×

Yoors


exit_to_app Inloggen

camera_alt
Afbeelding toevoegen
Een menstruatiecup: de basics

Een menstruatiecup: de basics


Een onderwerp dat misschien wel niet zo vaak  voorkomt in blogs, maar in het echte leven komt het iedere maand een keertje terug: menstruatie! Wat worden we daar als vrouw blij van, pak de tampons en maandverband maar weer uit de kast want het is weer zo ver.
Of zijn er ook andere opties? Ik gebruik zelf al bijna een jaar een menstruatiecup en ben daar super blij mee. Nieuwsgierig? Lees dan snel verder!

groene_cup_1

Sinds enige tijd gebruik ik de Groene Cup, nadat ik een filmpje op youtube zag van Precious Star Pads. Door de filmpjes van Bree raakte ik zo geïnteresseerd dat ik er zelf ook 1tje wilde hebben. Een menstruatiecup gooi je namelijk niet weg, maar kan je tot wel 10 jaar gebruiken! Aangezien veel meiden iedere maand ongesteld zijn, heb je de cup na 6 maanden al 'terugverdiend'.

Echter was dit voor mij niet de grootste reden om een cup te kopen. Mijn schoonvader (en meer huizen waar alleen mannen wonen) heeft namelijk geen prullenbakje in het toilet of de douche staan. Als ik ongesteld ben, moet ik dus met mijn tampon of maandverband naar de keuken om het daar weg te gooien. Fijn. Not.

Met een menstruatiecup is dit ongemak gelukkig helemaal verholpen.

Een menstruatiecup is dus een cupje dat je in je vagina draagt tijdens je menstruatie:

Door de cup plat te drukken en dubbel te vouwen (U-vouw) is het heel makkelijk in te brengen en voel ik het de rest van de dag niet meer zitten. Perfect, want een tampon wilde ik nog wel eens voelen drukken wanneer ik ging zitten.

groene_cup_zakje

Het lijkt puur zo'n apparaat als je het voor de eerste keer ziet. Ik schrok er zelf ook een beetje van, helemaal vergeleken met de normale tampons die ik altijd gebruikte. Echter, omdat het van siliconen is gemaakt vormt de cup zich helemaal naar je lichaam en zul je hem niet voelen zitten!
We weten nu dus hoe een menstruatiecup er uit ziet, maar hoe kan het dat zo'n ding in je lichaam blijft zitten? Dat komt door een vacuüm dat ontstaat wanneer je de cup inbrengt. Dit doe je namelijk door hem te vouwen. Wanneer de cup in je lichaam openspringt zit het vacuüm en komt dus niet meer van zijn plek.
Op deze manier kun je een cup, in tegenstelling tot tampons, tot wel 12 uur lang dragen! Erg fijn tijdens het werken of een avondje stappen. Wel even in de gaten houden wanneer hij vol zit, want dan kan het gaan lekken ;)

Dat je een menstruatiecup zo lang in kunt houden, komt doordat het alleen je bloed opvangt. Voor de rest blijft de slijmlaag van je vagina dus intact. Ook gaat een cup niet broeien, zoals een tampon wel doet als je hem te lang inhoudt. Hierdoor is de kans op Toxic Shock Syndrom (tamponziekte) nagenoeg afwezig.

Omdat je een menstruatiecup zo lang kunt gebruiken en bewaren is het belangrijk om hem regelmatig grondig te reinigen. Het liefst na iedere menstruatie. Doe dit door hem uit te koken in een pannetje of speciaal magnetron-bakje. Ook zijn er speciale tabletjes en zeep te koop.

Dit waren even heel kort de basics van een menstruatiecup. Binnenkort komen er nog veel uitgebreide artikels over waarom je beter een cup kunt gebruiken dan tampons, verschillende vouw-methoden en hoe je hem het beste schoon kunt maken.
Heb je verder nog vragen? Wees niet bang en stel ze gerust!

Liefs, Mariska

Vinception
Ik heb inmiddels zo'n 3 maanden de OrganiCup en hij bevalt me prima, kan 'm alleen nog niet altijd goed open krijgen... soms wel, soms niet. Maar het is een geweldige uitkomst!
07-02-2018 21:51
07-02-2018 21:51 • Reageer
Topper
vanddag besteld ben benieuwd
17-10-2017 19:15
17-10-2017 19:15 • Reageer
Gitte
Dit lijkt mij wel een handig ding te zijn.
21-04-2017 05:36
21-04-2017 05:36 • Reageer
Vinception
Naar mate ik er steeds meer over lees, denk ik: "Hmm, dit is misschien wel handig!" Het is namelijk echt een stuk goedkoper dan tampons... Ik menstrueer nu 6 jaar en als je dat berekent qua tampons enzo dan is dat eigenlijk best wel prijzig... Zeker als je weet dat je nog zo'n 30 jaar menstrueert haha. Hmm, interessant. Ben benieuwd naar je andere blogs erover
20-04-2017 21:34
20-04-2017 21:34 • Reageer
Joyce de Boer
GATVERREDAMME!!! Ik moet er niet aan denken!!! BLERGGHHHHH
20-04-2017 19:57
20-04-2017 19:57 • Reageer
Candy
Ik ken hem ook. Dit is mijn blog erover: https://yoo.rs/candy/blog/wie-van-jullie-kent-de-menstruatiecup-al-1489437322.html?Ysid=38733
20-04-2017 17:35
20-04-2017 17:35 • Reageer
Bodycoach
Zeer gemakkelijk!! Wil niet anders meer
20-04-2017 17:34
20-04-2017 17:34 • Reageer
Annelies Wetzelaer
Ikzelf heb ook al sinds bijna een jaar een Mooncup, en ik vind ze super handig! Omdat ik veel last had van irritaties door tampons en maandverband ben ik overgeschakeld naar de menstruatiecup. Het is in het begin wel even wennen, maar heel eenvoudig in gebruik als je door die eerste phase bent. Ik heb ze ook al mijn vriendinnen en zus aangeraden! Ahja, en niks last meer van irritaties! En heel milieuvriendelijk, goedkoop en plaatssparend is ze ook nog.
20-04-2017 17:26
20-04-2017 17:26 • Reageer
Max Trans LGBTQ
Zit er ook over na te denken... 1 vanwege de kosten, 2 vanwege het extra gore afval wat je ermee hebt anders en 3 omdat je het zo schoon spoelt dus zeker een goede blog!
20-04-2017 17:25
20-04-2017 17:25 • Reageer
Kimberly Derksen
Oh dit klinkt toch wel erg handig. Bespaard ook veel geld
20-04-2017 17:18
20-04-2017 17:18 • Reageer