenwoordigers gevoel van, die voet tussen mijn deur.

Ook komt hierbij weer de gedachte bij mij op dat wij niets zelf meer lijken te kunnen. We moeten zogenaamd overal bij gecoached worden, anders komt het écht niet goed. Het zal wel hip zijn, maar ik pas daar voor.

Ik kan mij er niet toe aanzetten om het hele krantje met verkapte reclame en geslijm van al deze geweldige en begane mensen, woord voor woord te lezen. Dus ik sla het meeste over (lees alles op een paar zinnen na).


Mijn oog valt op de tekst:"De eerste 750 tickets zijn beschikbaar voor slechts €7.95 per persoon. Hiermee heeft de bezoeker niet alleen toegang tot de themadag , maar ook tot het terrein van het Nederlands Openluchtmuseum" (ook niet meer wat het was, dus ik sla over en teer op de herinnering van een Openluchtmuseum uit een grijs verleden.)

Note: 

1 volwassen kaartje kost online € 17.50 en 1 kinderkaartje € 14.50 (aan de kassa mag je meer betalen!)

Wie weinig geld heeft en zin in het Openluchtmuseum kan een kaartje aanschaffen via: www.afscheidswijzer.nl/tickets

help

De rest van het krantje gaat over:

- Je geld en goed aan een goed doel geven dan weet je zeker dat het goed besteed wordt (Noviv, sexfeestjes, de top, gouden handrukken en luxe hacienda's bijvoorbeeld en Artsen zonder grenzen die ook aanwezig is).

- De dierenbescherming (die krijgt al heel wat belastinggeld).

- Hospice Rozenheuvel en de Baroktuin (als sterven thuis niet gaat).

-  Begraafplaatsen Gemeente Rheden (Een deel van Heiderust is natuurbegraafplaats en deze graven worden nooit ontruimd net als bij www.hogeveluwe.nl/natuurbegraven).

- De watermethode voor een overleden kindje (heeel klein nietszeggend stukje

- Een groot artikel over een mantelzorger en uitvaartondernemer die samen zijn gaan werken

- Fotograferen tijdens de uitvaart (er is een tentoonstelling te zien op 27 mei.. reclame dus)

- Rouwsieraad laten maken (wederom reclame)

- Ruzie om de erfenis (reclame advocatenkantoor)

- Nog meer reclame voor uitvaart ondernemingen (en zij weten precies hoe jouw begrafenis er uit moet komen te zien)

- AZ Woningontruiming (ze zetten niet de radio keihard aan tijdens het werk en gaan rustig alles uitzoeken, sorteren enzo, reclame).

Zoals je kunt lezen is normaal sterven en begraven/gecremeerd worden er niet meer bij.

De graaiers (nabestaanden en goede doelen) staan al klaar net als de advocaten en notarissen en een hele rits hulpverleners die dolgraag graantjes mee willen pikken (tenslotte heeft niemand meer een sociaal vangnet en moet iemand jouw belangen behartigen als jij dat niet meer kunt en ... doodgaan is big business).

Mijn opa zei altijd: "Gooi mij maar in de kruiwagen en kiep mij in een gat in de tuin". In plaats daarvan kwam hij terecht in een familiegraf. Dit zou hij waarschijnlijk wel mooi gevonden hebben. Geen steen, geen herkenning, geen gedoe. Een met de natuur en... ruimte.

De  natuurgraven worden nooit ontruimd (zegt men nu), dus je wordt ook niet alsnog samen met andere ontruimde graven gecremeerd.

De aanwezigen op deze themadag (27 mei 2018).

NOTE

Ja, ook ik ga dood en dat is de enige zekerheid die ik heb en mijn kinderen hebben. 

Ik hoop dat ik zo lang leef dat mijn jongste 2 volwassen zijn. Zo niet dan is 1 van mijn oudere dochters hun voogd en deze beheert ook hun financieën.


Mijn kinderen zijn zelfstandig, kunnen met geld omgaan, pinnen en spreken verschillende talen. Zolang ik kan spaar ik voor hun.


Mijn testament is al jaren terug gemaakt en tussendoor aangepast.


Ik ben geen donor en wil geen organen van een ander.


Ik wil niet begraven worden en gezien ik geen familie en vrienden heb gaan we er zeker geen feestje van maken met vieze koffie en hotelcake waar ik van gruwel. Ik wil ook geen kist (lap of zak is best) en sterf ik over de grens dan is daar cremeren uitstekend (ik heb namelijk geen enkele band met welk kerkhof dan ook. Mij zitten herdenken op een plek waar ik nooit kwam vind ik raar.).


Mochten de honden mij overleven dan is ook voor hun geregeld wat te doen.


Ik heb niets met mensen die na mijn dood mij ineens zo geweldig en aardig en... vinden. Tijdens mijn leven hoor ik dat namelijk nooit. Zij krijgen dus geen uitnodiging en ook geen bedankkaartje.


Mijn dochter zei twee dagen terug: "jij wilt toch over het water uitgestrooid worden?"

" Ja, best hoor en op de eigen vijver mag ook", antwoordde ik (of nog beter in Schotland. Ben ik daar alsnog geweest en hebben mijn kinderen een goede reden om te gaan.).


Ik hou niet van bloemen in een vaas en ook niet van grafstukken (vaak van half rotte bloemen gemaakt, ik heb dit werk een poos in Duitsland gedaan) dus ook daaraan hoeft geen geld uit gegeven te worden.


Ik heb geen abonnementen dus dat scheelt en overheid.nl zal het binnenkort wel zo geregeld hebben dat je met 1 druk op de knop een overlijden doorgeeft en alles en iedereen het weet.

signup

Bij Yoo.rs word over van alles geschreven. Word ook lid, schrijf en laat jezelf belonen!

#uitvaartregelen #testament #begrafenis #crematie #reclame #graaiers #coachen #openluchtmuseum #openluchtmuseumtickets #weiniggeld #bespaartips