×

Yoors


Inloggen
Registreren
×

Yoors
No spend challenge - mijn doel


Pas geleden zag ik een oproep voor een “no spend” challenge voorbij komen.

Tips over besparen, dat lijkt me wel wat. “No spend” betekent in dit geval (in het kort) niet dat je helemaal niets mag uitgeven, maar het betekent dat je alleen datgene mag kopen dat je vooraf gepland hebt. Hier is meer informatie te vinden. Je bepaalt zelf je doel, en via een nieuwsbrief en in de bijbehorende Facebook-groep krijg je handige documenten en tips.

Voor mij is dit een goed moment om eens wat dieper in onze financiën te duiken. We zijn tweeverdieners en hoeven (nog) niet te bezuinigen, maar na ongeveer 25 jaar fulltime werken zou ik toch wel heel graag minder willen werken en toch voldoende geld overhouden voor een aangenaam leven.
Manlief werkt in het voortgezet onderwijs en “krijgt” elk jaar een wisselend aantal uren. Het ziet ernaar uit dat hij na de zomervakantie minder uren gaat werken. Dat is iets waar we weinig aan kunnen veranderen, een kwestie van vraag en aanbod.

 

Via een tip in de Facebook groep heb ik het (gratis) online boekje Je geld of je leven gevonden. Dat is een stappenplan over hoe je financieel onafhankelijk kunt worden. Een echte aanrader! Het gaat uit van het principe dat je berekent wat je werkelijke uurloon is (dus niet wat je bij een werkgever verdient) en gaat kijken hoeveel uren iets wat je moet betalen kost.

Ik heb het boek geprint en in een ringband gedaan. Toen manlief vroeg wat ik nu weer zat te lezen heb ik voor het eerst hardop uitgesproken dat ik eerder wil stoppen met werken, of in ieder geval minder uren werken en dat dit de reden is waarom ik wil bezuinigen.

Zo dat is eruit. En ik merk nu, juist omdat ik het hardop tegen iemand anders heb gezegd, dat het een DOEL geworden is.

Besparen is in zijn optiek een vies woord, hij mag graag geld uitgeven. Zijn reactie was dan ook: “je gaat toch niet van die rare dingen doen zoals in een fles plassen zodat je maar 1 x per dag de wc hoeft door te trekken?” Hij had een paar dagen geleden een aflevering gezien van “extreme cheapskates” en dat had geen goede indruk achter gelaten.

Ik heb hem gerustgesteld en gezegd dat ik wel "comfortabel " wil besparen. Zijn reactie: “Ik wil wel ondereg een broodje kunnen eten; ik wil wel dat boek kunnen kopen; ik wil wel…..[vul maar in]”.  -ZUCHT-
Dat wordt dus bekijken hoe ik dat het beste kan gaan aanpakken. Ik heb wel een ideetje, ik moet het alleen nog goed uitwerken.

 

Wil je reageren? Dat stel ik op prijs.

Wil je zelf een blog schrijven? Meld je dan hier aan en krijg, net als ik, 125 YP’s.

 

Sneeuwballen gooien naar de hypotheek

In deze blog heb ik beschreven hoe ik aan het besparen ben op onze hypotheekkosten.

 expand_less

Meest gestemde postsexpand_less

Recente posts