×

Yoors


Inloggen
Registreren
×

Yoors


Ik ben een lesboer(in) en daar ben ik trots op!

Ik ben een lesboer(in) en daar ben ik trots op!


Wieke, wees meer dan een lesboer! Je moet meer zichtbaar zijn in de docentenkamer, laat je meer horen en zien. "Wees meer dan alleen de lesboer".

Lesboer... eerlijk gezegd had ik de term nog nooit gehoord, maar het klonk ontzettend negatief. Nu moet ik eerlijk zeggen, ik ben geen uitblinker in het sociaal contact, het praten over koetjes en kalfjes, babbelen over de aankomende docenten borrel, druk doen over de vergadering van afgelopen week, teambuidling uitjes, het maakt mij allemaal niet zoveel uit. Google de term lesboer en de eerste hit "een afgestomte en saaie docent die zich alleen bezig houd met de lesstof". Werd ik zojuist beledigd? ben ik saai en afgestomt??!!

De rit naar huis was verre van vrolijk het noodweer buiten weerspiegelde mijn innerlijke gedachten. Waarom ben ik geen sociale stuiterbal, waarom interesseert de nieuwe auto van mijn college mij niet zo erg als alle andere collega's, waarom heb ik geen leuke verhalen over mijn weekend en waarom ben ik zo rustig in de docenten kamer, waarom maak ik mij meer zorgen over de inhoud en relevantie van mijn les dan over het aankomende borreltje met mijn collega's, 'waarom ben ik zo anders!'

Gelukkig heb ik thuis mijn eigen lesboer zitten, iemand die mij van jongs af aan heeft geleerd dat het niet uitmaakt of je bij de grote populaire groep hoort of er buiten valt. Hij leerde mij dat het onderwijs voor 'kennisoverdracht' is. Hij leerde mij dat afwijkend zijn juist een kracht is. Je ziet de dingen waar anderen blind voor zijn en je ziet de oplossingen waar anderen ze niet zien, je bent uniek. Hij was het ook die mij wees op de blog van 'Beter Onderwijs Nederland' (klik om het te lezen). Toen wist ik het 'ik ben een trote lesboer(in)' een uitstervend ras van het soort docenten dat om zijn lessen geeft, een ras dat door de hyper moderne docenten wordt gezien als achterhaald en niet van deze tijd. Ik ben 24 jaar oud, een broekje, maar ik geef les als een docent van het uitstervend ras - een lesboer(in). Iemand die zijn lessen tot in de punten voorbereidt of zoals 'BON' het zo mooi heeft verwoord in de blog 'lesboeren':

Quote

Laat meer zien wie je bent, niet alleen de 'lesboer'

Observator

"Als een dirigent staat hij voor de klas, beheerst, met in zijn hoofd de hele les-partituur. De muziek klinkt zoals hij hem horen wil en het orkest is in volledige harmonie. Het lesuur is net lang genoeg, niet te kort, niet te lang, precies gepast. Feilloos voelt hij die ene leerling aan, die thuis voor hij naar school ging, ruzie had met zijn moeder. Geen “banksessie” bij de mentor, gewoon even wat meer aanmoedigen, even die knipoog, even dat schouderklopje. Het is de docent die niet boos wordt, maar verdrietig als hij een leerling niet kan motiveren"

Jeronimoon:BON:2007

Een goede docent is dus niet per definitie een docent die gretig toe hapt op alle bijbaantjes naast het docentschap . Je hoeft niet persé mentor, vertrouwenspersoon, feestbeest, pscholoog en nog meer van deze zijtakken te zijn om een goed en bertouwbaar docent te zijn. Als je geeft om je lessen, de inhoud van de lessen tot in de puntjes voorbereidt, die ene leerling ziet die het net even nodig had en wat minder geeft om alle zijtaken van het docentschap dan ben je net zo goed (zo niet beter) geslaagd in je beroep als docent.

Mijn dank gaat uit naar mijn persoonlijke lesboer, mijn vader, en de blogger van het BON. Door deze post ben ik mij bewust geworden dat 'lesboer' geen scheldwoord is of een eng soort ziekte maar een Geuzen naam! Een titel om trots te dragen, afwijkend te zijn en het verschil te maken in het onderwijs - Ik ben een lesboerin, en daarmee uit!
expand_less

Meest gestemde postsexpand_less

Recente postsexpand_less

Volgersexpand_less

Collecties