×

Yoors


exit_to_app Inloggen

480
camera_alt
Afbeelding toevoegen
60
10 misverstanden over introverten

10 misverstanden over introverten


Ik ben een introvert. Ik schaam me daar niet voor, maar ik vind het wel moeilijk om uit te leggen aan andere mensen waarom ik vaak niet actief aan een gesprek deelneem. Totdat ik een nieuwsbrief kreeg die juist de positieve kanten van introversie in de schijnwerpers zet. Ik heb de 10 misverstanden zoveel mogelijk op mij persoonlijk gereflecteerd en hieronder beschreven.

Misverstand 1: Introverten houden niet van praten

Het idee dat introverten niet van praten houden komt waarschijnlijk omdat we niet zo goed zijn in gesprekken over koetjes en kalfjes. Ik heb geen idee hoe ik zo’n gesprek op gang moet houden, dus houd ik me liever stil.

Ook heb ik vaak tijd nodig om na te denken voor ik kan reageren op wat anderen zeggen. Ik ben absoluut niet ad-rem en denk vaak uren --of dagen-- later: “Oh, dat had ik willen/kunnen/moeten zeggen”….

Extraverten zien dit vaak alsof we niet willen praten of zaken achterhouden.

In werkelijkheid vind ik het heerlijk om te praten. Maar dan wel over iets waarover ik enthousiast ben en alles vanaf weet. Zoals over quilten. Of over sparen en versneld de hypotheek aflossen.

Misverstand 2: Introverten zijn verlegen

Verlegen zijn is niet hetzelfde als introvert zijn. Verlegen mensen hebben een gebrek aan zelfvertrouwen in sociale situaties. Ze zijn zich heel erg bewust van zichzelf op dat soort momenten en durven niets te zeggen. Dit hoeft bij introverten helemaal niet het geval te zijn. Er zijn genoeg introverten die zelfvertrouwen hebben in sociale situaties. En er zijn genoeg extraverten die verlegen zijn.

Misverstand 3: Introverten houden niet van samenwerken

Ik vind het fijn om samen te werken met collega’s en ik heb daar ook geen enkele moeite mee. Alleen de manier waarop samenwerkingsprojecten opgezet zijn past niet bij mij.
Extraverten krijgen energie van overleggen met elkaar, het vormt hun denken en zo ontwikkelen ze ideeën. Ze denken door te praten.

Ik werk anders. Ik verzamel informatie door te luisteren naar anderen en trek me dan terug om na te denken en ideeën te ontwikkelen. Ik praat namelijk alleen over zaken als ik de tijd heb gekregen om na te denken, want dan weet ik waar ik het over heb. Als ik moet gaan brainstormen in een groep voel ik me vaak overweldigd door de ideeën die anderen zomaar uit hun mouwen kunnen schudden.

Extraverten kunnen daardoor het idee krijgen dat introverten niet van samenwerken houden.

Misverstand 4: Introverten houden niet van aandacht

Het klopt dat ik er niet van houd om in het middelpunt van de belangstelling te staan. De kans dat ik op zo’n moment dicht sla is groot. Maar een compliment over mijn inhoudelijke werk waardeer ik altijd. Ik heb gelukkig geleerd om daar goed mee om te gaan.

Misverstand 5: Introverten zijn zwaar op de hand

Zwaar op de hand – alles van de negatieve kant bekijken? Nee hoor, ik ben een realist. Ik houd meer van gesprekken over zaken die ertoe doen. Zoals in punt 1 al genoemd ben ik gewoon niet goed in luchtige gesprekken.

Misverstand 6: Introverten zijn saai

Als je mij beter leert kennen ben ik allesbehalve saai. Extraverten vinden ons vaak saai omdat we weinig deelnemen aan activiteiten en (veel) minder contact hebben met andere mensen dan zij.

Bij mij gaat het echter niet om de hoeveelheid, maar om de diepgang. Ik ben creatief en ben ook graag creatief bezig, maar ik heb liever een heel goed contact met slechts een paar mensen dan oppervlakkig contact met heel veel anderen.

Misverstand 7: Introverten zijn niet competent

Omdat ik niet meteen mijn mening geef in een discussie, wil niet zeggen dat ik geen mening of ideeën heb. Ik heb wel degelijk een mening maar daar moet ik wel eerst goed over na hebben kunnen denken. En ik moet me echt op mijn gemak voelen voordat ik die mening in het openbaar durf uit te spreken.

Misverstand 8: Introverten weten niet hoe ze een feestje moeten bouwen

Dat is waar, je doet me beslist geen plezier met een uitnodiging voor een feestje, borrel of afdelingsuitje. Behalve wanneer ik de deelnemers goed ken of het uitje iets is waar ik echt interesse in heb, dan kan ik me kostelijk vermaken.

Het organiseren van een feestje kan ik wel goed; zorgen dat alles tot in de puntjes op rolletjes loopt zodat anderen kunnen genieten.

