Weinig geld: Schipperen met wat je hebt

Weinig geld: Schipperen met wat je hebt


settings
  • Instellingen
  • Positie

    Automatische scrolling

Wie mij een beetje volgt weet inmiddels dat het mij aardig lukt om met weinig geld rond te komen.
Mijn manier van leven zorgt er voor dat ik mij dingen kan veroorloven die voor mij belangrijk zijn én ik kan ook weer sparen. Hiervoor moet ik bepaalde dingen laten, maar dat vind ik niet erg. Hoe meer doelen er bereikt zijn, hoe makkelijker het leven wordt.Wie hier zoekt op: Weinig geld en Fast Food komt een aardige lijst met tips van mij tegen. 

De belangrijkste tip waarmee je aan de slag moet is je inkomsten en uitgaven per maand opschrijven. Leg dat overzicht neer, kijk er regelmatig naar en stel jezelf de vraag wat anders/minder kan.

Daarna kun je jouw persoonlijke begroting maken en een voor een de uitgaven (besparingen) aanpakken.


Zuinig zijn heeft altijd bij mij gehoord. Ik hou niet van verspilling. Toch heb ik de afgelopen jaren, door omstandigheden, nog veel meer moeten bezuinigen.

Inmiddels zijn de meeste dingen die ik doe automatisme. Ik hoef er niet over na te denken en dat is fijn.
Zuinig zijn verleer je, net als fietsen, niet. Ik doe nu exact dezelfde dingen als ruim 35 jaar terug, af en toe ben ik alleen wat minder oplettend. Om wel oplettend te blijven heb ik zo mijn hulpjes (een budget app bijvoorbeeld en contant betalen).


De behoefte om te gaan winkelen heb ik niet meer. Ook wil ik niet meer graag iets voor een ander kopen. Ik heb mijzelf een aantal doelen gesteld (via visionboard) en die wil ik halen én ik wil mij ook aan mijn goede voornemen houden.


Aan het eind van elke maand schrijf ik een update over die maand. Op deze manier ben ik bewust bezig met mijn doelen en kan ik zien hoeveel bergen ik verzet heb (ook al denk ik van niet). Zo steek ik mijzelf een hart onder de riem.

Tip:
- Wees precies. Elke cent telt. Vele kleintjes maken een grote.

- Kijk ook eens bij het Nibud.nl

help

Afbeelding: pixabay.comBeoordeel

Reviews en Reacties:

5.0 / 5 (13 reviews)
expand_more
Verberg reacties
Respect hoor! Hopelijk haal jij je doelen, ik denk van wel! 😉
| 23:17 |
Ik hoop het maar dat gaat wel lang duren
| 09:46 |
Ja, dat snap ik. Maar je bent goed bezig toch? 😉
| 19:22 |
Zeker :)
| 20:47 |
Bewondering voor hoe je het doet. Ik ben tuindersdochter, die spaarden ook voor een slecht jaar, dan voor het bedrijf en daarna voor de leuke dingen. Maar bij ons is het geen noodzaak, er kan een dure maand tussen zitten, een vakantie. Bij jou moet alles doordacht. 👍
| 17:47 |
Ja dat zal zeker dan ook moeten. Ik heb zojuist een overzicht gemaakt wat er voor mei nodig is. Het geeft rust en ik bekijk het per maand dan kan ik ook wat schuiven. Het is noodzaak maar toch nu ook steeds meer gewenning/automatisme. Geen frustratie of stress meer zoals jaren terug en dat scheelt heel veel. 
| 19:10 |
Een begroting maken en elke maand opschrijven wat je uitgaf; periodieke overschrijvingen voor terugkerende posten maken, ook.
| 13:49 |
Dat schreef ik ja
| 14:17 |
Het is best lastig lijkt mij soms kiezen tussen dingen 
| 22:50 |
In een enkel geval wel maar tot nu toe red ik het en als ik dan toch een feestje kan vieren zonder dat spaarpotje aan te spreken en elke maand kan sparen is dat een mooie beloning
| 02:03 |
Respect voor hoe je het allemaal doet.
| 23:04 |
Dank je wel :)
| 01:57 |
Bewonderenswaardig hoe jij tovert met geld!
Ik hou ook niet van winkelen, als ik naar de stad ga, koop ik gericht en dan weer naar huis.
Ik betaal alles met pin, we hebben thuis geen contanten, alleen een klein bedrag voor de bus en de bakker. Oudere mensen worden te vaak slachtoffer van woningovervallen. Hoewel ons huis goed beveiligd is (camera, alarm & bewaker) is voorkomen beter dan genezen. We vertellen in winkels ook luidkeels waarom we nooit contanten hebben, opdat rondhangende boeven het kunnen doorvertellen: bij die oudjes kun je je de moeite besparen.

