×

Yoors


Inloggen
Registreren
×

Yoors


No spend challenge - maak het bespreekbaar

No spend challenge - maak het bespreekbaar


Manlief is gestrest. Hij, leraar VMBO, krijgt na de vakantie minder uren want er moet bezuinigd worden - maar na de zomervakantie komen er meer leerlingen in zijn groep waardoor hij en zijn collega’s eigenlijk meer in plaats van minder uren zouden moeten draaien. En dan gaan ze ook nog eens over op een ander lessysteem wat inhoudt dat elke leerling een aangepast programma moet kunnen volgen, wat nog meer uren vraagt.

Manlief is nu in het weekend bezig om voor maandag een feitelijke onderbouwing te maken van hoeveel uren er eigenlijk nodig zouden moeten zijn om goed les te kunnen geven. En dan ben ik ook nog eens bezig met besparen, dat kan er ook nog wel bij – dus niet!

Ik merk dat manlief op een burn-out afstevent als we niet uitkijken dus zodra mijn “minder werken” en “rondkomen van minder geld” ter sprake komen moet ik daar heel tactisch mee omgaan. Iedere keer een stukje informatie geven zodat het kan bezinken en wortelen.

Zo ook vandaag. Manlief weet nog niet hoeveel uren hij na de vakantie gaat werken en hij denkt dat ik me zorgen maak over het feit dat we in inkomen achteruit gaan. Ik heb uitgelegd dat dit niet mijn zorg is, maar dat ik wil uitzoeken hoeveel geld we minimaal nodig hebben om comfortabel te kunnen leven. Als puntje bij paaltje komt denk ik dat ik beter voorbereid ben op een laag inkomen dan manlief.

We sparen maandelijks best wel veel en dat geld zouden we in principe kunnen missen…. En dan komen de bezwaren: er moet nogal wat aan ons huis gebeuren, dat brengt ook de nodige kosten met zich mee. Het rare is dat dit soort gesprekken altijd beginnen op een moment dat één van ons op het punt staat om naar een afspraak te gaan en we op dat moment niet de tijd hebben om het onderwerp uitgebreid te bespreken. Ik weet dat er geld voor onze woning nodig is en daar ben ik me ook terdege van bewust.

Maar ik stel een tegenvraag. Iets waar we eigenlijk nooit specifiek over gesproken hebben is onze toekomst. We zijn beiden 55+, al heel lang samen en wat willen we in de toekomst? Waar willen we oud worden? Hier, in deze woning die minstens net zou oud is als wij? Een gezinswoning waaraan diverse dingen opgeknapt moeten worden, met een tuin die onderhoud nodig heeft? Een woning die nu absoluut niet geschikt is om oud in te worden? Of willen we dit huis verkopen en verhuizen naar bijvoorbeeld een appartement zonder tuin?

Manlief is niet zo’n prater en heeft moeite om zijn gevoelens te uiten; ik moet een andere manier vinden om erachter te komen wat hij wil. Vorig jaar heb ik de soChicken online cursus meer leuk met minder meuk gevolgd en de opdrachten uit die cursus hebben me aan het denken gezet waardoor ik beter weet wat ik wel en wat ik beslist niet wil in de toekomst. Ik ben van plan om die lesstof weer eens in te duiken en een vragenlijst te maken die manlief en ik apart van elkaar “moeten” gaan invullen. Dat geeft ons beiden inzicht van hoe de ander de toekomst ziet en kunnen we aan de hand van die beide wenslijsten een gezamenlijk plan maken.

Maar eerst doen we het nog even rustig aan. Nog 3 weken tot de schoolvakantie en hopelijk is dan de meeste werkstress voorbij. Eerder heeft manlief geen ruimte in zijn hoofd voor andere – hoewel minstens net zo belangrijke – levensvragen.

Wel een mooie opsteker: manlief is het ermee eens dat we deze maand zoveel mogelijk eerst de voorraadkast en de vriezer leeg gaan maken, en dan pas weer gaan aanvullen met dingen die we wel eten. Er staat nu een lege boodschappentas in de voorraadkast. Iedere keer als we iets tegenkomen dat we geen van beiden meer willen eten gaat dat in de tas. Als de kinderen op bezoek komen mogen zij meenemen wat ze lusten. Wat overblijft geven we aan anderen. Op die manier gooien we niets weg en heeft een ander er ook nog iets aan :-)

Het gevolg is dat ik vandaag maar € 20,03 heb uitgegeven aan de wekelijkse boodschappen. Besparing: zeker € 40!! Een mooi begin :-)

No spend challenge - grip op mijn uitgaven

Uitleg over hoe wij overzicht houden op onze financiën

No spend challenge - mijn doel

Meer informatie over de no spend challenge 2017

Sneeuwballen gooien naar de hypotheek

Beschrijving van hoe en waarom wij extra aflossen op de hypotheek

Wil je zelf een blog schrijven? Meld je dan hier aan en krijg, net als ik, 125 YP’s.
expand_less

Meest gestemde postsexpand_less

Recente postsexpand_less

Volgersexpand_less

Collecties