De halsbandparkiet, een lust of een last

De halsbandparkiet, een lust of een last


settings
  • Instellingen
  • Positie

    Automatische scrolling

Deze opvallend groen gekleurde papegaaiachtige vogel voelt zich onderhand goed thuis in veel steden en hebben zich hier als exoot gevestigd. Zijn oorsprong ligt in Afrika en Zuid-Azië en is ooit naar Europa gehaald als volièrevogel. Een aantal van deze vogels ontsnapten of werden vrijgelaten en konden zich ondertussen veelvoudig vermenigvuldigen.

Ik zag ze ondertussen in veel steden waar wij met het vrachtschip komen. Eerst in Amsterdam, maar ook in Utrecht, Nieuwegein, Rotterdam , Schiedam, Dordrecht...  Vorige week was ik met het vrachtschip in Zoeterwoude, met een lading mout voor een bekende brouwerij . Tijdens een wandeling schrok ik van de schade die ze aanbrengen aan (fruit)bomen...Halsbandparkieten maken nesten in holen van boomstammen en ook in  gebruikte holen van spechten en boomklevers. Ik geniet er nog steeds van als ik ze voor mijn lens krijg, maar ik heb nu ook de (over)last gezien van deze exotische vogels.  Op welke plekken komt hij nog meer voor?  Ik ben benieuwd naar wat jij ervan vindt!
Wil je graag reageren? Meld je hier gratis aan!

Nog meer lezen over exoten? Lees dan onderstaand blog!Bedankt 

dat je een kijkje kwam nemen en een reactie achter liet! Beoordeel

Reviews en Reacties:

4.8 / 5 (21 reviews)
expand_more
Verberg reacties
Mooie foto's! De uitleg van Grace maakt het helemaal compleet.
| 03:59 |
Mits de opwarming van de aarde, de veranderde klimaatschommelingen, de warmere winters en het beschermde gevoel kunnen ze op sommige plaatsen een ware hel zijn voor de inheemse vogelsoorten.
Geldt eigenlijk hetzelfde voor de roodwangschildpad die in vijvers worden gedumpt en het hele onderwater biotoop om zeep helpen... en ga zo maar door.

De foto's zijn voor mij een lust, de vogels een last. Het schrijfsel is luchtig en aangenaam.
| 14:50 |
Ik werk vlakbij het Vondelpark (praktisch er in!) in Amsterdam, en daar zitten ze volop! Je komt ze vrijwel overal in Amsterdam wel tegen. Ik vind het vooral prachtige vogels en blijf het bijzonder vinden als ik ze spot. Verder nog geen overlast gespot of ondervonden, behalve dat ze echt een schel geluid kunnen maken! Niet om aan te horen...
| 23:28 |
Ik wist niet dat die hier wild vlogen, ik heb er nooit een gezien.
| 16:47 |
Mooie foto's! In vrijheid heb ik deze nog niet gespot.
| 12:47 |
Hier vliegen ze ook. Ik geniet er vooral van :-)
| 12:19 |
Goh wat een mooie vogel is dit zeg, ik heb er nog nooit een gezien dus ook niet voor mijn lens gehad.
| 11:45 |
ik vind het leuke beesten om te zien, heb er maar één keer eentje gezien, dat was in Heemskerk. Geeft altijd een beetje dierentuinidee.
| 08:55 |
Ik heb ze nog nooit in het wild gezien, jammer dat ze schade maken want het zijn hele mooie vogels! 
| 08:00 |
ik vind het een prachtig beestje. Mooie blog!!
| 00:52 |
Leuk om te horen!
| 07:18 |
Ik zal mijn mening over deze exoten maar voor me houden. Maar een ding is zeker: Ze horen hier niet thuis.  Ze zijn eerder een last dan een lust voor de Europese Flora en Fauna...
| 23:21 |
Ik begrijp je reactie, maar zoals vaker met exoten komt het door de onvoorzichtigheid van de mens zelf...
| 07:18 |
Ik vind ze leuk. Toen ik in Amsterdam woonde, zag ik ze dagelijks. We zijn 20 jaar geleden in Zaanstad gaan wonen en de halsbandparkiet is meegekomen.
| 22:47 |
Mooie blog en leuke reacties 
| 21:34 |
👍
| 07:16 |
Klein puntje van aandacht is dat ze echt niet zelf de holen knagen maar dta helemaal aan spechten overlaten. Spechten maken ieder jaar een nieuw hol en parkieten gebruiken graag de oude holen. Ze modificeren de ingang wellicht wat maar maken deze holen niet zelf in bomen. Als ze in een ‘niet spechten hol’ zitten is het vaak een holte dat veroorzaakt is door een ingerotte tak, dit zie je veel bij platanen bijvoorbeeld.

