×

Yoors


exit_to_app Inloggen

camera_alt
Afbeelding toevoegen
Mag ik je ogen even lenen?

Mag ik je ogen even lenen?


Ik hoor je bijna denken... wat vraag ze me nou? Mijn man en kinderen kijken echter niet meer op als ik hen dit vraag. Al van jongs af aan heb ik namelijk een oogafwijking waardoor mijn zicht altijd beperkt is geweest. Ruim tien jaar geleden is mijn gezichtsvermogen echter nog verder afgenomen door een traumatische ervaring (een gevolg dus van PTSS, ofwel Post Traumatisch Stress Stoornis). Hoewel ik een erg sterke lens draag (alleen in mijn rechteroog omdat mijn linker alleen maar licht en donker ziet) kan ik soms dingen niet goed zien. Ook het zien van diepte is een probleem.


Doordat ik diepte mis lijkt een trap waarlangs ik naar beneden moet lopen dan ook een glijbaan. Zeker als er geen duidelijke begrenzingen aan zijn gegeven op de treden. In dergelijke gevallen vraag ik vaak aan mijn man of kids of ik hun ogen even mag lenen. Ze gaan dan voor me lopen zodat ik me kan richten op hun stappen. Maar ook als ik informatie op een etiket wil lezen, maar de letters niet groot genoeg zijn, heb ik leenogen nodig. Denk nu overigens niet dat ik zielig ben of zo want dat ben ik zeker niet. Soms lig ik zelfs dubbel van het lachen om de onbeholpen ,anier van doen van mensen die niet weten hoe ze hiermee om moeten gaan.


Zo was er in een groot tuincentrum een oude dame, waarschijnlijk samen met haar klein kind, die abrupt het kleine kereltje achter een rek sleurde toen hij aan haar vroeg wat die mevrouw toch voor een spelletje deelt met die stok met een balletje eraan. De mevrouw in kwestie wist waarschijnlijk niet dat slechtzienden en blinden vaak beter horen dan iemand met een normaal gezichtsvermogen. Ik ben naar haar en het kindje toe gelopen en heb het kereltje zelf vertelt dat ik geen spelletje deed maar dat ik de stok nog heb om de vloer af te tasten zodat ik niet zou vallen of zou botsen. Nadat hij het zelf ook nog mocht proberen, en ik zijn begeleidster de tip mee heb gegeven om beter open kaart te spelen dan paniosch weg te duiken, stapte hij trots verder. Morgen had hij iets bijzonders te vertellen op school zo wist hij al.


Maar ook mensen van wie je wel mag verwachten dat ze weten wat ze doen, laten wel eens steken vallen. Een receptioniste in een ziekenhuis wees me zonder blikken of blozen naar wachtkamer zes. Ik had mijn stok bij me dus het was duidelijk dat ik een visuele beperking hebt. Wachtkamer zes zei me niet omdat dit mijn eerste bezoek was aan deze poli. Toen ik voor haar loketje bleef staan, heeft ze nog zeven (!) keer herhaald dat ik naar wachtkamer zes moest (en dit met steeds meer volume), viel het kwartje pas. Opeens kon ze me wel op een duidelijke manier wijzen waar wachtkamer zes was.


In winkels gebeurt het verder vaak dat ik producten dicht bij me moet halen om te kunnen zien wat ik wil hebben. Wanneer ik dan mijn tikstok bij me hebt, hoor ik regelmatig mensen zoiets zeggen als: "die speelt vals", "ze doet maar alsof" en meer van dat soort kreten. Soms reageer ik hier op, vaak echter laat ik hen maar zo wijs. Op redelijk bekend terrein gebruik ik echter geen stok, maar leen ik liever de ogen van iemand die bij me is. Omstanders vinden dit volgens mij nog gekker, en dat kan me helemaal niets schelen. Ik voel me er prettig bij en mijn man en kinderen doen het met liefde. Alleen al om de verbaasde gezichten van andere mensen liggen we vaak in een deuk. Dank jullie wel jongens.
 bamboehart
wat een mooi geschreven blog
26-10-2015 11:15
26-10-2015 11:15 • 1 reactie • Reageer
Wendy
dank je
26-10-2015 23:06
26-10-2015 23:06 • Reageer
Marjolein Mc
Wat een mooi geschreven blog zeg ,zo zie je maar dat mensen snel (te) oordelen, lijkt me wel lastig in jouw geval, mooi hoe je het op lost
16-10-2015 13:14
16-10-2015 13:14 • Reageer
Tom Goemaere
mooie, interessante blog! Niet te vlug oordelen is de boodschap!
11-10-2015 02:19
11-10-2015 02:19 • Reageer
Diana-01
Ach laat ze maar zeuren ik heb sinds mijn acht jaar een bril en mijn ogen zijn daarna verder achteruit gegaan en soms zie ik met mijn bril aan de zijkanten iemand niet dan ben je verwaand dus ze hebben het zelf niet dan kan het ook niet dus gewoon je eigen ding blijven doen
06-10-2015 08:50
06-10-2015 08:50 • 1 reactie • Reageer
Wendy
Dat herken ik ook Diana. Mensen willen dat volgens mij soms gewoon niet begrijpen. Ik probeer er het leuke maar van in te zien.
06-10-2015 12:19
06-10-2015 12:19 • Reageer
Wil604
Mensen moeten eerst eens nadenken voordat ze oordelen
05-10-2015 23:19
05-10-2015 23:19 • Reageer