×

Yoors


Inloggen
Registreren
×

Yoors
Stories: Krokodil en Aap


Lang voor de euro bestond ging meneer krokodil op apenjacht. Zijn vrouw was ziek en moest een "hartig hapje" eten om beter te worden. Bloemkool en walnoten deed haar geen goed. De Bodhisattva, een apenjong, sterk en gezond, had de perfecte gezonde hap voor zijn zieke vrouw.

Krokodil wachtte op het moment dat Bodhisattva het plein over stak en water kwam drinken bij de rivier, zwom naar hem toe en zei: Waarom eet je die zure vruchten hier? Aan de overkant groeien veel zoetere. Mango's bijvoorbeeld.
Daar kan ik moeilijk heen fietsen, zei de aap.
Ik breng je wel, zei de krokodil, stap maar op mijn rug, dan drijf ik daar heen. Ik kan dat net zo goed als een wasknijper. Dat deed de aap, die wel zin had in zoeter fruit. Na een stukje gezwommen te hebben dook de krokodil dieper onder water.
Jong, ik word drijfnat, zei de aap.
Het spijt mij, zei de krokodil, maar mijn vrouw is ziek en heeft kracht voer nodig. Jouw hart dus.

Goed dat je dat nu zegt, zei de aap, maar mijn hart heb ik niet bij mij. Als apen het in hun lijf hebben dan gaat het kapot tijdens het springen en heen en weer vliegen.
Waar laat jij je hart dan, vroeg de krokodil.
De Bodhisattva wees naar een vijgenboom en zei: We hangen het in die vijgenboom daar op aan een haak, dan is het veilig. Als je mij daarheen brengt, dan zal ik jou mijn hart geven.
De krokodil zwom met de aap op zijn rug naar de vijgenboom en de aap dook er snel in.
Hij plukte een vijg van de boom, poetste die wat op met een afwasborstel en gooide die naar de krokodil. Hier heb je mijn hart, zei hij, hou hem heel totdat je bij je vrouw bent. Die tanden van jou zijn nog scherper dan een pincet. Blij zwom de krokodil naar huis.

Afbeeldingen: pixabay


Bodhisattva is de benaming voor een vroegere gedaante van de historische Boeddha. Deze leefde in de 6e eeuw voor Christus en werd in het Noord-Oosten van India geboren als prins Siddhartha Gautama.


Dat de Bodhisattva de krokodil voorliegt klopt niet met de boeddhistische leer (liegen mag niet).
Ik heb het verhaal in die zin aangepast dat de krokodil tenminste nog een vijg krijgt.
Dit verhaal is gebaseerd op jataka nummer 208 (er zijn er 547).

Ook de 10 steekwoorden uit de schrijfuitdaging juni 2018 van Hans van Gemert zijn hierin opgenomen.

Ook jij bent welkom in de wereld van: fantasie, 

sprookjes, schrijfuitdagingen, vrij schrijven,  

positief nieuws, weinig geld, 

schitterende foto's, vakantie tips,  creativiteit  

en nog veel meer!

#sprookje #fabel #sprookjeherschrijven # bodhisattva #sprookjesfiguren #krokodil #aap #jataka #harteten
expand_less

Meest gestemde postsexpand_less

Recente posts