De reis van de snottebel

De reis van de snottebel


settings
  • Instellingen
  • Positie

    Automatische scrolling

De Populier(Populus)) stamt af van de wilgenfamilie. De snottebellen, zoals de katjes weleens genoemd worden vallen af. Ze lijken namelijk wel een beetje op een lange snottebel. De populieren kunnen wel tot 40 meter hoog worden. Er zijn mannelijke en vrouwelijke planten. De maximale leeftijd van deze boom ligt bij de tweehonderd jaar.

Op deze zonnige dag is het aangenaam om buiten te zijn. De wandelroute ziet er vrolijk uit. Het ontluiken van de nieuwe blaadjes die prachtig groen zijn, schitteren in de zon. Het maakt de mensheid blij. Tussen al dat mooie groene zie ik iets liggen, dat iets zie ik ineens veel liggen. Ik zal jullie meenemen in dat wat mij opviel. 

De reis van de snottebellen..

Hun taak lijkt vervult, verstuift en gevallen. Deze daalde neer op een jonge groene tak. Wat vliegjes begroeten het, lijkt wel. Droevig enigszins hangt het erbij. Dit kleine katje , bracht mij in beroering. Ik keek om me heen en ineens waren het de snottebellen die mij meenamen op hun reis.

Deze zijn samen terecht gekomen op een brandnetel. Verschrompeld liggen ze zij aan zij. De mannelijkheid is wel wat zoek, bij deze aanblik. Hopelijk heeft het zaad hun dienst gedaan. 

Deze liggen mooi op kleur bij de dorre bladeren. Ze  zijn samen een rottingsproces ingegaan. Een groen blaadje lijkt afscheid te nemen. 'Voeding voor de bodem, jullie doen ertoe', fluistert het hun toe. Nee ik ben niet gek, ik hoor ze niet praten. Ik kan het eenvoudig niet laten om me zoiets voor te stellen. Ik zie onder de bladeren kleine figuurtjes schuilen.

Sommigen lijken bij een snelle blik bijna op een rups. Maar dit zal toch echt geen vlinder worden. Daar waar het één ontluikt, sterft het andere. Tijdens dat afsterven toont het een eerbiedig verval. Het maakt me een beetje stil.

Deze lijkt het niet te kunnen accepteren dat het losgelaten is door de populier. Krampachtig heeft het zich vastgeklemd aan een jonge knop. Ik trapte er niet in en zag echt wel dat het een snottebel was. Ik heb het maar in de waan gelaten en rustig laten hangen.

Hier zie ik een mooie van kleur, eenzaam in het water. Iedere snottebel kent duidelijk zijn eigen reis, ieder weer een ander lot. Hoe eenzaam deze hier ligt en opviel daardoor, hoe anders is de aanblik van velen van zijn soort. Die ook in het water terecht kwamen.

Snottebel hier, snottebel daar. De populier is flink bezig geweest. Het is een complete volksverhuizing inplaats van een paar enkele reizen. Nu ik zo de reis van de snottebel dacht te volgen, zie ik bijna niets anders meer dan enkel en alleen nog snottebellen.

Ik schreef eerder dat ik niet gek was en ze niet hoor praten. Maar nu de snottebellen mijn gezichtsveld lijken te besturen, twijfel ik bijna. Oké ze praten niet, maar ze volgen mij! Overal zie ik snottebellen nu...bij de auto aangekomen ben ik ze nog niet kwijt. Op de parkeerplaats naast de auto liggen groene.

Ze zien er wel wat anders uit, of ben ik ondertussen zo geobsedeerd geraakt door de snottebellen, dat ik ze nu overal zie? Ze lijken te zeggen, 'jij wilde onze reis volgen, wij willen nu jouw reis volgen', zo lagen ze me aan te staren op de auto.  Ze waren in kleine spleetjes gekropen. Ze namen bijna bezit van de auto en ja ze reisden mee. 
Ach die snottebellen

Er is wat over te vertellen

de populier als snottebellenboom

snottebel blijft een droom

van mannelijkheid

lentekriebels, zon
EN
alles wat ik erbij verzon


Bedankt voor het lezen.

Dit artikel schreef ik op een zonnige dag in 2017.

-Yneke-

signup

Word lid en beloon de maker en jezelf!Beoordeel

Reviews en Reacties:

5.0 / 5 (3 reviews)
expand_more
Verberg reacties
Nog nooit gehoord dat ze snottebel werden genoemd. Weer erg mooi dit.
| 09:00 |
Dankjewel Schorelaar.
| 00:31 |
Ik hoor dit voor het eerst: snottebel?
Weer wat geleerd ;-) heel leuk geschreven bij je foto's.
| 21:24 |
Dankjewel Biz-Art. Iets meer info over de "snottebel" kun je lezen op de volgende link, misschien interessant om te weten ook ; hetreestdal.nl/?p=337
| 05:47 |
Bedankt voor de link, interessant!
En ik heet Els ;-)
Van die Elzeproppen wist ik wel, maar dat ze in het voorjaar snottebellen produceren niet.
Overigens zijn ze dan dit jaar extreem vroeg, want ze begonnen vorige week al te bloeien!
| 08:50 |
Ja dat is dan wel vroeg. Haha leuk je naam, aangenaam Els ;-)
| 05:30 |
Wist niet dat het zo genoemd wordt
| 06:39 |
:-) is ook geen erg mooie benaming.
| 11:23 |
hetreestdal.nl/?p=337 hierin worden ze ook snottebellen genoemd, en wat meer info ook.
| 05:46 |

Persoonlijk kanaal
Arbowetten bestonden toen nog niet
Gezondheid & Geest
mentale fysiotherapie
mentale fysiotherapie
Muziek, Kunst & Cultuur
Portret tekenen
 
×

Yoors


exit_to_app Inloggen