Hoewel we het niet krap hebben, houden we wel alles bij: na ieder bezoek aan een winkel, thuis via telebanking de stand van zaken checken en opschrijven. Ook vergelijken: hebben we deze maand meer of minder gepind bij de hypermarket en hoe kwam dat?
Ik hou ook niet van verspilling: als iets wat ik altijd koop in de aanbieding is, sla ik een voorraadje in. Ook kijk ik altijd naar goedkopere alternatieven. Volgens Tallboy heb ik voor mijn persoonlijke uitgaven een ingesleten zuinigheid, die nog stamt uit de tijd dat de kinderen opgroeiden.
| 20:36 |
Misschien had jij de ingesleten zuinigheid al langer omdat je niet van verspilling houdt. Dat maakt het zuinig aan doen en vinger aan de pols houden/controleren van uitgaven wel makkelijker. Het is dan een gewoonte. Je hebt het goed in de hand en beeld.
| 02:01 |
Zou zomaar kunnen dat ik het ook van huis uit heb meegekregen: mijn moeder zaliger had ook een hekel aan verspilling.
| 02:39 |
Ik vermoed dat je dat wel mee krijgt
| 03:17 |
Je bent nog steeds goed bezig hé. Ikzelf heb ook altijd kunnen sparen ook al had ik een heel klein inkomen van invaliditeit. Nu wel schulden, maar kan kan er niets aan doen dat ik als slachtoffer moet opdraaien voor een berg rechtbankkosten gemaakt door een psychopaat en de rechters oordelen dat de rijke partij geen veroordeling moet krijgen.   Maar ook daar sla ik me wel uit. 
| 17:39 |
Het blijft te krom voor woorden en ook daar herken ik een hoop van. Dat daders vrij uit gaan en betaald krijgen zegt genoeg over "recht"
| 01:41 |
Mooi hoe je dit hebt verwoord en doet. Zelf heb ik misschien nog wel minder en egk genoeg lukt het nog steeds.. Mijn verjaardag nu gaat vast van het vakantiegeld.. Als alle vaste lasten zijn betaald, kijk ik of er over is voor de daagse boodschappen-reparaties aanschaf etc. euro 75,00 per maand meestal. het Energie Potje van wat ik terugkrijg, is voor onvoorziene zaken of sparen ..eerlijkheidshalve..t is niet altijd even  makkelijk en dat weet jij dus ook. geen cent schuld hierdoor en nog nooit gehad ook, doet em deugd
| 10:14 |
Inderdaad geen schulden hebben is fijn. Nu in maart had ik verjaardagen en nu Pasen en ik ben blij dat ik mijn potje "feestdagen" niet heb hoeven aanspreken. Dus ik prijs mij gelukkig. Het lukt nog van 120 euro in de maand (ondanks de prijsverhogingen).
| 12:51 |
wauw knetter knap ook van jou- wij komen er wel..echt geen trek in   te korten als t anders kan, liefs en alsnog ook een van harte
| 14:27 |
Tuurlijk komen we er we hebben steun van elkaar dat scheelt ook. Dank je wel :)
| 14:58 |
Ps jij hebt inderdaad ook niet veel over. Heel knap dat goochelen met!
| 12:52 |
en er gebeuren nu veel wondertjes..morgen veir ik mijn verjaardag, maar zal t eerdaags eens gaan beschrijven waarom ik extreem blij huilde vanmorgen
| 14:26 |
Ik hoop van harte dat die wondertjes voor een extra mooie verjaardag zorgen en alvast van harte en heel veel plezier
| 14:59 |
Super ..dank je..k ga nu maar vast dat blog schrijven..jij ook n  fijne paas en  ontspanning
| 19:44 |
Van de nood een deugd maken. En dat kun je en op een onovertroffen goede manier. Chappeau !
| 09:58 |
