×

Yoors


Inloggen
×

Yoors
#

0 volgers
notifications_noneadd
Onder curatele en ouderlijk gezag

Onder curatele en ouderlijk gezag


Normaal gezien heb je als moeder van nature gezag over je kinderen. Het heet niet voor niks "van nature"

Helaas werkt dit dus niet zo indien je kinderen krijgt nadat je onder curatele staat.
Elk kind geboren na de officiele datum van de Curatele heeft een moeder automatisch GEEN gezag over.
Het is ook onmogelijk voor een moeder (of vader) om gedurende de periode van de Curatele enige vorm van gezag te dragen.


Hoe kwam ik hier zelf achter?
De eerste hint dat ik geen gezag kwam toen ik mijn oudste dochter wilde laten erkennen door haar vader.  Ik ben eerlijk geweest naar de gemeente en hoewel hij in eerste instantie werd goedgekeurd kregen we een aantal maanden in mijn zwangerschap een brief, in deze brief stond dat op grond van mijn curatele de erkenning ongedaan werd gemaakt. Niet veel later gingen haar vader en ik uit elkaar. Maar het werd pas echt duidelijk na haar geboorte.
Haar vader was uit beeld en er ontstond een zogenaamd machtsvacuüm. Kortgezegd hield dit in dat niemand haar op kon eisen. Officieel was er geen vader en op dat moment bleek dus dat ik wettelijk gezien ook niks over mijn dochter te vertellen had. Ook jeugdzorg kon haar niet opeisen. Toen hoorde ik dus van het bestaan van het van nature niet hebben van gezag. Voor iedereen kwam dit als een complete verrassing.
Uiteindelijk is ze door middel van aspirant pleeggezin bij mijn vader geplaatst, die de voogdij over haar draagt.
Hij is niet alleen een fantastische vader, maar misschien nog wel een geweldigere opa.

Uiteindelijk heb ik nog een dochter gekregen en over haar draagt mijn partner momenteel het gezag.
De enige manier om van nature weer gezag te kunnen dragen, is als mijn curatele komt te vervallen.
Het is namelijk WEL mogelijk om gezag te dragen indien je onder bewind staat. Hierover in een toekomstige blog meer

Ik zal de lange lijst met restricties niet helemaal op gaan dreunen. Die is namelijk ontzettend saai. Zelfs als ik het in een blog giet ;) Wel zal ik in een volgende blog een beetje meer uitleg geven over de psychische curatele.
Ik moet even kijken wanneer, deze blog verdient namelijk wat meer uitzoek werk.

Voel je vrij om onder mijn blog vragen te plaatsen over bijvoorbeeld psychische curatele, deze zal ik dan in een volgende blog meenemen

Benieuwd naar de eerste blog hierover?
Klik dan hier

signup

Word lid en beloon de maker en jezelf!
wakeupkitty
Jij staat onder curatele, jij blijkt het natuurlijke gezag niet te hebben... jeugdzorg ook niet maar wie dan wel? Het kon bij jou geregeld worden dat jouw vader dit kreeg maar waarom kon dat wel en kon de vader van jouw kind niet erkend worden? Dat vind ik een vreemd iets. Ik weet dat indien ongehuwd de moeder tegenwoordig toestemming moet geven maar dna is bewijs en als jouw toestemming niet mocht... wie gaf dan de toestemming voor de voogdij van beide kinderen? Vreemde wetgeving. 
15-08-2018 17:08
15-08-2018 17:08 • 1 reactie • Reageer
Kimmiee <3
Er staat toch duidelijk hoe het gegaan is. Er was geen biologische vader op het moment van de geboorte. Deze kon haar niet opeisen. Jeugdzorg mag alleen opeisen indien de rechtbank dit aangeeft. Ik had geen gezag door mijn curatele.  Uiteindeljk is dmv een rechtzaak bepaalt dat mijn vader  aspirant pleeggezin werd en uiteindelijk de voogdij kreeg. Mijn jongste dochter is van een andere vader en dus was er ten tijden van de geboorte een vader aanwezig en was het regelen van ouderlijk gezag over haar vele malen makkelijker. In beide gevallen is het dus officieel uitgesproken in de rechtbank
15-08-2018 21:37
15-08-2018 21:37 • Reageer
Annemiek
Toch wel vreemd dat jullie dit niet is duidelijk gemaakt. Je zou toch mogen verwachten dat dit door de rechtbank gecommuniceerd wordt. Best wel een belangrijk puntje denk ik. Zeker bij een jonge vrouw ook al maakte je een nogal onhandige keuze op dat moment. Je was het immers zelf "eens" met je curatele. Gelukkig mag je jongste wel onder gezag van haar vader staan.
19-06-2018 13:12
19-06-2018 13:12 • 1 reactie • Reageer
Kimmiee <3
Ja daar waren we zelf misschien nog wel het meeste verbaast over. Wat dat betreft ook nog niet helemaal goed ingelezen. Dat is nu wel anders haha
19-06-2018 13:20
19-06-2018 13:20 • Reageer