De Pan in ...

De Pan in ...


settings
  • Instellingen
  • Positie

    Automatische scrolling

De Panroute loopt door het Voornesduin. Het brengt je langs open duin en mooi wit zand. Bij aankomst staat een mooie Schotse Hooglander nieuwsgierig toe te kijken. Deze is niet alleen. Deze prachtige dieren zorgen grazend ervoor dat de duin opengebied blijft. Duingebieden groeien anders nogal snel dicht. De zandhagedis heeft door het openduin zijn plekje weer teruggevonden.

Langs de bosranden leven vele zangvogels, waaronder de boomleeuwerik, goudvink en grasmus. Als je wat hoger klimt heb je een prachtig uitzicht over de vallei. Er bloeien prachtige bloemen. 

Als je het duinpad volgt kom je op een top te staan, van waaruit je een uitzicht hebt over de zee. Loop je naar beneden dan kom je op het strand. Een aangename afwisseling bied deze Panroute. De strandwandeling was goed te doen met het redelijke zachte weer. Op het strand zag ik iets staan en ik heb weleens gehoord over boskaboutertjes, maar bestaan strandkaboutertjes ook? Dit lijkt toch echt op een mini fauteuil. Vinden jullie niet?

Het blijkt een steen te zijn die op een hele vreemde manier afgesleten is. Ik laat het liggen, wie weet is er een kind die het vind, dat er blij mee is en als speelgoed voor een popje kan gebruiken. Het is rustig op het strand, de zee en de wind werken rustgevend. Dan hoor ik galopperen en kijk op. Een paard met ruiter gaan de vloedlijn af. Prachtig gezicht, het is een eindje bij mij vandaan. Goed op de foto krijg ik ze niet. Wel een mooie steen en wat schelpen zie ik liggen, de moeite waard om ze op de foto te zetten.

De Panroute ligt een halfuurtje rijden af van Rotterdam. Bij Voorne-putten in het Voornesduin, dit is één van de soortenrijkste duingebieden van West-Europa. Dat zie je ook goed om je heen. Vanaf het strand  loop je de duinen weer in. Daar staan borden.

Op deze borden kun je veel infromatie vinden over deze buurt. Het is de moeite waard deze dan even te lezen. Even verder de duinen weer in ligt een waterplas. Deze zit vol met kikkervisjes.

Prachtig gezicht die zwarte dikkopjes te zien rond zwemmen. Het is jong leven, anders dan lammetjes in de wei. Toch vind ik dit net zo mooi en bijna ontroerend gezicht zelfs. Die kleine dappere wezentjes die zich binnenkort van gedaante zullen gaan verwisselen. Hoe bijzonder is dat al. Soms zou ik zo graag dat hele proces gade willen slaan. Wat eerder had ik in een struik ook al wat zien krioelen. Weer van een hele andere order dan de dikkopjes, maar bijna net zo klein. Deze zaten in een cocoon dicht op elkaar. Vogens mij zijn het spinselmotruspen, dacht dat ik dat al eens eerder gehoord had bij een foto die ik jaren terug van een ander rupsennestje had geplaatst. Ik weet niet of zulke rupsjes altijd van de spinselmot komt. Wie het weet, mag het zeggen. Ben benieuwd of ik het goed heb.

De duinen op en af heeft iets sportiefs. En flinke wandeling waarbij je je kuiten goed gaat voelen. Het mulle zand maakt het nog ietsje zwaarder. Ik hou daar wel van. Ondertussen zie ik weer een prachtig informatie bord staan. Natuurmonumenten doen dat goed, vind ik.

De insecten zoals vlinders en hommels laten zich dapper zien en alsof ze mij het gunnen, ze blijven wat langer zitten dan normaal lijkt het. Misschien omdat het nog wat frisjes is. Dat zal hun trager maken denk ik.

Nog wat mooie beelden in me opnemen, voordat de auto weer bereikt is. De stilte en de schoonheid van de natuur tot me nemen. Dit maakt me gelukkig. Niet alleen mij, maar velen met me. Dat weet ik en dat mogen delen is een dankbaar gegeven. Het is een heel mooi leven wat ik vandaag zag. Quackjeswater daar schrijf ik in een volgend artikel over, dit ligt hier ook. Een heel mooi duinmeer, dit is een van de twee duinmeren in het Voornes Duin, maar daar de volgende keer meer over. Nu afscheid nemen van de Panroute. 

Bedankt voor het lezen.

Deze wandeling maakte in april 2017.

-Yneke-

https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/voornes-duin/route/wandelroute-de-panroute-in-voornes-duin-bij-rockanje

@yneke-foto's

signup

Word lid en beloon de maker en jezelf!Beoordeel

Reviews en Reacties:

5.0 / 5 (6 reviews)
expand_more
Verberg reacties
Prachtig is het daar
| 22:58 |
Helemaal mee eens, ik kom er graag.
| 03:10 |
heerlijk je hartje zo ophalen in de natuur
| 19:08 |
Helemaal waar, ik doe zoveel mogelijk.
| 03:09 |
heerlijk he
| 10:22 |
Dankjewel Mj
| 05:50 |
xxx
| 11:05 |
Ja dat is puur genieten >3
| 05:51 |
Leuk om te lezen wat je allemaal tegenkomt tijdens zo'n wandeling.
Schotse Hooglanders staan volgens mij ook in het Amsterdamse Bos.
| 17:55 |
Dankjewel! Zou zomaar kunnen dat ze daar ook lopen. Machtige maar goedige dieren. Vind het erg leuk om ze te zien, loop er wel meestal met een grote bocht omheen ;-)
| 03:08 |
Dat lijkt me een mooi gebied!
| 10:12 |
Het is er prachtig. Dankjewel Hans
| 15:25 |
Mooi blog. Bij het zien van de titel dacht ik een recept aan te treffen.
In de Grote Hegge, te Thorn, Limburg kun je ook tussen grazers doorwandelen.
| 07:16 |
Hahaha ja kan me voorstellen dat je een recept verwachte. Dank voor de mededeling over die andere plek waar de Schotse hooglanders ook grazen. Dankjewel Ingrid
| 15:24 |
Ik weet niet zeker of het schotse hooglanders zijn. Ik dacht bizons.
| 15:33 |
Over het algemeen zijn het de Schotse Hooglanders. schotsehooglanders.nl/ die zijn gemoedelijk en vriendelijke dieren, van bizons weet ik dat zo nog niet, denk ook niet dat er in Nederland bizons rond lopen, die zijn veel breder qua uiterlijk nl.wikipedia.org/wiki/Amerikaanse_bizon. Kan me wel goed voorstellen dat je aan bizons dacht, had ik in eerste instantie ook.
| 15:45 |
:)
| 15:49 |
Mooie foto's. Leuke beschrijving van wat je tegen bent gekomen.
| 06:41 |
Dankjewel Schorelaar
| 15:23 |

Persoonlijk kanaal
Arbowetten bestonden toen nog niet
Gezondheid & Geest
mentale fysiotherapie
mentale fysiotherapie
Muziek, Kunst & Cultuur
Portret tekenen
 
×

Yoors


exit_to_app Inloggen