Dank je wel elke maand ben ik weer blij dat ik het redt en er komt toch steeds wat extra's bij.
| 12:48 |
Ja, gek he , er gaat nu nooit eens wat af :-(  en ik mag echt niet klagen) 
| 18:23 |
Goed van jou. Zelf ben ik ook geen shopper. Volgens mij wordt dat toch minder wanneer je wat ouder wordt. Contant geld halen voor de boodschappen doe ik ook. Het geld wat ik overhoud doe ik in een potje. En dat is voor de vakantie. Ik doe ook aan pinsparen. Kleine bedragen, maar toch..
| 09:22 |
Pinsparen ken ik niet maar ik pin ook nooit. Wat ik over hou gaat ook in een apart potje. Soms voor iets op school maar in principe voor iets extra (ik probeer een etentje voor iedereens verjaardag tegelijk/alsnog en in vooruit).
| 09:31 |
Mijn salaris komt op mijn rekening. Ik krijg geen contant geld, dus ik moet mijn etensgeld pinnen. Bij de ABN-AMRO kan je pinsparen. 
| 10:22 |
Ik ben bij ING dus ik denk dat zij dat niet hebben?
| 12:45 |
Dank je ga ik kijken!
| 23:13 |
Nou het lijkt een idee te zijn en de ING community in Nederland stopt per 1 juni
| 23:18 |
Oh, dat is balen. 
| 08:09 |
Ik heb hier echt bewondering voor en ik zou het ook moeten doen................ Ik ben wel geen echt winkelmens, ik ga gericht iets kopen en ik heb absoluut een hekel aan dure dingen kopen. Ik zal altijd bekijken waar iets het goedkoopste is. Of dat nu iets kleins is of bijvoorbeeld iets groots. Toch ben ik altijd weer blij als mijn salaris gestort wordt, dus ergens doe ik iets verkeerd............ ik ga eens wat tips van je opvolgen en inderdaad bijhouden wat ik allemaal koop. Eens kijken of ik dan ergens op kan bezuinigen en wat meer kan gaan sparen! 
| 08:57 |
Eerst eens opschrijven hoe of wat. Vroeger was mijn potje "onvoorziene uitgaven" heel groot. Deze heb ik nu niet meer omdat onvoorzien toch wel te voorzien bleek.
Als het inkomen er is begint mijn nieuwe maand. Ik zit er niet meer met smart op te wachten want alles loopt automatisch. Ik ben wel blij met zakgeld voor mijzelf.
| 09:24 |
De vaste lasten gaan hier inderdaad ook automatisch, is ook gewoon het beste. Het moet tenslotte ook betaald worden en je wilt geen achterstand hebben. Ik mag niet klagen hoor en dat doe ik ook niet. Ze zeggen wel eens, je leeft naar wat je hebt, maar een beetje minder moet denk ik toch echt wel kunnen. Ik geef absoluut teveel geld uit aan hobby materiaal, maarja ik heb het vaak wel echt nodig. Ik ga het zeker eens opschrijven allemaal, dan heb ik het eens echt helder! 
| 22:44 |
Contant geld is een goede, dan weet je wat de waarde van geld is en zie je het ook.
Mijn moeder, 84 en nog zeer goed bij, zegt als we samen boodschappen doen in Nederland vaak, "neem dit of dat maar kost niets, gaat van de bank af" en zwaait lachend met haar kaartje. Ook noemt ze het soms "geen echt geld" 
| 08:53 |
Contant is inderdaad zichtbaar. Is mijn huishoudportemonnee leeg dan is het einde boodschappen doen.
| 09:26 |
Leuk stukje om te lezen en goede informatie
| 08:05 |
Dank je wel en zuinig aan ;)
| 09:33 |

Persoonlijk kanaal
Arbowetten bestonden toen nog niet
Gezondheid & Geest
mentale fysiotherapie
mentale fysiotherapie
Muziek, Kunst & Cultuur
Portret tekenen
 
×

Yoors


exit_to_app Inloggen