Misverstand 9: Introverten kunnen extravert worden, als ze maar genoeg hun best doen

Introvert en extravert heeft te maken met waar je energie van krijgt. Introverten krijgen dat van op zichzelf zijn, van hun eigen gedachten en ideeën. Extraverten krijgen energie van hun omgang met andere mensen. Zo word je geboren. Het is iets wat je hele leven bij je blijft.

Heel soms kan ik me tijdelijk, als gastvrouw op een evenement bijvoorbeeld, meer extravert gedragen. Dit kost echter veel energie en dat is dan ook echt maar tijdelijk tijdens een specifieke situatie. Daarna trek ik me weer terug. 

Misverstand 10: Introverten zijn sociaal niet vaardig

Introverten kunnen soms wat afwezig lijken en in gedachten zijn. Het is in mijn hoofd vaak erg druk met het nadenken over ervaringen en het verder uitwerken van ideeën.

Hierbij verplaatsen we ons vaak in een ander en proberen onze ervaring vanuit zijn of haar perspectief te bekijken. Dit maakt dat ze zich goed kunnen inleven in anderen, maar ook dat ze van binnenuit nieuwsgierig zijn naar de ander.  Het kost hun dan ook geen enkele moeite om belangstelling te tonen voor de mensen om hen heen. Ze zijn betrokken en belangstellend.

Hmmm, dat laatste stukje klopt bij mij niet helemaal. Ik heb namelijk helemaal geen behoefte om sociaal bezig te zijn en ik mis het ook niet.

Wat zijn jullie ervaringen (en meningen) over introverten?

Bron

 

Mijn homepage vind je hier.

Wil je meer weten over Yoors? Hier vind je een compleet overzicht.
Wil je kunnen reageren op berichten? Meld je aan en wordt gratis lid.

 

 
 

© 2018 Yvonne35 - De informatie in dit bericht is uitsluitend bedoeld voor persoonlijk gebruik. De link naar dit bericht mag vrij gedeeld worden. Het is niet toegestaan om zonder toestemming [delen van] de tekst of afbeeldingen te kopiëren en te gebruiken, of te gebruiken voor commerciële doeleinden.
Life of Lotte
Heel herkenbaar, ben zelf ook enorm introvert.  Ken je het boek 'ik moet nog even kijken of ik het kan?' dat is echt een aanrader om te lezen! Het is een boek met veel humor, maar ook met handige tips, inbreng van experts en, niet te vergeten, lijstjes, met gadgets voor introverten, introvertenlingo en de diverse introvertenstruggles.
05-04-2018 09:00
05-04-2018 09:00
Gingerbread
heel herkenbaar, ik ben blij te horen en te zien dat ik bij een club hoor die wel weet wat het is om zo te zijn. :-)
24-01-2018 13:51
24-01-2018 13:51
Blogs van Linda
Heel herkenbaar! Goed lijstje zo, ga hem delen. Schreef eerder ook al een paar blogs over mijn persoonlijkheid / introvert zijn https://y.is/GfLF4
24-01-2018 11:34
24-01-2018 11:34
Marilyn - Beauty & Health by Lynn
Voor mij niet herkenbaar maar ik denk dat je voor veel mensen het nu verwoord hebt
24-01-2018 10:03
24-01-2018 10:03
Dewaputra
Heel herkenbaar. En als je ook nog eens een HSP'er bent dan wordt dat allemaal nog eens versterkt.
24-01-2018 07:42
24-01-2018 07:42
BlueEyeRoses
Oh dit is zo herkenbaar!
24-01-2018 07:31
24-01-2018 07:31
'Klein'
Zelf ben ik ook introvert én verlegen, hoewel minder als vroeger. Veel herken ik maar ik kan het niet 1 op 1 vergelijken omdat ik ook nog last heb van sociale fobie. Goed blog met veel herkenbare dingen!
24-01-2018 02:38
24-01-2018 02:38
Biz-ART-Lelystad
O, wat herkenbaar! Leuk om te lezen.
23-01-2018 21:37
23-01-2018 21:37
Gerrit112ph
Je bent wie bent ga zo door. Bedankt voor deze mooie blog
23-01-2018 20:23
23-01-2018 20:23
wakeupkitty
Ik hoor ze nooit, zeg gewoon dat ik a-sociaal ben. Geloven doet men mij niet want je "praat" toch veel (praten is bij mij schrijven).
23-01-2018 20:08
23-01-2018 20:08
Rassi Health&Beauty
Dank je. Nu hoef ik dit alleen maar te laten lezen in plaats van het uit te leggen.
23-01-2018 18:15
23-01-2018 18:15
Ingrid Tips en meer
Gedeeld.
23-01-2018 17:49
23-01-2018 17:49
Ingrid Tips en meer
Fantastisch verwoord en enórm hekenbaar.
23-01-2018 17:33
23-01-2018 17:33
Hans van Gemert
Er zijn wel wat herkenbare dingetjes...
23-01-2018 16:11
23-01-2018 16:11