Het omgaan met co-ouderschap bij problemen met ex (deel2)


Na de anonieme melding bij meldpunt kindermishandeling

Na de melding zei ik direct eenzijdig de omgangsregeling op. Mijn ex besloot zich op te laten nemen om van zijn alcohol probleem af te komen. In eerste instantie was ik blij met dit resultaat. Aangezien ik mijn dochter een vader gun die er voor haar is en haar kan zien opgroeien.  

Aangezien mijn ex deze stappen ondernomen werd er naar aanleiding van de melding 'rond de tafel gesprekken' geadviseerd. Hier bij zouden meerdere partijen betrokken zijn. Dus ook de hulpverlening van mijn ex. En er zou worden gekeken naar een vangnet waar mee we de veiligheid van mijn dochter zouden moeten kunnen garanderen.

Natuurlijk heb ik op  dat moment ook overwogen om de gang naar de rechter te zoeken. Maar ik vond dat ik hem de kans moest geven. En daarnaast ben je voor je zo iets helemaal in gang gezet hebt ook een periode verder. Als het dan nog goed zou gaan zou de rechter dat ook mee nemen. We gingen dit dus maar proberen.

Ik kreeg ruim de kans om al mijn bezwaren en mijn zorgen te besprek en.  Aangezien er onderliggend ook psychische problemen werden vastgesteld bij mijn ex ging hij ook naar een psycholoog. Ook deze werd er bij betrokken en ook de hulpverlenging rond om het nuchter blijven van mijn man waren er bij. 

Als je dit leest zou je denken super. Dat dacht ik in eerste instantie ook.  Tot de mevrouw die mijn ex begeleide er bij kwam. Ze sprak haar verbazing uit dat er nu pas melding was gedaan aangezien het met mijn ex veel slechter was gegaan. Dit is in de periode geweest dat ik van het kastje naar de muur werd gestuurd door de hulpverlening waar ik bij aan klopte voor advies en hulp. En toen we kwamen op de voorwaarden voor hem om mijn dochter te zien, kwamen we uit op de nul lijn wat drank betreft, aangezien dat bij hem altijd weer escaleerde naar iedere keer meer drinken. Je zou denken dat ze het hier mee eens zou zijn. Maar tot mijn stomme verbazing zei ze dat iedereen wel eens een biertje dronk.

Zelfs toen ik haar zie dat dat ene biertje voor mij het probleem niet was,  maar het altijd weer escaleren naar meer drank. En dat hij dan ook niet meer nadacht over de veiligheid van mijn dochter en die daar mee in gevaar bracht.

Haar response was dat hij moest leren om dit eerlijk aan te geven. En dit zeg je tegen iemand die al jaren iedereen om hem heen voor de gek hield als het om alcohol gebruik ging. Maar goed ook mijn ex leek op dat moment in te zien dat dat niet de manie was en hij daar mee zijn dochter zou verliezen.

Ik ging er van uit dat mijn ex ook verder begeleid zou worden in het oppakken van signalen dat het niet goed met hem ging en het daar op anticiperen. Want ondanks alles geloof ik dat een verslaving een ziekte is. En die kun je op het moment dat de persoon dit wil behandelen. 

Mijn ex bleef nuchter en hield zelfs op met alcoholvrij bier drinken. In ieder geval waar mijn dochter bij was.

Op deze manier werd in de loop van een aantal maanden de omgang langzaam weer omgezet naar in de weekenden weer bij hem. Dit was ook prima en mijn dochter vond dat ook duidelijk heel fijn. Door de weeks was ze heerlijk bij mij en mijn partner. En is hoopte dat we dit nu achter ons konden laten Ook werd het jeugdzorg dossier naar aanleiding van een positieve evaluatie gesloten. Toch zat er in mijn achterhoofd toch altijd dat zinnetje maar wat als...

Rust?

Mijn huidige partner en ik waren blij dat we ons weer op ons leven konden richten want daar waren we in die periode daar voor weinig aan toe gekomen. We genoten van de dagen met mijn dochter en van de dagen met elkaar. Er was 1 kleine terug val maar die erkende mijn ex direct en met een kleine pauze waar in mijn dochter haar vader alleen bij mij thuis zag leek het allemaal goed te gaan. Dit heb ik zonder hulpverlening gedaan ook omdat de vorige periode van samenwerking veel van ons allemaal hier in huis gevraagd had. En dat leek in eerste instantie voldoende te zijn. 

Mijn dochter ging ondertussen naar school vlak bij mij en had daar veel plezier in. Toen kwam de dag dat ik een voicemail van de directeur ontving of ik hem zo snel mogelijk even terug wou bellen. En ook een voicemail van mijn ex of ik hem terug wou bellen. Ik weet niet waarom maar ik wist toen al welke kant het op ging.

Ik belde de directeur en die vertelde dat er meerdere ouders bij hem waren geweest. Zei hadden hun zorgen uitgesproken over het feit dat mijn ex met drank op mijn dochter van school haalde. En zo haar en de veiligheid van anderen in gevaar bracht. De directeur vond dit natuurlijk een hele zorgelijke zaak. In overleg met mij en met mijn nadrukkelijke toestemming heeft hij toen weer melding gedaan. Hij heeft daar ook keurig mijn ex van op de hoogte gesteld. Daar gingen we weer......

Op korte termijn zal ik het vervolg hier van weer posten

Hieronder kunnen je vrienden zich aanmelden. Jullie krijgen beiden gelijk een beloning van 125 Yp. Je kunt het helemaal bewerken en op maat maken.Weghalen is ook heel eenvoudig met het rode kruisje als je er met je muis op gaat staan.

signup

Word lid en beloon de maker en jezelf!