×

Yoors


Inloggen
×

YoorsWeinig geld: Schipperen met wat je hebt

Weinig geld: Schipperen met wat je hebt


Wie mij een beetje volgt weet inmiddels dat het mij aardig lukt om met weinig geld rond te komen.
Mijn manier van leven zorgt er voor dat ik mij dingen kan veroorloven die voor mij belangrijk zijn én ik kan ook weer sparen. Hiervoor moet ik bepaalde dingen laten, maar dat vind ik niet erg. Hoe meer doelen er bereikt zijn, hoe makkelijker het leven wordt.Wie hier zoekt op: Weinig geld en Fast Food komt een aardige lijst met tips van mij tegen. 

De belangrijkste tip waarmee je aan de slag moet is je inkomsten en uitgaven per maand opschrijven. Leg dat overzicht neer, kijk er regelmatig naar en stel jezelf de vraag wat anders/minder kan.

Daarna kun je jouw persoonlijke begroting maken en een voor een de uitgaven (besparingen) aanpakken.


Zuinig zijn heeft altijd bij mij gehoord. Ik hou niet van verspilling. Toch heb ik de afgelopen jaren, door omstandigheden, nog veel meer moeten bezuinigen.

Inmiddels zijn de meeste dingen die ik doe automatisme. Ik hoef er niet over na te denken en dat is fijn.
Zuinig zijn verleer je, net als fietsen, niet. Ik doe nu exact dezelfde dingen als ruim 35 jaar terug, af en toe ben ik alleen wat minder oplettend. Om wel oplettend te blijven heb ik zo mijn hulpjes (een budget app bijvoorbeeld en contant betalen).


De behoefte om te gaan winkelen heb ik niet meer. Ook wil ik niet meer graag iets voor een ander kopen. Ik heb mijzelf een aantal doelen gesteld (via visionboard) en die wil ik halen én ik wil mij ook aan mijn goede voornemen houden.


Aan het eind van elke maand schrijf ik een update over die maand. Op deze manier ben ik bewust bezig met mijn doelen en kan ik zien hoeveel bergen ik verzet heb (ook al denk ik van niet). Zo steek ik mijzelf een hart onder de riem.

Tip:
- Wees precies. Elke cent telt. Vele kleintjes maken een grote.

- Kijk ook eens bij het Nibud.nl

help

Afbeelding: pixabay.com