Over de hoeveelheid schade valt te twisten, kouwen en spreeuwen doen ook veel, dan niet meer schade, maar de parkiet is erg opvallend en door zijn fourageergedrag, hapje hier, hapje daar, is hij ook niet geliefd. Het is echter heel natuurlijk gedrag aangezien het fruit gaat rotten als het aangegeten is, of klein fruit dat ze afbreken laten ze na een paar happen vallen. De dieren op de grond doen hier hun voordeel mee, denk aan apen, herten etc. echter die hebben we hier niet dus is het vooral een frustratie voor de fruitteler als deze ‘ondankbare’ eter op visite komt.

Gelukkig (voor de fruittelers) komen deze parkieten alleen voor in stedelijk gebied aangezien ze volledig afhankelijk zijn van wat de mensen ze voeren in de winter. Ze zullen dus niet zomaar even de veluwe oversteken om in de betuwe van de appeltjes te gaan genieten ;) in de winter bestaat hun dieet voor 80%uit pinda’s. Mocht Nederland van zijn parkieten afwillen (zo’n 12.000) dan is het dus een zaak van een paar jaar niet voeren echter geeft dat een probleem, de lokale vogelpopulatie doet zich ook tegoed van al het lekkers en in gebieden waar parkieten hetgoed doen doet de rest het ook exponentieel beter, vanwege al dat lekkere voer :)

Geen probleem dus die parkiet, maar je houd ervan, of niet ;)

Grace
(Parkiet op nummer & city parrots)
| 20:07 |
Heldere uitleg van je! 
| 08:26 |
ik kon het natuurlijk niet laten ;) bedankt voor het delen ook!
| 11:15 |
😉 Moet je ook niet willen laten. Graag gedaan! 
| 11:20 |
hahaha niet als het over wilde parkieten en papegaaien gaat natuurlijk :P
| 11:21 |
😜 
| 11:22 |
Meesterlijke uitleg!
| 03:57 |
Dank je wel voor je heldere uitleg! 
| 07:14 |
Graag gedaan!! 
| 11:15 |
Ik heb mijn tekst aan gepast.
| 07:24 |
super!! :)
| 11:15 |
Dat wist ik allemaal niet,mooi en leerzaam,bedankt Els.
| 19:11 |
Dank je wel!
| 07:11 |
Hier in Noord Brabant heb ik ze nog niet gezien in de natuur. Ik vind ze prachtig, maar wanneer het er teveel worden, snap ik dat het als overlast beschouwd word.
| 13:58 |
Zo denk ik er ook over ;)
| 16:12 |
Bij mij zitten er veel in het wild. Prachtig om te zien en horen. Gelukkig staan er veel fruitbomen waar iedereen vrij van kan plukken en/of eten. 
| 12:55 |
Leuk om te horen!
| 16:15 |
huh en ik maar denken er zijn uit vogelkooi ontsnapt..
| 12:46 |
Zo schijnt het ooit begonnen te zijn...
| 16:15 |
Ik kwam ze in Den Haag tegen. 
Daar was ik wel verbaasd over, dacht dat ze alleen in Amsterdam zaten. 
y.is/1OVcc
| 12:42 |
Ze hebben het buiten Amsterdam ook naar hun zin!;)
| 16:17 |
Ik had hier nog nooit over gehoord, maar lijkt me inderdaad niet zo best voor de natuur..... Wel een mooi vogeltje!
| 11:31 |
Ik vind ze ook heel mooi (en lawaaierig ;)) 
| 16:18 |
Heb deze nog niet eerder in het wild gezien. Hoop dat er niet al teveel schade van komt.
| 11:00 |
In het noorden ben ik ze ook nog niet tegen gekomen.
| 16:19 |

Persoonlijk kanaal
Arbowetten bestonden toen nog niet
Gezondheid & Geest
mentale fysiotherapie
mentale fysiotherapie
Muziek, Kunst & Cultuur
Portret tekenen
private lease goedkoop
private lease goedkoop
 
×

Yoors


exit_to_app Inloggen