Wat voor een druppel ben ik?


Voor mijn raadsel neem ik jullie mee de natuur in. Dat is de plek waar je het soms kunt aantreffen.

Als het geregend heeft is de natuur nat en hangen er overal druppels. Ook kan je in de vroege ochtend een vorm van neerslag vinden, dauw genaamd, op planten en spinnenwebben. Die ontstaat doordat de waterdamp condenseert in de lucht. Maar niet alle druppels zijn regen -of dauwdruppels. Deze druppelvormige uitscheiding komt zowel bij sommige bladplanten, zoals Vrouwenmantel, als bij sommige van mijn geliefde  herfstmodellen voor. In de oktober schrijfuitdaging van FrutselenindeMarge  zag ik er zelfs al een foto van passeren, geplaatst in een blog door een Yoorslid.

Het is een druppel die ontstaat bij actieve groei en een hoge luchtvochtigheid. In de groei worden grote hoeveelheden vocht opgezogen. Dat overschot aan water geraken ze op deze manier kwijt. Soms hebben die druppels opvallende kleuren door de stoffen die er in zitten en kunnen ze zelfs bloedrood kleuren. Als de druppels gekleurd zijn dan laten ze bij verdamping vlekken achter. Als je de druppels ziet hangen kan je makkelijk nagaan of het om een dauw of raadseldruppel gaat. Dat kan je doen door ervan te proeven. Naar het schijnt is de smaak ervan vaak prikkelend en een beetje zuur en bitter. De smaakbeleving klinkt enigszins onaangenaam in mijn oren en je zal begrijpen dat ik het in de praktijk nog niet eerder getest heb.

Weet jij de precieze naam van deze bijzondere druppel?

In onderstaand blog, lees je het antwoord:


Op Yoors laat ik mijn belevenissen in de natuur zien. Wil jij dat ook doen of wil je reageren? Log hier in en meld je aan!