De halsbandparkiet, een lust of een last


Deze opvallend groen gekleurde papegaaiachtige vogel voelt zich onderhand goed thuis in veel steden en hebben zich hier als exoot gevestigd. Zijn oorsprong ligt in Afrika en Zuid-Azië en is ooit naar Europa gehaald als volièrevogel. Een aantal van deze vogels ontsnapten of werden vrijgelaten en konden zich ondertussen veelvoudig vermenigvuldigen.

Ik zag ze ondertussen in veel steden waar wij met het vrachtschip komen. Eerst in Amsterdam, maar ook in Utrecht, Nieuwegein, Rotterdam , Schiedam, Dordrecht...  Vorige week was ik met het vrachtschip in Zoeterwoude, met een lading mout voor een bekende brouwerij . Tijdens een wandeling schrok ik van de schade die ze aanbrengen aan (fruit)bomen...Halsbandparkieten maken nesten in holen van boomstammen en ook in  gebruikte holen van spechten en boomklevers. Ik geniet er nog steeds van als ik ze voor mijn lens krijg, maar ik heb nu ook de (over)last gezien van deze exotische vogels.  Op welke plekken komt hij nog meer voor?  Ik ben benieuwd naar wat jij ervan vindt!
Wil je graag reageren? Meld je hier gratis aan!

Nog meer lezen over exoten? Lees dan onderstaand blog!Bedankt 

dat je een kijkje kwam nemen en een reactie achter liet!